Opustila pohodlný svet marketingu a fulltime sa venuje joge. Mojmíra vyvracia mýty o cvičení, o ktorým si mnohí myslia, že je len meditačné.Dia Hvolková
StoryEditor

Inštruktorka jogy: Svalnatí chlapi majú čo na hodine robiť, vďaka joge sa dá v pohode schudnúť

Martina Bednárová24.02.2024., 13:30h

Opustila pohodlný svet marketingu a fulltime sa venuje joge. Mojmíra vyvracia mýty o cvičení, o ktorom si mnohí myslia, že je len meditačné.

Lajkuj Brainee.sk na

Joga je cvičenie, ktoré vie byť veľmi náročné, a zapájame pri nej celé telo. Dokážeme pri nej schudnúť, vyformovať si postavu, zlepšiť silu, hovorí v rozhovore Mojmíra Némethová, ktorá pôsobí ako inštruktorka jogy v Bratislave. Dá sa z tohto jobu v hlavnom meste vyžiť a kto jej najčastejšie chodí na hodiny? Prezradila pre Brainee.

Čo je pre teba joga? Šport? Duchovno? Profesia?

Pre mňa je všetko spomenuté. Je pravda, že väčšina ľudí začína tak, že začne jogu cvičiť a inak to nebolo ani u mňa. Postupne som objavila aj dychové cvičenia a tiež meditáciu. Joga je skvelá v tom, že tak ako cvičenie pomáha telu, tak aj dýchanie a meditácia pomáhajú mysli - upokojiť sa, zrelaxovať a podobne. Joga je pre mňa v tomto bode už spôsob života a neviem si ho predstaviť bez nej.

image

Hnevá má, keď ženy povedia gynekológovi, že si občas cvrknú a on len mávne rukou, hovorí fyzioterapeutka

Ako si sa k nej dostala?

K joge ma dostala náhoda. Na vysokej škole, som mala obdobie, keď som veľa behávala, cestovala hore dole, pracovala. Keďže som chcela všetko stíhať a bola som zvyknutá ísť na výkon, pod množstvom povinností som začala zanedbávať oddych, naháňala som sa, preháňala to na tréningoch, až mi nakoniec moje telo dalo signály, aby som spomalila. Musela som s behom prestať a v tom čase som u babky v knižnici našla knižku o joge, ktorá tam zostala po dedkovi. Jeden večer som si ju otvorila a podľa čiernobielych fotografií som sa pozíciu po pozícii učila jogu. Zo začiatku mi to vôbec nešlo.

O joge kolujú mnohé stereotypy – nedá sa vďaka nej schudnúť, je pomalá, je to len meditácia a dýchanie, či dokonca kresťania tvrdia, že je nezlučiteľná s ich vierou. Čo bol najväčší hoax, ktorý si o joge doteraz počula?

Ku mne sa až tak veľa hoaxov nedostalo, keďže sa stretávam najmä s ľuďmi, ktorí už k joge vzťah majú. No počula som napríklad, že joga je pomalé a nudné cvičenie. Tu vždy hovorím, nech si každý príde vyskúšať lekciu power jogy, ktorá je rýchla a dynamická a zameriava sa na silové pozície. Stáva sa, že aj svalnatí chlapi majú na nej čo robiť. Joga je cvičenie, ktoré vie byť veľmi náročné, a zapájame pri nej celé telo. Dokážeme pri nej schudnúť, vyformovať si postavu, zlepšiť silu a prináša mnohé ďalšie benefity. 

V čom je joga iná v porovnaní s ostatnými športami?

Joga ide oveľa hlbšie ako klasický šport. Je to komplexná filozofia, ktorá má stovky rokov. Okrem cvičenia zahŕňa joga aj dýchacie techniky, meditáciu, a tým pomáha jednotlivcovi zamerať sa na svoje vnútorné prežívanie. Málokedy máme cez deň čas len tak sa zastaviť a predýchať  – na joge na to čas je. Okrem toho joga nepozná žiadne súťaže, neexistujú rebríčky umiestnení najlepších jogínov, lebo sa jej venujeme s úplne iným cieľom ako športu.

Mne sa joga spája (okrem iného) s tým, že sa po 10 rokoch rozídem s frajerom a idem za peniaze, čo som mala ušetrené na svadbu, do Indie alebo na Bali, a tam cvičím jogu. Ale to je asi tiež trochu stereotyp z filmov a kníh, však.

