ReferendumTASR/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Rysuje sa nové referendum? Slováci by mohli rozhodovať o potratoch, marihuane, eutanázii či voľbách cez internet

Miroslav Kamody11.04.2023., 10:37h

Slovensko by tento rok mohlo mať referendum. Riešiť by chcelo takmer každú pálčivú otázku, ktorá posledné roky rezonovala v slovenskej spoločnosti.

Lajkuj Brainee.sk na

Občianska iniciatíva za referendum v utorok predstavila svoje plány na ďalšie referendum, ktoré by sa mohlo konať ešte v tomto roku. „Sme iniciatíva občanov Slovenska, ktorá nie je napojená na žiadnu politickú stranu, cirkev, či obchodnú spoločnosť,” píše sa na webe.

„Sme bežní občania, ktorí žijú v tejto spoločnosti. Po celom dni pracovných, či iných povinností, si sadáme večer k televíznym správam. Vychovávame naše deti a snažíme sa im zabezpečiť krajšiu a lepšiu budúcnosť. Sme ľudia ako vy.”

image

Referendum síce platné nie je, no aspoň pobavilo. Vtipných memečiek je viac ako voličov

Potrebujú 250-tisíc podpisov

Aj keď iniciatíva nemá za sebou žiadne zvučné meno, počas tlačovej konferencie, ktorú priniesla televízia ta3, jej členovia oznámili, že oslovili všetky politické strany a čakajú na ich vyjadrenie.

Od referenda, na ktorého vyhlásenie je potrebný zber 250-tisíc podpisov občanov, si sľubujú najmä koniec kultúrnych vojen, stabilizáciu funkčného štátu, koniec nenávisti, rozhodnutie smerovania, spoločnosť 21. storočia a dôstojný život v srdci Európy.

Pokiaľ by sa im podarilo podpisy vyzbierať a referendum by bolo vyhlásené, malo byť až sedem otázok. Ide konkrétne o tieto:

  • Súhlasíte s tým, aby ženy mali garantované právo na umelé ukončenie tehotenstva v rozsahu, v ktorom je tomu ku dňu vyhlásenia tohto referenda?
  • Súhlasíte s tým, aby štát vytvoril celoštátny systém poskytovania menštruačných hygienických pomôcok bezplatne pre všetky ženy, ktoré to potrebujú a nemajú dostatok finančných prostriedkov?
  • Súhlasíte s tým, aby ženy s lekársky potvrdenou bolestivou menštruáciou mali nárok na čerpanie jedného dňa voľna raz za mesiac plne hradeného zo zdravotného poistenia?
  • Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky ustanovila možnosť voliť poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, prezidenta Slovenskej republiky a poslancov Európskeho parlamentu prostredníctvom internetu?
  • Súhlasíte s tým, aby bol povolený predaj a konzumácia marihuany na liečebné a rekreačné účely v špecializovaných predajniach, ktorým vydáva licenciu Ministerstvo financií Slovenskej republiky vždy po splnení jednotne vyhláškou stanovených primeraných podmienok?
  • Súhlasíte s tým, aby boli povolené registrované partnerstvá párov bez ohľadu na ich pohlavie s tým, že takto registrované páry budú mať vzájomné práva obdobné právam, ktoré majú dnes medzi sebou manželia, okrem možnosti adopcie detí?
  • Súhlasíte, aby bola v individuálnych prípadoch umožnená eutanázia na výslovnú vedomú žiadosť pacienta, ktorý je v konečnom štádiu nevyliečiteľného ochorenia?

„Naším cieľom je vyzbierať dostatok podpisov od občanov, aby referendum s našimi otázkami, ktoré môžu konečne nastoliť v tejto spoločnosti pokoj, mohlo byť spojené s parlamentnými voľbami, a tým zaistiť jeho platnosť,” píše sa na webe iniciatívy.

Riešenie dôležitých problémov v spoločnosti

Počas najbližších mesiacov chce iniciatíva spoločnosti ukázať, že štát môže fungovať lepšie, ak prestanú eticko-kultúrne vojny medzi občanmi, ktoré vyvolávajú politici, aby zakryli svoju nečinnosť pri riešení dôležitejších problémov v našej spoločnosti.

image

Ďalšie peniaze vyhodené von oknom. Účasť na referende nepresiahla ani 28 percent

„Vieme, že pred voľbami bude pre politické strany ťažké sa vyjadriť, aký majú názor na otázky z nášho referenda, lebo každému ide o každý jeden hlas a vyjadriť podporu ženám, alebo akémukoľvek páru, ktorý chce žiť v registrovanom partnerstve, môže ubrať voličské hlasy.”

Iniciatíva však zároveň verí, že politické strany názor vyjadria, „a dajú občanom odpovede na to, ako budú následne ich politici vládnuť. Vidíme to každý deň, že hlavné politické témy nemajú nič s tým, ako sa nám tu na Slovensku žije. Je smutné, že pre väčšinu politických strán sú ľudské práva, slobody a dôstojnosť zložité témy.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 14:31