Prídeme o milióny z Európskej únie?Tasr/radovan Stoklasa, Brainee/canva/
StoryEditor

Prídeme o milióny z Európskej únie? Ficove rušenie protikorupčných opatrení nás môže vyjsť veľmi draho

TASRČTK14.12.2023., 10:00h

Európska komisia nebude váhať zasiahnuť proti Slovensku akýmkoľvek spôsobom vrátane obmedzenia fondov, ak by kroky vlády Roberta Fica v oblasti právneho štátu porušovali pravidlá Európskej únie. Europoslancom to v stredu povedal komisár pre spravodlivosť Didier Reynders.

Lajkuj Brainee.sk na

Plánované zrušenie kľúčových protikorupčných štruktúr na Slovensku a jeho dôsledky pre právny štát boli v stredu podvečer predmetom rozpravy poslancov Európskeho parlamentu (EP) s európskym komisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom.

Rozprava sa zamerala na návrhy zmien v trestnom zákone, ktoré nedávno predložila vláda SR. Poslanci diskutovali s komisárom o navrhovanom zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry, ale aj o možnom zmiernení sankcií za korupčné a iné trestné činy na Slovensku. Do rozpravy sa prihlásilo 33 rečníkov, vrátane 12 zo 14 slovenských europoslancov.

image

Šimkovičová je ministerka len pár dní, no už je na smiech. Do Česka poslala list, ktorý by neprešiel ani na základnej škole

„Chcel by som vás uistiť, že Komisia nebude váhať podniknúť akýkoľvek krok, ktorý bude potrebný na zabezpečenie rešpektu k právu EÚ, vrátane riadnej finančnej správy rozpočtu EÚ,“ povedal zákonodarcom Reynders. Táto zásada ochrany rozpočtu Únie umožňuje Komisii zmraziť európske fondy určené pre krajinu, ktorá dostatočne nezabezpečí ich riadne využitie. To v súčasnosti pociťuje Maďarsko.

Reakcie slovenských europoslancov

„Nebudeme ticho. Nesmieme dovoliť, aby Robert Fico rozložil slovenský právny štát iba preto, aby sa pomstil a zabezpečil beztrestnosť pre jeho kumpánov. Predseda vlády síce voľby vyhral, ale je slabší ako kedykoľvek predtým a najmä, stal sa premiérom inej krajiny,“ uviedol europoslanec Vladimír Bilčík z poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany. Slovensko označil za "sebavedomé" rovnako ako jeho „občanov, ktorí prichádzajú na námestia, aby vláde odkázali, že časy sa zmenili a my budeme brániť naše demokratické inštitúcie a pokračovať v boji za spravodlivosť,“ dodal.

image

Proruský hoaxer a potenciálny minister Huliak zverejnil petíciu na podporu samého seba. Reaguje tak na zbieranie podpisov proti jeho nominácii

Podľa Martina Hojsíka (Obnovme Európu) je rozhodnutie politicky zasiahnuť do fungovania právneho štátu na Slovensku v zrýchlenom konaní príkladom hlbokej ľahostajnosti k spravodlivosti, pričom poukázal na to, že „každému takémuto vážnemu zásahu by mala predchádzať široká diskusia,“ vysvetlil.

Za "vážnu" označil situáciu na Slovensku aj europoslanec Michal Wiezik (Obnovme Európu). „Zásadné zmeny, ktoré chystá vláda, sú šité na mieru vybraným osobám. Jeden aspekt, ktorý by nemal zaniknúť, sa týka novely trestných kódexov a jej dopadu na ochranu prírody. Tá je súčasťou právneho štátu. A táto vláda na ňu tvrdo a absurdne útočí,“ upozornil.

Má či nemá kompetencie?

Podľa europoslankyne Moniky Beňovej (Nezaradení poslanci) navrhované zmeny nemôžu byť pre nikoho prekvapením, nakoľko boli otvorene komunikované už pred parlamentnými voľbami. „Európske inštitúcie, vrátane Komisie a Európskeho parlamentu, zároveň nemajú žiadne kompetencie z pohľadu rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry. V Bulharsku bol v minulom roku zrušený špecializovaný trestný súd a špecializovaná prokuratúra s konštatovaním, že vážnym spôsobom podkopali fungovanie právneho štátu v tejto krajine,“ uviedla Beňová v reakcii.

Komisia 5. decembra zaslala do Bratislavy list s výzvou, aby Ficova vláda neprijímala spomínané úpravy v zrýchlenom konaní a prinajmenšom umožnila riadnu diskusiu. Podľa Reyndersa dostal Brusel 8. decembra odpoveď, v ktorej slovenské orgány vysvetľujú, prečo chcú v urýchlenom prijatí pokračovať. Úprava má byť podľa komisára schválená 15. januára.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 14:37