Martin Podhajský, ktorý má nastúpiť za futbalové Ústí nad Labem v ČFL, hoci futbal inak nehrá.FK VIAGEM Ústí nad Labem
StoryEditor

Martin má nadváhu a futbal hral len na počítači. Šéf českého klubu prijal dar pol milióna, aby ho nechal nastúpiť v zápase

iDnes.czPetr Bílek14.09.2023., 11:00h

Aj keď je Martin Podhajský sympaťák, futbalistu nepripomína ani náhodou. Skôr barokového anjelika. Napriek tomu si tento dvadsaťdvaročný cvalík zakope v tretej lige. Podľa verzie ústeckého klubu ponúkol jeho otec 500-tisíc korún (20 450 eur) do sponzorskej kasy s podmienkou, že syn nastúpi v súťaži na desať minút. A vedenie súhlasilo.

Lajkuj Brainee.sk na

„Futbal nehral. Čo viem, len Fifu na počítači. Na druhú stranu som nevidel pol milióna váľať sa na zemi. Keď mi ho niekto dá, nechám nastúpiť kohokoľvek,“ opakuje vo videách na sociálnych sieťach Přemysl Kubáň, svojrázny prezident ústeckého futbalu, ktorého firma Viagem klub kúpila v júni za štyri milióny korún (163 600 eur), píše Petr Bílek z portálu iDnes.

Sľúbil, že v meste vyvolá futbalovú horúčku a zatiaľ rozruch skutočne pôsobí. So svojimi parťákmi, teda viceprezidentom klubu Martinom Prokešom a obchodným riaditeľom Viagemu Matějom Svojšom, dobehli fanúšikov mystifikáciou s novým logom, rozdali tisíc permanentiek zadarmo, angažovali na pozíciu moderátorky a reportérky českú vicemisu 2020 Valerii Herianovú či Zoubeleho.

image

Športová revolúcia. Medzi dvadsiatkou najlepších futbalistov sveta podľa EA je sedem žien, dve predbehli aj Messiho

Kontroverzná postava

Kubáň často natáča videá opretý o blikajúci výherný automat, čím fanúšikov dráždi. Vysvetľuje, že ide len o kulisu. Ožívajú tým deväťdesiatky, kedy ústeckú Armu vlastnil podnikateľ Oldřich Suchánek, ktorý prevádzkoval reštaurácie a práve herne. Viagem sa zaoberá nehnuteľnosťami a spoločnosť ešte do minulej sezóny podporovala futbalovú Příbram.

Skraja augusta trio Kubáň, Svojše a Prokeš zverejnilo prvé video o údajnej ponuke údajného Podhajského otca. Zatiaľ čo Prokeš (pravdepodobne nahrane) odmietal, aby mladík do akéhokoľvek zápasu zasiahol, zostávajúci dvaja kumpáni ho presviedčali, že do toho pôjdu.

„Budeme viesť 3:0, dáme ho na desať minút do útoku, bude striedať Mareša,” maľoval si prezident klubu. „Pôjde na tréningy, pripraví sa,“ súznel Svojša. „Ak je jeho otec taký blázon, že nám dá za desať minút päťstotisíc… Sorry, nemáme žiadnych sponzorov,“ prizvukoval Kubáň.

image

Martin Podhajský, ktorý má nastúpiť za futbalové Ústí nad Labem v ČFL, hoci futbal inak nehrá.

FK VIAGEM Ústí nad Labem

Odkaz na starú kauzu?

Pár dní predtým sa hokejový ústecký Slovan dohodol s trénerskou veličinou Vladimírom Růžičkou a mohlo sa zdať, že chlapíci z Viagemu si cez video doberajú klub zo susednej haly.

Ružička totiž pred rokmi čelil podozreniu, že od podnikateľa Miroslava Palaščáka prevzal práve pol milióna korún, aby jeho syn v Slavii hral. Detektívi dôkazy o údajnej korupcii nezískali a Růžičkovi súd vymeral trest za spreneveru; išlo podľa neho o sponzorský dar, ktorý neuviedol do účtovníctva.

image

Predseda predstavenstva ústeckého futbalového klubu Přemysl Kubáň.

Mafra

Reagoval teda Viagem na Ružičku? Alebo všeobecne na praktiky protekcionizmu v českom športe? Nie je to len ďalšia kazmovina (slovo, ktoré sa v Česku často používa a je odkazom a vtipy a nečakané situácie, o ktoré sa postaral Kazma, pozn.) ? Skutočne mladík nastúpi?

Na jeseň začne trénovať

Odpoveď prinesie až čas, pretože kluboví činovníci pokračujú vo svojom príbehu. Svojše ubezpečil, že Podhajský skutočne nastúpi. A potvrdzuje to aj zdroj iDnes. Ústecký klub ho už dokonca zaregistroval na Futbalovej asociácii Českej republiky.

„Je v pláne, že na jeseň začne trénovať. A na jar, keď budeme hrať sedem stretnutí v rade doma, naozaj do zápasu zasiahne,“ uistil Svojša, že nejde o ďalšiu mystifikáciu. „S Martinom teraz ladíme zmluvu a fanúšikovia ho uvidia už na našom prvom domácom zápase, zatiaľ len na striedačke.“

Ústí nad Labem čaká domáca premiéra až v piatok 22. septembra v podvečer, keď hostí teplickú rezervu. Klub sľubuje kultúrnu udalosť so sprievodným programom na ligovej úrovni. V prvých šiestich kolách tím trénera Branislava Sokoliho musel cestovať von kvôli rekonštrukcii atletickej dráhy na Mestskom štadióne, siedmy výjazd ho čaká v piatok do Českej Lípy.

A potom už príde prvých päť minút slávy Podhajského. „Martin je študent práv a zamestnanec Viagemu, ktorý pre firmu rieši veci okolo hostesiek,“ prezradil o ňom Svojša. „Sám hovoril, že by si rád zahral, potom sa ozval jeho otec a veci sa dali do pohybu.“

Do pohybu sa na jar má dať aj mladík s nešportovou postavou. Ústecký klub to možno zlízne za zneváženie súťaže. Alebo bizarný príbeh dostane inú pointu? Pri Viage si nikto nemôže byť ničím istý.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 09:38