Rastislav IlievFacebook/rastislav Iliev/
StoryEditor

Coming out slovenského moderátora v priamom prenose: Hrdo sa hlásim k LGBTI komunite

Miroslav Kamody16.10.2022., 12:30h

Moderátor využil neďelnú diskusnú reláciu na coming out.

Lajkuj Brainee.sk na

Moderátor slovenskej spravodajskej televízie TA3 Rastislav Iliev využil nedeľnú reláciu V politike na coming out. Témou relácie, ktorej hosťami boli Jana Bittó Cigániková zo strany SaS, György Gyimesi z OĽaNO a Erik Tomáš zo strany Hlas-SD, bola aj tragická masová streľba, pri ktorej mladý Juraj K. zastrelil dvoch ľudí pred podnikom Tepláreň.

„V sobotu bol medzinárodný deň coming outu a ja sa hrdo k tomu hlásim,“ povedal Iliev. Zároveň vyzval aj ďalšie slovenské osobnosti, umelcov a hercov, aby sa k nemu pridali. Moderátor počas diskusie pripomenul viaceré nenávistné vyjadrenia slovenských politikov voči LGBT+ komunite.

image

Nenávisť voči LGBTQ komunite šíria aj slovenskí politici. Pozri si tie najhoršie výroky, ktoré vypustili z úst

Choďte radšej za deťmi

„Všetci tí, ktorých vás už teraz veľmi pália prsty a chcete mi poslať hejty, nenávistné komentáre a maily, choďte radšej za vašimi deťmi. Možno ste ich niektorí za celý týždeň ani nevideli. Opýtajte sa ich, ako sa im darí, ak sa majú, objímte ich. Opýtajte sa, čo ich trápi, možno ich už nemusíte nikdy vidieť,“ vyjadril sa moderátor.

Poslanec OĽaNO György Gyimesi, na ktorého sa v priebehu tohto týždňa zniesla vlna kritiky aj za predložený zákaz dúhových vlajok na vládnych budovách, zločin pred bratislavskou Teplárňou odsúdil, povedal však, že za trestný čin necíti žiadnu vinu. Zločin z nenávisti odsúdil aj Jana Bitto Cigániková a Erik Tomáš.

Poslanci György Gyimesi a Erik Tomáš by nepodporili registrované partnerstvá na Slovensku. Sú však za možnosť dedenia či prístupu k zdravotnej dokumentácii pri pároch rovnakého pohlavia. Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) ich vyzvala na podporu zákona predloženého v parlamente, ktorý zavádza inštitút partnerského spolužitia.

Gestá a prázdne slová nestačia

Bittó Cigániková si myslí, že už nestačia len gestá a prázdne slová. Gyimesi vinu ani zodpovednosť za tragédiu necíti. Odmieta tiež uplatňovanie princípov kolektívnej viny. Tomášovi prekáža politizácia témy. Podľa Tomáša je potrebné prijímať legislatívu, ktorá by obmedzila nenávistné prejavy na internete. Očakáva celospoločenskú a celopolitickú zhodu.

image

Rastislav Iliev

Facebook/rastislav Iliev /

Tvrdí, že za šírenie nenávisti na internete treba rovnaké tresty ako vo „fyzickom živote“. Bittó Cigániková vyzvala ľudí, aby nahlásili, ak niekto vraždy schvaľuje, ako aj iné útoky či nenávistné prejavy. Súhlasí, že na sociálnych sieťach by mali ľudia vystupovať pod vlastným menom.

Poslankyňa SaS by podporila, aby sa v školách učilo o LGBTI komunite. Gyimesi je za to, aby sa žiaci viedli k tolerancii nielen vo vzťahu k LGBTI komunite, ale menšinám či iným rasám. Jeho podpora zmeny učebných osnov by závisela od konkrétneho návrhu. Tomáš si myslí, že hovoriť o tolerancii je namieste. Považuje však za potrebné rozprávať tiež o konzervatívnych hodnotách či tradičnej rodine.

Pochvala premiéra

Cigániková okrem iného ocenila krok premiéra Eduarda Hegera, ktorý sa osobne zúčastnil protestu, čo podľa nej pre neho „muselo byť nekomfortné“. „V dave to určite nemali jednoduché, napriek tomu tam prišli, dokonca si pán Heger zobral dúhovú vlajku a snažil sa nejakým spôsobom prejaviť ľútosť,“ povedala. Tento krok ocenili viaceré osobnosti. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. apríl 2024 15:01