Martina ŠimkovičováTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Kto je Martina Šimkovičová? Z najväčšej hviezdy televízneho spravodajstva sa stala modla konšpirátorov a hoaxerov

Miroslav Kamody18.10.2023., 11:00h

Jedna z najznámejších tvárí spravodajstva na Slovensku sa presunula do konšpiračných vôd, vďaka čomu sa veľkolepo vrátila do parlamentu. Predstavujeme ti Martinu Šimkovičovú, pravdepodobne budúcu ministerku kultúry.

Lajkuj Brainee.sk na

Svojho času patrila k najpopulárnejším moderátorským esám na Slovensku. Dnes je z váženej kariéry už len tieň a Martina Šimkovičová sa stala modlou hoaxerov, ktorých pravidelne kŕmi nepotvrdenými informáciami skrz konšpirátorskú TV Slovan.

Aj napriek tomu bude mať s veľkou pravdepodobnosťou na starosti ministerstvo kultúry, ktoré je už roky zabetónované pod neustálou kritikou. A preto nič nenasvedčuje tomu, že o štyri roky na tom bude kultúra na Slovensku lepšie. Pokiaľ teda nechceš národné vystúpenia v kroji a zákaz médií, ktoré nehovoria „praudu” - v taktom prípade budeš zrejme spokojný.

image

GALÉRIA Mysleli sme si, že ich v parlamente už nikdy neuvidíme, no sú späť. Vo voľbách uspela Šimkovičová aj Kuffovci

Cesta do televízie

Martina Šimkovičová sa narodila 29. augusta 1971 v Modre. V roku 1993 absolvovala magisterské štúdium odboru vychovávateľstvo pre osoby vyžadujúce osobitnú starostlivosť na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. O päť rokov neskôr nastúpila do súkromnej televízie Markíza.

Začínala tak, ako všetci moderátori tejto televízie - začala v Teleráne, svoju šancu dostala v populárnej šou Cestoviny, až kým sa pred kamery nepostavila pri moderovaní športového spravodajstva. Netrvalo dlho a vytvorila duo s Patrikom Švajdom pri hlavnom večernom spravodajstve.

Svojho času patrila k najpopulárnejším moderátorkám v krajine, medzitým sa stihla vydať za automobilového pretekára Igora Šimkoviča, s ktorým má dve deti. Prerušenie jej kariéry v roku 2013 prišlo práve kvôli narodeniu dcéry Sofie. Keď sa po dvoch rokoch vrátila, jej kariéra nabrala strmý spád.

Rýchly pád

Moderovala svoju vlastnú reláciu s názvom Reflex Špeciál, ktorú však televízia nakoniec stiahla z vysielania pre nízku sledovanosť. V roku 2015, v čase vrcholiacej migračnej krízy (o ktorej s čistým svedomím po ôsmich rokoch môžeme povedať, ža na Slovensko nemala absolútne žiaden vplyv) zdieľala na sociálnej sieti nenávistné príspevky voči utečencom.

„Už idú. Pripravte im nejaké ubytovanie, plnú penziu, vreckové a vyfešákujte dcérenky, nech sa u nás nenudia. Ešte taká poznámka... kde majú ženy a deti?“ Okrem toho zdieľala zmanipulované obrázky či videá. Jediný, kto však nakoniec išiel, bola Šimkovičová, s ktorou televízia po takmer osemnástich rokoch rozviazala spoluprácu.

Pre niekoho odpad, pre iného poklad, hovorí sa. Šimkovičová, bez ohľadu na svoje názory, patrila k tváram, ktoré poznalo celé Slovensko. Svoju popularitu sa rozhodla využiť v politike, čo sa jej vyplatilo - na kandidátke Sme rodina Borisa Kollára sa dostala z parlamentu z tretieho miesta.

Modla konšpirátorov

V strane nakoniec ale vydržala len štyri mesiace, pretože ju z nej vylúčili. Sme rodina ju dokonca vyzývalo, aby sa vzdala poslaneckého mandátu, čo neurobila. Prišiel rok 2020, kedy sa do parlamentu nedostala - aj keď bola volebnou líderkou strany Hlas ľudu, nakoniec ich volilo len 0,06 percenta voličov (presnejšie 1 887 ľudí).

image

Proruský hoaxer a potenciálny minister Huliak zverejnil petíciu na podporu samého seba. Reaguje tak na zbieranie podpisov proti jeho nominácii

Prišla pandémia a s ňou aj nová príležitosť na rast po chrbtoch ľudí, ktorí verili konšpiráciám a hoaxom. Spojila sa s lekárom Petrom Kotlárom a spoločne spustili internetovú televíziu Slovan, ktorú na svoj zoznam nebezpečných webov zaradila aj databáza Konšpirátori.

Svoj priestor ponúkali na šírenie dezinformácií - objavovali sa v nej Ľuboš Blaha, Štefan Harabin, Daniel Bombic, Rudolf Huliak, ale napríklad aj poslanci z Republiky, SNS či Smeru (áno, aj Robet Fico).

image

TV Slovan

Screenshot TV Slovan, konšpirátori.sk

Nová ministerka

V posledných voľbách kandidovala z otvorenej kandidátky strany SNS, ktorá získala 5,62 percenta hlasov a následne vytvorila koalíciu so Smerom a Hlasom. Šimkovičová získala 27 615 prednostných hlasov a podľa Andreja Danka bola nominovaná na post ministerky kultúry. A čo príde, to ukáže až budúcnosť.

„Bez ohľadu na osobu ministra alebo ministerky rezort zažije obrat o 180 stupňov,“ reagovala na nomináciu bývalá ministerka kultúry Natália Milanová z hnutia OĽaNO. „Ministerstvo kultúry bude ministerstvom hejslováctva a fejkových správ,“ dodala. Podľa nej je to spôsobené nezáujmom vládnucej strany Smer, pre ktorú nie je kultúra hodnotou. „Ide im o peniaze a moc. Boj s dezinformáciami sme prehrali,“ dodala Milanová.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. apríl 2024 20:34