Shutterstock
StoryEditor

Činnosť, ktorá nám chýba ako soľ a postupne sa bez nej devastuje celé telo

PR článok11.01.2024., 10:00h

V dnešnej hektickej dobe sa nielen mladšie ročníky veľmi často nachádzajú v situáciách, kde sú zahltení alebo zaneprázdnení, čím sa môže stať, že majú obmedzený čas na fyzickú aktivitu. V rámci takéhoto životného štýlu potom veľmi rýchlo zabúdame na jednu z najzákladnejších a najprospešnejších aktivít pre naše telo, ktorou je pohyb. Nedostatočná fyzická aktivita pôsobí napríklad na naše telo podobne ako nadmerné používanie soli, ktoré spôsobuje postupný „rozklad“ celkového zdravia.

Lajkuj Brainee.sk na

Aby sme sa tomu vyhli, je veľmi dôležité zaviesť do nášho života činnosť, bez ktorej sa organizmus, jeho kostra a dokonca aj myseľ veľmi rýchlo devastujú.

image
Shutterstock

Dôsledky absencie pohybu

Charakter životného štýlu väčšiny aktívnych ľudí obmedzuje čas venovaný pohybu. V preklade to znamená, že čoraz viac typov profesií, ale aj samotný spôsob života počas osobného voľna je charakteristický sedavým správaním a veľkým nedostatkom fyzickej aktivity, čo má za následok nielen fyzické, ale aj duševné problémy. Takáto dlhodobá absencia fyzickej aktivity môže viesť k rôznym negatívnym dôsledkom.

  • Fyzické

Sedavý životný štýl môže mať nepriaznivý vplyv na fyzické zdravie. Nedostatok pohybu môže spôsobiť problémy s obezitou, oslabením svalov, zhoršenou flexibilitou a kardiovaskulárnymi ochoreniami. Časté sedenie môže viesť k bolestiam chrbtice, problémom s kĺbmi a dokonca aj k vyššiemu riziku vzniku osteoporózy. Nedostatok pohybu vie tiež zhoršiť metabolizmus a celkovú energetickú úroveň, čo má za následok únavu a zníženú výkonnosť.

  • Duševné

Okrem fyzických následkov, má absencia pohybu negatívny vplyv aj na duševné zdravie. Fyzická aktivita je pre správnu psychickú pohodu veľmi dôležitá. Nedostatok pohybu môže viesť k zvýšenému stresu, úzkosti a depresii. Naopak, aktivita uvoľňuje endorfíny, tzv. "šťastné hormóny", ktoré prispievajú k lepšiemu duševnému stavu a znižujú úroveň stresu.

Nakoľko má absencia pohybu veľmi škodlivé dôsledky nielen na fyzické, ale aj na psychické zdravie jednotlivca, je veľmi dôležité zahrnúť do svojho životného štýlu pravidelnú fyzickú aktivitu na udržanie celkového zdravia a pohody, prípadne zvážiť ďalšie možné riešenia.

image
Shutterstock

Riešenie a prevencia

Dobrá prevencia pred dôsledkami nedostatku pohybu zahŕňa viaceré opatrenia, ktoré môžu pomôcť udržať telo fit a duševné zdravie v dobrej kondícii.

  • Pravidelná fyzická aktivita

Jedným z najdôležitejších opatrení je začleniť do svojho životného štýlu pravidelnú fyzickú aktivitu. Tou môže byť cvičenie vo fitku, beh, plávanie, joga alebo aj jednoduché prechádzky v prírode. Cieľom je dosiahnuť aspoň 150 minút stredne intenzívnej fyzickej aktivity týždenne.

  • Viac pohybu pri každodenných aktivitách

Riešením tohto problému môže byť aj viac pohybu v každodennom živote. Aj keď je naša doba plná záväzkov, existuje mnoho spôsobov, ako do svojho dňa začleniť príjemnú fyzickú aktivitu. Spoznávanie krás miest ako je napríklad nádherný Vlkolínec ponúka príležitosť nielen objaviť kultúrnu hodnotu, ale aj pohybové aktivity v prírode.

Ak sa však na cestu do tohto nádherného regiónu vyberiete autom, je dôležité pamätať aj na bezpečnosť. Nezabudnite na kvalitné snehové reťaze, ktoré môžu zabezpečiť bezproblémovú jazdu aj v nie práve ideálnych podmienkach.

Zahrňte čo najviac pohybu do naozaj bežných aktivít. Napríklad uprednostnite schody namiesto výťahu, prejdite sa cestou na obed alebo si zvoľte aktívnejšie formy trávenia voľného času, ako napríklad cyklistiku, tanec alebo prácu v záhrade.

  • Zlepšenie držania tela a pravidelné rozťahovanie svalstva

Zlepšenie držania tela a pravidelné rozťahovanie svalov môže pomôcť zmierniť bolesti chrbtice a problémy so svalmi, ktoré sú pri dlhom sedení časté. Jednoduché cvičenia (aj 5 minút denne) na zlepšenie držania tela môžu tiež pomôcť udržať správny postoj.

image
Shutterstock
  • Zdravá strava a hydratácia

Zdravá strava, bohatá na ovocie, zeleninu, bielkoviny a obmedzená soľ v jedlách s nízkym obsahom tuku a cukru, je neoddeliteľnou súčasťou správneho životného štýlu a fyzicky i duševne zdravého tela. Dodržiavanie pitného režimu a dostatočný príjem vody je rovnako dôležité.

Čerstvé a kvalitné potraviny uložené v modernej Miele chladničke, môžu prispieť k zásobovaniu tela hodnotnými živinami, ktoré podporujú celkovú vitalitu tela.

  • Odborné poradenstvo

Ak sú napriek všetkej snahe vaše problémy vážnejšieho charakteru, najlepšie bude obrátiť sa na odborníka. Pravidelné návštevy súkromnej ortopedickej kliniky Bratislava môžu pomôcť skorému odhaleniu problémov s pohybovým aparátom a ich včasnej liečbe. Odborné poradenstvo ohľadom správnej techniky cvičenia a prevencie zranení je pre nápravu a uvedenie tela do pôvodného stavu tiež veľmi užitočné.

Je to pochopiteľné, pretože, podobne ako pri správnej diagnostike riadiacich jednotiek v autách, aj naše telo si vyžaduje v prípade poruchy a na určenie príčin a následné liečenie ortopedických či iných zdravotných problémov odborný prístup.

Pohyb je základným kameňom pre zdravý životný štýl a má výrazný vplyv na naše telo aj myseľ. Je preto nevyhnutné nájsť si čas na pravidelnú fyzickú aktivitu a uvidíte, že sa budete cítiť a všetky životné prekážky zvládať oveľa lepšie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 05:18