Sedenie s prekríženými nohamiUnsplash/Andrew Neel
StoryEditor

Nikdy neseď s prekríženými nohami. Expert na anatómiu varuje, koľko vážnych problémov ti hrozí, ak s tým neprestaneš

Miroslav Kamody11.05.2023., 09:00h

Problémy s plodnosťou, chrbticou a srdcom. Za všetko môže jeden jediný pohyb, ktorý robí každý jeden z nás.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak momentálne sedíš - sedí sa ti pohodlne? A čo robia tvoje nohy? Máš ich prekrížené? Ak áno, prekladáš nohy smerom doprava alebo doľava? Po sérii otázok prejdeme radšej na odpovede. A mnohé ťa zrejme nepríjemne prekvapia.

Približne 62 percent ľudí prekladá nohu doprava (cez ľavú nohu), 26 percent to robí opačne a zvyšných 12 percent nemá žiadnu preferenciu, informuje portál The Conversation.

image

Textový pazúr, dvojité viečka či menší mozog. Takto môžu vyzerať ľudia o stovky rokov

Zdravotné problémy

„Zvyčajne existujú dva spôsoby, ako sedieť na stoličke a prekrížiť si nohy, jeden je v kolene a druhý v členku,” vysvetľuje Adam Taylor, profesor a riaditeľ Centra pre výučbu klinickej anatómie na Lancaster University.

Práve ten sa rozhodol nájsť odpoveď na otázku, či je sedenie s prekríženými nohami škodlivé pre naše zdravie a držanie tela. „Na začiatok, výskumy ukazujú, že sedenie so skríženými nohami môže zvýšiť vychýlenie bokov, pričom jeden je vyšší ako druhý,” vysvetľuje na úvod.

Okrem toho mení rýchlosť, ktorou sa krv pohybuje cez cievy v dolných končatinách, čo môže zvýšiť riziko vzniku krvných zrazením. „Väčšina výskumov naznačuje, že kríženie na kolenách je horšie ako na členkoch. Takéto sedenie môže spôsobiť zvýšenie krvného tlaku v dôsledku hromadenia krvi v žilách.” To môže mať vplyv priamo na tvoje srdce.

image

Sedenie s prekríženými nohami

Unsplash/Clem Onojeghuo

Panva a stavce

Tu to však ani zďaleka nekončí. Čím dlhšie a častejšie budeš sedieť s prekríženými nohami, tým je pravdepodobnejšie, že sa dostavia dlhodobé zmeny v dĺžke svalov a usporiadaní kostí v panve. 

„A vzhľadom na spôsob, akým je vaša kostra spojená, môže prekríženie nôh tiež spôsobiť nesprávne postavenie chrbtice a ramien,” vysvetľuje Taylor a dodáva, že vychýliť v dôsledku zmien v stavcoch sa ti môže aj poloha hlavy.

Tvoj krk môže byť ovplyvnený aj tým, že jedna strana tela je slabšia ako druhá. „Rovnakú nerovnováhu možno pozorovať vo svaloch panvy a dolnej časti chrbta v dôsledku nesprávneho držania tela a stresu a námahy spôsobenej sedením so skríženými nohami.”

image

Muž za desať minút vypil 12 energeťákov. Najväčšia chyba v živote, jeho pankreas začal požierať sám seba

Z vyššie uvedeného ti už musí byť jasné, že dlhodobé sedenie s prekríženými nohami zvyšuje pravdepodobnosť skoliózy, abnormálneho vychýlenia chrbtice, a iných deformácií.

Vplyv na spermie

Stále málo? Existujú dôkazy, že prekríženie nôh môže ovplyvniť produkciu spermií. Je to preto, že teplota semenníkov musí byť medzi 2 °C a 6 °C pod štandardnou telesnou teplotou.

„Sedenie zvyšuje teplotu semenníkov o 2 °C a prekríženie nôh môže zvýšiť teplotu semenníkov až o 3,5 °C. A štúdie naznačujú, že zvýšenie teploty miešku alebo semenníkov môže znížiť počet aj kvalitu spermií,” varuje Taylor.

image

Sedenie s prekríženými nohami

Unsplash/Tamara Bellis

Aby sme ale neboli len negatívni, jeden z výskumov naznačuje, že sedenie s prekríženými nohami môže byť pre niektorých ľudí prospešné. „Jedna malá štúdia z roku 2016 napríklad zistila, že ľuďom, ktorí majú jednu nohu dlhšiu ako druhú, môže sedenie so skríženými nohami pomôcť upraviť výšku oboch strán panvy a zlepšiť tak jej vyrovnanie.”

Joga pomáha

A čo slávny lotosový sed? „Existujú obmedzené údaje o tom, či dlhý čas strávený v tejto polohe môže viesť k niektorým problémom, ktoré spôsobuje sedenie so skríženými nohami na stoličke,” dodáva.

Pre mnohých joga prináša skutočné výhody, a to dokonca aj tým, ktorí už majú problémy s kolenami. Hlavnou radou podľa Taylora teda je, aby si sa vyhýbal prekríženiu nôh, prípadne nesedel v rovnakej polohe príliš dlho a bol pravidelne aktívny.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 06:37