Politická kríza na SlovenskuTasr, Koláž Brainee X Canva/
StoryEditor

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu Eduarda Hegera. Toto je nový predseda úradníckej vlády

Michal ČiernikTASR07.05.2023., 17:01h

Prezidentka Zuzana Čaputová vyhlási úradnícku vládu, mená oznámi čoskoro.

Lajkuj Brainee.sk na

Predsedom vlády odborníkov bude viceguvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ľudovít Ódor. Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenuje úradnícku vládu po 15. máji. Tím vlády odborníkov je už zostavený. Hlava štátu to oznámila počas nedeľného vyjadrenia pre médiá.

Kto je Ľudovít Ódor?

Po absolvovaní Matematicko-fyzikálnej fakulty Univerzity Komenského nastúpil v roku 1999 na dva roky ako analytik finančných trhov ČSOB, podobný čas pôsobil ako ekonóm Slovenskej ratingovej agentúry, uvádzajú Hospodárske noviny.

image

Viceguvernér NBS Ľudovít Ódor.

Filip Duffala/

Ďalšie jeho pôsobenie už súvisí najmä s verejnými funkciami. Bol hlavným ekonómom ministerstva financií a riaditeľom IFP, poradcom premiérky Ivety Radičovej aj ministra financií či členom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Jeho mandát viceguvernéra NBS sa mal skončiť vo februári 2024.

Prezidentka odmietla Hegerove alternatívy 

Dočasne poverený predseda vlády Slovenskej republiky Eduard Heger v nedeľu 7. mája na tlačovke oznámil, že podáva demisiu. Pred pár dňami však v špeciálnom príhovore na RTVS mal v pláne doviesť Slovensko k parlamentným voľbám. 

Eduard Heger najprv poslal pani prezidentke dva návrhy, ktoré považoval za stabilnejšie než vymenovanie úradníckej vlády. Hlava štátu ich však neprijala a tak požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o zbavenie poverenia viesť vládu. 

Prvou alternatívou bolo, že neobsadené miesta ministrov doplní prezidentka svojimi nominantmi. V ďalšom návrhu Heger ponúkol, že nepovedie vládu a ministrami ostanú len ľudia zodpovední za rezorty, ktoré budú rizikom výmeny najohrozenejšie. „Konfliktmi traumatizované Slovensko si nezaslúži, aby politická kríza pokračovala čo i len ďalší deň," prezradil vo vyhlásení Heger.

Nové kauzy

Škandály posledných dní okolo miliónovej dotácie už bývalého ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana a rezignácia ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera boli posledným klincom do rakvy. 

image

Na Matoviča sa sypú trestné oznámenia. Podal ich Inštitút ľudských práv aj dokumentarista

Dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer v piatok požiadal prezidentku o odobratie poverenia viesť ministerstvo. Urobil to iba deň po oznámení odchodu dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana, ktorý tak reagoval na kauzu dotácie pre vlastnú rodinnú firmu, ktorú získal z rezortu životného prostredia.

image

Eduard Heger

TASR/Jaroslav Novák

Z kabinetu už skôr odišli minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a minister financií a líder OĽANO Igor Matovič, uvádza TASR.

image

Chaos a roztržky vygradovali. Poslanci odhlasovali pád vlády, Hegerovi vyjadrili nedôveru

Heger dnes o 15:00 odovzdal svoju demisiu pani prezidentke Zuzane Čaputovej. Hodinu predtým v priestoroch Prezidentského paláca v Bratislave prijala aj predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 14:06