Dočasný premiér Eduard Heger oznámil vo vyhlásení, že sa vzdáva svojej funkcie.Jaroslav Novák/Tasr
StoryEditor

Eduard Heger bol najnerozhodnejším premiérom v histórii Slovenska. Pozri si reakcie politikov na koniec jeho vlády

TASR07.05.2023., 13:13h

Dočasný premiér Eduard Heger oznámil vo vyhlásení, že sa vzdáva svojej funkcie. Pozri si reakcie slovenských politikov na jeho rozhodnutie.

Lajkuj Brainee.sk na

Eduard Heger požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o zbavenie poverenia viesť vládu. Oznámil to počas nedeľného vyhlásenia pre médiá.

Podľa SaS nedokázal využiť potenciál vlády 

Podľa šéfa liberálov Richarda Sulíka mal Heger riešenie vo svojich rukách vlani v lete, „keď mohol uprednostniť štyroch výkonných ministrov a podporu 20 poslancov, ale rozhodol sa pre Igora Matoviča, ktorý bol najväčším problémom Slovenska“.

Strana hovorí o nevyhnutnosti pokojnej úradníckej vlády. „Eduard Heger bol najnerozhodnejším premiérom v histórii Slovenska. Nedokázal využiť potenciál vlády, aby Slovensko napredovalo. Uprednostnil vládu v menšine, ktorú nevedel udržať. Aj preto podporíme úradnícku vládu,“ dodal podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) podotkla, že vláda, ktorá padla a nedokáže zodpovedne vládnuť ani do predčasných volieb, musí odísť. „Je smutné, že je ohrozený plán obnovy, ale ten bol ohrozený už v septembri, keď premiér a bývalé koaličné strany nechali nezodpovedne odísť SASKU z vlády,“ uviedla.

Hlas-SD nepodporí úradnícku vládu 

Mimoparlamentná strana Hlas-SD vníma odchod dočasne poverenej vlády Eduarda Hegera ako nevyhnutný krok k stabilizácii politickej scény a k príprave Slovenska na predčasné parlamentné voľby. Líder strany Peter Pellegrini dodal, že vláda odborníkov nesmie prekryť zlyhania tejto koalície. Strana avizuje, že nevysloví dôveru tejto vláde. „Úradnícka vláda nemôže byť figovým listom, ktorý prekryje chaos a zlyhania tejto koalície,“

Podľa Roberta Fica Úradnícka vláda nezíska v parlamente podporu a nebude schopná riešiť najväčšie problémy Slovenska. „Ústavná a politická kríza, v ktorej sa nachádza Slovenská republika, sa nedá vyriešiť bez parlamentu,“ povedal v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

KDH verí prezidentke 

Mimoparlamentné KDH verí, že prezidentka Zuzana Čaputová sa pri úradníckej vláde zachová nadstranícky. Úradnícka vláda by mala byť schopná prijímať odborné rozhodnutia bez snahy zaťahovať ľudí do ideologických či zbytočných politických zápasov. Povedal to šéf KDH Milan Majerský.

image

Eduard Heger podáva demisiu. Vymenuje prezidentka Čaputová úradnícku vládu?

László Sólymos z mimoparlamentnej maďarskej strany Aliancia reagoval tým, že Eduard Heger sa mal funkcie dočasne povereného premiéra vzdať už v decembri 2022, keď bola jeho vláde vyslovená nedôvera. „Volali sme po úradníckej vláde. Eduard Heger sa svojej funkcie nakoniec vzdal až dnes, keď už nebolo úniku,“ uverejnil na svojom Facebooku.

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) podporí všetky kroky, ktoré pomôžu znížiť mieru chaosu. Predseda PS Michal Šimečka sa zároveň dočasne poverenej vláde poďakoval za to, že držala jasnú zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska. „Čo bolo na fungovaní tejto vlády zlé, ubližujúce a chaotické, všetci vieme. Nemá zmysel to teraz opakovať. V PS sa jej preto chceme už len poďakovať za to, čo bolo dobré - minimálne za držanie jasnej zahraničnopolitickej orientácie Slovenska,“ skonštatoval Šimečka.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 06:25