Haha, verím, že niekto to takto urobí. No z môjho pohľadu je to akási forma krátkodobého úniku. Ja ako inštruktorka by som bola rada, keby tá joga bola radšej prítomná v našom každodennom živote. Či už si chce človek oddýchnuť, poriadne si zacvičiť, spomaliť, alebo si dopriať čas pre seba.

Schudnem vďaka joge? Ako často, kedy a akú jogu mám cvičiť, ak mám taký cieľ?

Vďaka joge sá dá aj schudnúť, na to slúžia presne tie rýchlejšie a silovejšie formy jogy, ako napríklad už spomínaná power joga alebo tradičnejšia ashtanga. Ako však pri každom športe, aj tu je dôležité ako sa človek stravuje, ako často na tu jogu chodí, aký má celkový životný štýl a podobne.

Ako dlho sa venuješ joge a myslíš, že na ňu majú „predispozície“ všetci? 

Joge sa venujem 9 rokov, no intenzívne približne 5. Jej čaro spočíva v tom, že je vhodná naozaj takmer pre každého. Samozrejme, už potom podľa obmedzení sa jej cvičenie upravuje, no jogu môžu cvičiť deti, seniori, tehotné ženy, ľudia so skoliózou… V tomto je naozaj skvelá.

Keby si teraz poviem, v 30-tich rokoch, že chcem byť inštruktorka – môžem?

Tu by som to nerada zovšeobecnila, no určite sa to dá. Pre teba ako pre niekoho, kto už jogu cvičí a zaujíma sa o ňu, by bolo dôležité prehĺbiť si vzdelanie, absolvovať kurz, a potom vieš jogu aj učiť. Učenie jogy nie je to isté ako jej cvičenie, dôležité je, či vieš študentov správne naviesť do pozície, aj keď ju ty práve nerobíš. Ale určite môžeš. Hlavné je, aby ťa joga bavila, a aby si sa v nej chcela posúvať ďalej.

Robíš aj súkromné hodiny? Koľko si inštruktori v Bratislave pýtajú za také hodiny?

Áno, mám aj súkromné hodiny, na ktorých sa klientom venujem individuálne. Ceny za ne sú v Bratislave rôzne. Pohybujú sa podobne, ako si vypýta za súkromnú lekciu tréner vo fitness štúdiu.

Máš aj certifikát, vďaka ktorému vyučuješ power jogu. Ako si ho získala, čo to obnášalo?

Mám certifikát inštruktorky power jogy, ktorý je akreditovaný našim ministerstvom školstva, a platí aj v EÚ. Súčasťou certifikátu bolo 60 hodinové školenie, ktoré obnášalo teoretickú časť a predmety ako anatómiu, prvú pomoc a športovú teóriu, a potom praktickú jogovú časť už konkrétne zameranú na power jogu. Z teórie sme písali test, kde bolo potrebné dosiahnuť určitý počet bodov. Potom som odovzdávala seminárku na mnou zvolenú tému a na záver som odučila jednu lekciu jogy pred mojou školiteľkou. Toto celé mi trvalo približne pol roka, ale viem aj o ľuďoch, ktorí to stihli rýchlejšie.

Opustila si pohodovú (minimálne finančne) prácu v marketingu a naplno sa venuješ joge. Čo je hlavný zdroj tvojich príjmov a vyžiješ z nich v Bratislave?

V Bratislave si vie inštruktorka jogy pomerne dobre zarobiť. Je však na nej, aby si vyskladala lekcie, workshopy a pobyty tak, aby sa jej to finančne oplatilo. Tiež je to forma podnikania, aj keď to tak možno na prvý pohľad nevyzerá. Moje príjmy nie sú iba z učenia jogy, stále mám svojich klientov, pre ktorých spravujem sociálne siete. Tomu som sa venovala aj predtým, keď som robila v reklamnej agentúre.

Je na Slovensku alebo konkrétne v Bratislave, keďže tu žiješ, silná komunita jogy?

Určite a veľmi sa mi to páči. Ja osobne som sa stretla len s veľmi priateľskými a podporujúcimi ľuďmi. Keď som pred rokom začínala učiť, vždy mi každý, s kým som sa rozprávala, pomohol a poradil. Okrem toho si medzi sebou inštruktori pomáhajú, vzdelávajú sa, organizujú spoločné akcie, stávajú sa priateľmi a vôbec nemusia byť z toho istého štúdia. Tiež majú každý inštruktor a štúdio na seba naviazaných ľudí, ktorí chodia pravidelne cvičiť, a to už sa bavíme o veľkej jogovej komunite.

