Stovky slovenských študentov dostanú od štátu 9-tisíc eurUnsplash/Christian Dubovan
StoryEditor

Stovky slovenských študentov dostanú od štátu 9-tisíc eur. Stačilo im, že splnili tieto podmienky

TASR17.11.2023., 12:30h

Záujem o štipendium, ktoré má motivovať študentov zostať študovať na Slovensku, vo výške 9-tisíc eur bol tento rok vysoký. Celkovo sa prihlásilo 4 502 maturantov. Na akademický rok 2023/2024 bolo úspešne priznaných 1 550 štipendií. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, ktoré študentov podporuje cez plán obnovy.

Lajkuj Brainee.sk na

„Štipendijná schéma zaujala aj tento rok trojnásobne vyšší počet maturantov, ako je voľných štipendií. O štipendium sa mohli uchádzať aktuálni maturanti, ktorí sa rozhodli ostať študovať na slovenskej vysokej škole,” poukázal.

V druhom ročníku štipendijnej schémy sa celkovo prihlásilo 4 502 uchádzačov, pričom do skupiny najväčšie talenty podali 3 894 žiadostí. V rámci skupiny nadpriemerní študenti zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo špecifických znevýhodnených skupín bolo podaných 608 žiadostí, priblížilo MŠVVaŠ.

image

Učitelia mi hovorili, že s poruchami učenia sa nedostanem na vysokú školu: Niektorí mi dokonca prihoršili známku

Študenti už majú rozhodnutia

Tvrdí, že na akademický rok 2023/2024 bolo úspešne priznaných 1 550 štipendií. V skupine najväčšie talenty spomedzi slovenských maturantov pridelili 1 091 štipendií. V skupine nadpriemerní študenti zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo špecifických znevýhodnených skupín to bolo ďalších 459 štipendií.

Rezort spolu s vysokými školami preveril a vyhodnotil všetky doručené žiadosti. Študentov o výsledku informovali. „Momentálne intenzívne pracujeme na ďalších krokoch, predovšetkým na podpísaní zmlúv s vysokými školami a zaslaní finančných prostriedkov. Po odsúhlasení a podpísaní zmlúv vysokými školami bude zabezpečený prevod prostriedkov na vysoké školy. Následne vysoké školy vydajú štipendistom rozhodnutia o udelení štipendií,” priblížil štátny tajomník ministerstva Róbert Zsembera.

image

Stovky slovenských študentov dostanú od štátu 9-tisíc eur

Unsplash/Robert Anasch

Sumu nedostanú naraz

Vyplácanie štipendií zabezpečujú vysoké školy podľa svojich vnútorných predpisov a procesov. Úspešní štipendisti získali finančnú podporu 9-tisíc eur na tri roky bakalárskeho štúdia v prípade, ak nedôjde k porušeniu niektorej z podmienok na udržanie štipendia. V jednom akademickom roku tak budú štipendisti podporení sumou 3-tisíc eur.

Štipendium im podľa MŠVVaŠ vyplatí vysoká škola vždy spätne na mesačnej báze za mesiace september až jún vo výške 300 eur. „Štipendistom budú v prvej dávke štipendia zároveň naraz vyplatené všetky finančné prostriedky, na ktoré im od septembra vznikol nárok,” uviedol rezort.

image

Študenti majú problém. Väčšina slovenských internátov je úplne plná, ubytuješ sa len málokde

Cieľom štipendijnej podpory je motivovať kvalitných a talentovaných študentov, aby zostali študovať na Slovensku. Štipendium vo výške 9000 eur mohol získať študent, ktorý ukončil strednú školu maturitou. Podmienkou bol zápis na dennú formu štúdia na slovenskej vysokej škole na bakalárske alebo spojené bakalárske a magisterské štúdium.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 21:29