Ministerkou kultúry je len pár dní, no už je terčom posmechu a kritiky.Facebook/Martina Šimkovičová
StoryEditor

Šimkovičová je ministerka len pár dní, no už je na smiech. Do Česka poslala list, ktorý by neprešiel ani na základnej škole

30.10.2023., 13:21h

Martina Šimkovičová sa na ministerskom kresle ešte poriadne neohriala, a už baví internet a spôsobuje medzinárodnú hanbu. Českému ministrovi kultúry poslala list plný gramatických a štylistických chýb.

Lajkuj Brainee.sk na

Nová ministerka kultúry Martina Šimkovičová zverejnila na svojom facebookovom profile list, ktorý poslala českému ministrovi kultúry Martinovi Baxovi. Išlo o ministerkine „posolstvo“ pri príležitosti vzniku Česko-Slovenska v roku 1918. Na tom by samozrejme nebolo nič zlé, Šimkovičovej list však nespĺňal ani podmienky slohu na základnej škole.

V texte, ktorý si údajne dala aj skontrolovať korektorkou, sa nachádzali okrem štylistických prešľapov aj gramatické chyby. Netrvalo dlho, a pod príspevkom sa preto začali hromadiť kritické komentáre. „Kľudne mi hoďte draft nabudúce do správy, ja Vám to napíšem tak, aby to dávalo zmysel," komentovala speváčka a kandidátka za stranu Demokrati Dorota Nvotová.

„Vláda ide v súlade s dobou a využíva moderné technológie. To je len plus. Napríklad príspevky ministerky kultúry píše Chat GPT,“ napísal bývalý štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej Republiky Andrej Stančík.

Na Šimkovičovej list reagoval aj Jaroslav Naď, ktorý sa na Facebooku ospravedlnil českému ministrovi. „Je nám veľmi ľúto, že ste pri príležitosti Vášho štátneho sviatku dostali od novej slovenskej ministerky kultúry naozaj najtrápnejší list, aký som kedy v celej svojej 20-ročnej kariére v štátnej správe čítal,“

image

Vláda musí byť v boji s klimatickou zmenou ambicióznejšia, má na to deväť miliárd, vyhlasuje Slovenská klimatická iniciatíva

Na sociálnej sieti sa text novej ministerky kultúry rozhodla opraviť ako v škole vedúca oddelenia etnológie z Ústavu manažmentu kultúry a turizmu kulturológie a etnológie FF UKF v Nitre Jana Ambrózová. Červené more a výsledná známka päť asi nie je to, čo ministerka očakávala.

Reakcia Šimkovičovej 

Namiesto toho, aby si nová ministerka kultúry priznala chybu a ospravedlnila sa, začala svoje správanie a chyby obhajovať. Aby toho nebolo málo, nová „čelná predstaviteľka ministerstva kultúry” namiesto znášania kritiky zrejme radšej začala ľudí na sociálnej sieti blokovať.

Bizarného listu sa chytila aj známa satirická stránia Zomri. Na novej ministerke nenechali ani jednu nitku suchú a získali materiál na kopec nových memečiek. A to tu novú vládu máme len niekoľko dní.

Od vymenovania nových ministrov neubehol ani týždeň a po kontroverzných vyjadreniach Huliaka či Tomáša Tarabu, proti ktorým boli dokonca spísané petície, sa vyfarbila ďalšia členka vládnej koalície. Takýmto tempom budú podobné faux pas z politickej scény určite len pribúdať. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 00:08