Ľudia ich zbožňovali, dnes ich kritizujúArchív, Wikipedia/
StoryEditor

Milovaná Ellen a Nobelova cena mieru pre Cosbyho. Z týchto známych osobnosti sa vykľuli darebáci

Miroslav Kamody15.10.2022., 15:00h

Mali slávu a milióny fanúšikov. Postupne však na svetlo sveta vyplávala špina, ktorá navždy zmenila to, ako sa na nich svet pozerá.

Lajkuj Brainee.sk na

Byť celebritou v dnešnom svete môže byť poriadne náročné. Vďaka internetu a sociálnym sieťam sú osobnosti nonstop v hľadáčiku fanúšikov, nehovoriac o tlaku, ktorý im prináša sláva. Na druhú stranu, dnešná spoločnosť omnoho jednoduchšie odhaľuje aj prešľapy celebrít, čo môže spôsobiť, že z jedného na druhý sa z milovaných osobností stanú nenávidené.

Portál Bored Panda pripomína citát Harveyho Denta z komiksového filmu Temný rytier: „Buď zomrieš ako hrdina, alebo budeš žiť dosť dlho na to, aby si videl, ako sa z teba stane zloduch.” A presne to je v prenesenom význame trpkým osudom nasledujúcich slávnych osobností, ktoré po rokoch obdivu spadli úplne na dno.

image

Putina kritizujú najvernejší. K mizernej taktike sa otvorene vyjadril už aj Čečenský vodca

Ellen DeGeneres

Len málokto v Spojených štátoch sa tešil takej popularite, ako komička, televízna moderátorka, herečka, spisovateľka a producentka Ellen DeGeneres. V rokoch 1994 až 1998 hrala v sitcome Ellen, ktorý jej vyniesol cenu Primetime Emmy. V rokoch 2003 až 2022 moderovala talk show The Ellen DeGeneres Show, za ktorú získala 33 cien Daytime Emmy.

Začínala v 80. rokoch ako stand-up komička, neskôr sa objavila ako herečka, dabérka Dory v animáku Hľadá sa Nemo a hrala aj v dvoch sitkomoch. V roku 1997 mala coming out v The Oprah Winfrey Show, hostila udeľovanie Oscarov, Grammy či Primetime Emmy a napísala štyri knihy.

Za svoju prácu a charitatívne úsilie získala Cenu Marka Twaina, 20 ocenení People‘s Choice Awards, v roku 2016 dokonca aj Prezidentskú medailu slobody. Mnohé z jej úspechov však prekryla kauza z júla 2020, kedy 10 bývalých zamestnancov The Ellen DeGeneres Show obvinilo hlavnú hviezdu z vytvárania „toxickej“ atmosféry „rasizmu, strachu a zastrašovania“.

image

Ellen DeGeneres

Archív/

To okrem iného zahŕňalo ignorovanie vedúcich pracovníkov, ktorí sexuálne obťažovali zamestnankyne, prepúšťanie zamestnancov za čerpanie PN-ky. Následne zverejnil komik a podcaster Kevin T. Porter na Twitteri vlákno, v ktorom ju nazval „notoricky jednou z najpodlejších žijúcich ľudí“ a požiadal ostatných, aby uverejnili „príbehy, o ktorých ste počuli, že Ellen je zlá“. Zároveň sa zaviazal darovať dva doláre Los Angeles Food Bank za každý príspevok. 

Začalo sa interné vyšetrovanie, vrátane ktorého DeGeneres prišla s vyhlásením: „V prvý deň našej show som všetkým na prvom stretnutí povedala, že show bude miestom šťastia – nikto nikdy nezvýši hlas a s každým by sa zaobchádzalo s rešpektom. Očividne sa niečo zmenilo a som sklamaná, keď som zistila, že to tak nebolo. A za to sa ospravedlňujem. Každý, kto ma pozná, vie, že je to opak toho, čomu verím a v čo som dúfal pre našu show.“ Mnohým to však nestačilo a jej popularita začala klesať.

