Ilustračná fotka.Brainee/Canva/
StoryEditor

Nemocnica za dva roky omylom odrezala šiestim ľuďom končatiny. Priznali, že išlo o lekárske chyby

Michal Čiernik08.03.2024., 13:00h

Nemocnica v Yorkshire priznala, že za posledné dva roky omylom odrezala končatiny šiestim ľuďom.

Lajkuj Brainee.sk na

Zdravotnícka organizácia Trust Foundation NHS Teaching Hospitals v Yorku a Scarborough potvrdila, že v priebehu dvoch rokov šiestim pacientom amputovali končatiny v dôsledku lekárskych chýb.

image

Pokazené operácie na Slovensku. Vyoperované zlé oko, odrezaná zdravá noha aj vymenené kolená

Štyri amputácie boli vykonané v roku 2020 a ďalšie dve boli vykonané v roku 2021 v nemocnici v Yorkshire. Všetky boli výsledkom lekárskej nedbanlivosti, uvádza Metro.uk.

Časté amputácie

Žiadosti v rámci slobody informácií podané spoločnosťou Accident Claims odhalili, že spoločnosť Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust vykonala dve operácie bez toho, aby ich pacient potreboval.

Tieto typy incidentov označuje Národná zdravotná služba Spojeného kráľovstva (NH)S ako „závažné incidenty súvisiace s bezpečnosťou pacientov, ku ktorým by nemalo dôjsť, ak by poskytovatelia zdravotnej starostlivosti uplatňovali existujúce vnútroštátne usmernenia alebo bezpečnostné odporúčania.“

Ďalších päť prípadov amputácií v dôsledku zanedbania lekárskej starostlivosti potvrdila aj spoločnosť Medway NHS Foundation Trust in Kent. Jedna amputácia bola vykonaná v roku 2021, ďalšie tri v roku 2022 a ďalšia v roku 2023.

Desiatky ďalších chybných amputácii potvrdilo 21 organizácii poskytujúcich lekárske služby po celej Británii.

Zdrvujúce následky

„Strata končatiny mení život a môže byť pre pacientov a ich rodiny zničujúca,“ prezradil pre Metro Nick Banks z právnickej spoločnosti JF Law zaoberajúcej sa práve následkami z lekárskej nedbanlivosti alebo z pracovných úrazov.

„Okrem očividného emocionálneho dopadu môžu zranenia spôsobiť väčší finančný dopad, ako mnohé domácnosti dokážu zniesť, a to najmä v súčasnej kríze životných nákladov, keď mnohí už teraz zápasia s finančnými problémami,“ dodal Banks.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 22:52