Aké štipendium môžu získať slovenskí študenti?Brainee x Canva
StoryEditor

Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy

TASR12.04.2024., 09:00h

Zatiaľ čo v Česku dostaneš ako študent štipendium 600 eur, v takom Švajčiarsku je suma omnoho štedrejšia a ide až o 2-tisíc eur.

Lajkuj Brainee.sk na

Slovenskí študenti, doktorandi a postdoktorandi sa môžu uchádzať o štipendium Národného štipendijného programu (NŠP) na študijný, výskumný alebo umelecký pobyt.

Majú tak možnosť absolvovať počas akademického roka 2024/2025 časť vysokoškolského štúdia, doktorandské štúdium alebo realizovať výskumný pobyt v ktorejkoľvek krajine sveta. TASR o tom informoval Ján Chlup zo Slovenskej akademickej informačnej agentúry (SAIA), ktorá program administruje.

image

Slovenka študuje v Číne: Len internáty nás stoja do 8-tisíc. Nie sú v najlepšom stave, no máš povinnosť na nich bývať

Parádne sumy

Študenti sa môžu uchádzať o štipendijný pobyt na jeden až dva semestre alebo na trojmesačný až šesťmesačný pobyt úzko súvisiaci s prípravou diplomovej práce. Doktorandi sa môžu uchádzať o štipendiá na jeden- až desaťmesačné výskumné pobyty.

Postdoktorandi o štipendiá na dva- až šesťmesačné výskumné pobyty. Žiadosť je potrebné podať online do 30. apríla do 16:00. Uchádzač ju môže v systéme priebežne dopĺňať, kým nepotvrdí jej odoslanie.

image

Univerzita Komenského V Bratislave

Wikipedia/Univerzita Komenského V Bratislave

Výška mesačného štipendia je stanovená podľa krajiny a kategórie štipendistu. Napríklad v Česku dostane študent 600 eur, v Rakúsku 900, vo Francúzsku či Dánsku 1 000, vo Švajčiarsku 2 000 a v USA 1 900 eur.

K tomu ešte aj cestovný grant

Š​tipendisti môžu získať aj cestovný grant, ktorého výška je podľa vzdialenosti vzdušnou čiarou medzi miestom pobytu na Slovensku a miestom plánovaného pobytu v zahraničí od 50 eur (vzdialenosť od 201 do 300 kilometrov) do 1 500 eur (nad 7-tisíc kilometrov).

image

Stovky slovenských študentov dostanú od štátu 9-tisíc eur. Stačilo im, že splnili tieto podmienky

Štipendiá NŠP sú financované zo štátneho rozpočtu. Pobyt v rámci NŠP nie je možné kombinovať s iným štipendijným programom, teda nie je možné súbežne poberať štipendiá na ten istý pobyt z iných programov financovaných z verejných zdrojov (napríklad Erasmus+, CEEPUS, Akcia Rakúsko-Slovensko).

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 19:28