Bill Cosby

Tento herec a stand-up komik začal svoju raketovú kariéru v kluboch po San Franciscu a postupne sa vypracoval na herca, ktorého všetci prezývali „otcom Ameriky“. Toto pomenovanie mu prinieslo stvárnenie Cliffa Huxtablea v sitkome The Cosby Show, ktorá bola svojho času jedným z najpopulárnejších programov v Spojených štátoch. 

Cosby sa zapísal do histórie, keď vyhral Primetime Emmy Award za herca v hlavnej úlohe v dramatickom seriáli v roku 1966, čím sa stal prvým Afroameričanom, ktorý získal cenu Emmy za herecký výkon. Všetko sa však zmenilo po roku 2010.

V roku 2014 sa Cosby stal predmetom mnohých obvinení zo sexuálnych útokov, ktoré sa stali medializovanými počas hnutia #MeToo. V roku 2018 bol odsúdený za priťažujúce nedôstojné napadnutie Andrey Constand. Bol uväznený, kým Najvyšší súd Pennsylvánie nezrušil odsúdenie v júni 2021 za porušenie Cosbyho 5. dodatku a 14. dodatku k náležitému procesu. Okrem toho však stále bežia niektoré súdne procesy s obeťami.

image

Bill Cosby

Wikipedia/the World Affairs Council Of Philadelphia/

Nič to však nezmenilo na tom, že kvôli obvineniam prišiel o ocenenie Kennedyho centra, cenu Marka Twaina za americký humor a v roku 2018 ho vylúčili aj z Akadémie filmových umení a vied. Tú opúšťal v tandeme s Romanom Polanskim a Harveym Weinsteinom. O to bizarnejšie vyznieva, že Bill Cosby bol v roku 2016 nominovaný na Nobelovu cenu mieru. Dva roky po prevalení sexuálnych útokov z minulosti. 

Conor McGregor

Asi sa nájde len málokto, kto by nepoznal bojovníka MMA Conora McGregora. Je bývalým dvojnásobným šampiónom Ultimate Fighting Championship (UFC) v perovej a ľahkej váhe a tiež bývalým šampiónom pérovej a ľahkej váhy Cage Warriors. Jeho meno a zápasy majú vždy najviac PPV (Pay-per-view).

Vďaka tomu, spolu s rôznymi biznismi, ktoré po svojim menom rozbehol, ho v roku 2021 zaradil Forbes so 180 miliónmi dolárov na vrchol rebríčka najlepšie platených športovcov sveta. McGregorovým najväčším problémom však je, že na rozdiel od ostatných zápasníkov nevie svoj hnev ventilovať len v klietke.

image

Má 19 rokov, je vysoký necelý meter a milujú ho milióny ľudí. Kto je internetová senzácia Hasbulla Magomedov?

Na krku má viacero obvinení z nebezpečnej jazdy - jazdil aj po zadržaní vodičáku a nemal poistenie. Zbieral niekoľkotisícové pokuty a dokonca mu polícia zadržal aj auto. K tomu sa pridali incidenty so súpermi (známy autobusový útok na UFC 223 Media Day, bitka s bratrancom Khabiba Nurmagomedova) či vyšetrovanie írskej polície po obvineniach zo sexuálneho napadnutia ženy v dublinskom hoteli v decembri 2018.

11. marca 2019 bol McGregor zatknutý pred hotelom Fontainebleau v Miami Beach na Floride po tom, čo zaútočil na fanúšika, ktorý sa fotografoval na mobil. Následne bol zatknutý a obvinený z lúpeže. Potom prišiel v tom istom roku útok v dublinskej krčme a 10. septembra 2020 bol McGregor zatknutý na Korzike pre podozrenie z pokusu o sexuálne napadnutie.

image

Conor McGregor

Wikipedia/russian Presidential Press And Information Office/

Všetky obvinenia a vyšetrovania (a že sme ich nevymenovali všetky) nakoniec viedli k tomu, že rešpektovaný zápasník v očiach verejnosti stále viac a viac klesal. Nepresvedčil ani niekoľkými poslednými zápasmi, ktoré absolvoval a jeho hviezda pomaly zhasína. Otázkou zostáva, nakoľko to 34-ročnému McGregovi s desiatkami miliónov na účte vôbec vadí.