Akí klienti ti na hodiny zväčša chodia? Čo sa týka veku, pohlavia, možno motivácie, prečo ísť na jogu…

Na lekcie jogy chodia najmä ženy, no stane sa mi, že mám na hodine aj viac chlapov, čiže sa to nedá úplne zovšeobecniť. Z pohľadu veku, chodia naozaj všetci, no najsilnejšia je asi generácia tridsiatnikov a štyridsiatnikov. Motivácie sú tiež rôzne, no myslím si, že na moje silové power lekcie prídu ľudia najmä preto, lebo si chcú zlepšiť kondičku, spevniť svaly a možno aj schudnúť. Na pomalšie lekcie jogy zas prídu ľudia, ktorí sa chcú zrelaxovať alebo rozhýbať po celodennom sedení v práci a  odbúrať stres. Myslím si, že svoj štýl jogy si vie nájsť každý a každému bude vyhovovať niečo iné.

Je dobré jogu kombinovať s nejakým športom? Ak áno, akým?

Hovorí sa, že rozsah našich pohybov by mal byť čo najpestrejší a ani s jogou to nie je inak. Je super, ak sa človek venuje viacerým športom. S jogou je to aj naopak, človek robí iný šport, a potom využíva jogu ako kompenzačný prostriedok na ponaťahovanie sa a zlepšenie mobility. Myslím si, že ak sa niekto chce venovať iba joge, je to v poriadku, nech potom ale mení typy lekcií, nech si dopraje čo najväčší rozsah pohybov.

Je vhodná aj pre svalovcov, ktorí väčšinu večerov počas týždňa trávia v posilňovni?

Tu je priam vítaná. Je to presne ten prípad, keď sa dvíhaním činiek poskracujú svaly a je super ich ponaťahovať. Mne sa títo svalovci ukazujú najmä na Flexi joge a teší ma to, lebo veľký sval nie je všetko, chceme si zachovať aj rozsah jeho pohybu.

Musíme uznať, že joga je predsa len spojená s duchovnom, aj keď to môže byť pomerne náročné fyzické cvičenie. Na podložke sa vedia diať rôzne veci – plač, úľava, hnev. Ako je to možné?

Jogové pozície – asany – idú veľmi konkrétne do hlbších častí našich svalov, fascií, masírujú vnútorné orgány, dýchanie popri cvičení zas uvoľňuje náš nervový systém, deje sa toho veľa na viacerých úrovniach organizmu. Ak človek niečo zadržiava vo vnútri v tele – psychosomaticky – začne sa to pri cvičení uvoľňovať von. Niekomu však stačí len to, že sa na hodinku venuje sám sebe, pozoruje seba, svoje myšlienky, a vníma sa. Popri tom začne cítiť emócie, ktoré počas klasických dní potláča alebo nevníma, lebo na ne nemá čas.

Počas pandémie – čo nebolo krátko, dajme tomu dva roky – sa aj rôzne skupinové cvičenia presunuli do online sveta. Pandémiu už citeľne nevnímame, všetko je otvorené, zostali online cvičenia populárne? Alebo bublina spľasla?

Určite sa ľudia do nejakej miery vrátili do joga centier, čo je dobre. No prelomila sa bariéra, že joga sa online cvičiť nedá. Nie je to pravda. Ľudia, ktorí sú napríklad odcestovaní, alebo sa im nechce nikam chodiť, či majú radi svoje súkromie doma a podobne, si radi zapnú jogu online. Možností je veľa, napríklad so mnou si ľudia môžu zacvičiť ONLINE, kde robím pravidelné online tréningy. Cvičí sa live ako na lekcii, len sme každý niekde inde. Prvý tréning si u mňa môžu ľudia vyskúšať zadarmo a zistiť tak, či im táto forma jogy vyhovuje.

Ak si predsa len chcem ísť liečiť zlomené srdce niekde na jogový pobyt, kde by si mi to odporučila? 

Haha, tak sa potom treba zbaliť a urobiť to vo veľkom štýle, napríklad na tom Bali. Aj na Slovensku máme veľa skvelých pobytov v horách, kde vie človek nájsť pokoj a na chvíľku sa zastaviť, aby si povedal, čo ďalej. Zážitok z pobytu do veľkej miery vytvára aj inštruktorka, čiže by som šla s takou, ktorá mi vyhovuje, a mám rada jej štýl učenia. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 12:46