Elon Musk

Momentálne najbohatší muž planéty toho dosiahol za 51 rokov skutočne veľa. Narodil sa a vyrastal v Pretórii v Južnej Afrike, potom si to namieril na kanadské a americké univerzity. Je zakladateľom, generálnym riaditeľom a hlavným inžinierom SpaceX, generálny riaditeľ a produktový architekt spoločnosti Tesla, zakladateľ The Boring Company a spoluzakladateľ Neuralink a OpenAI. 

image

Elon Musk

Mike Blake/Reuters

Okrem toho stál pri zrode PayPalu a webovej softvérovej spoločnosti Zip2. Musk bezpochyby patrí k najzásadnejším žijúcim osobnostiam, no zároveň je tvorcom mnohých kontroverzií. V máji 2022 Business Insider citoval anonymného priateľa nemenovanej zamestnankyne SpaceX, ktorá tvrdila, že Musk sa v roku 2016 dopustil sexuálneho zneužívania.

image

Zamotanejší príbeh ako telenovela? Elon Musk nakoniec kúpi Twitter za pôvodných 44 miliárd dolárov

Zdroj tvrdil, že v novembri 2018 Musk, SpaceX a bývalá zamestnankyňa uzavreli dohodu o odstupnom. Malo jej byť vyplatených 250-tisíc výmenou za prísľub, že ich nebude žalovať. Okrem toho bol kritizovaný za vyjadrenia ohľadne pandémie koronavírusu, nehovoriac o jeho „jednoduchom” riešení vojny na Ukrajine.

image

Elon Musk

Shannon Stapleton/Reuters

Na Twitteri uverejnil množstvo príspevkov, ktoré hýbali nielen s akciami svojich spoločností, ale zároveň aj urážali a šírili rôzne konšpirácie. K tomu všetkému sa pridali rozvody, podvádzanie, množstvo nemanželských detí a ich podivných mien. To všetko, spolu s jeho podivným životným štýlom, spôsobuje, že od Elona sa odvracia čoraz viac podporovateľov.

R. Kelly

Počas svojej nahrávacej kariéry R. Kelly predal viac ako 75 miliónov nahrávok po celom svete, čím sa stal komerčne najúspešnejším mužským R&B umelcom 90. rokov a jedným z najpredávanejších hudobných umelcov na svete. Za pieseň „I Believe I Can Fly“ získal tri ceny Grammy a bol tiež nominovaný za pieseň „You Are Not Alone“, ktorú napísal pre Michaela Jacksona.

image

R. Kelly

Reuters/

Kritici ho prezývali Kráľ R&B a fanúšikovia súcitili s jeho ťažkým detstvom, počas ktorého bol viackrát sexuálne zneužívaný. V apríli 2007 vydal pieseň „Rise Up“ pre Virginia Tech po streľbe v škole a čistý výťažok venovala rodinám obetí. V roku 2010 nahral skladbu aj pre Majstrovstvá sveta vo futbale, pričom celý výťažok z nej putoval africkým charitatívnym organizáciám.

Ani zďaleka však nebol taký, ako sa navonok prezentoval. V septembri tohto roku porota odsúdila umelca za vydieranie a obchodovanie so sexom na 30 rokov väzenia. Vzhľadom na dĺžku trestu 55-ročný odsúdený pravdepodobne strávi veľkú časť zvyšku svojho života za mrežami. Porota ho uznala vinným vo všetkých bodoch v kauze okolo sexuálnych trestných činov.

Niekdajšia hviezda hudobného štýlu R&B podľa prokuratúry po dve desaťročia využívala svoju slávu na systematické zneužívanie mladých žien a neplnoletých, a to ako sexuálnemu, tak psychickému. R. Kelly v minulosti niekoľkokrát vyviazol z obvinení, no všetko zmenil dokumentárny televízny seriál Surviving R. Kelly. V ňom vystúpila aj jeho bývalá manželka, ktorá prehovorila o jeho fyzickom a psychickom týraní.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 04:14