VrahTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Tresty im zvýšili. Vrahovia z Martina, ktorí zabili obeť zo zvedavosti, poznajú svoj rozsudok

TASR11.01.2022., 10:45h
NS SR uložil v prípade brutálnej vraždy v Martine doživotný trest.
Lajkuj Brainee.sk na

V prípade brutálnej vraždy v Martine padol doživotný trest odňatia slobody. Najvyšší súd (NS) SR ho uložil Rudolfovi Dorčíkovi. Milan Jesenský dostal 25 rokov nepodmienečne.

NS SR na utorkovom verejnom zasadnutí zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu, ktorý pôvodne uložil Dorčíkovi 24-ročný a Jesenskému 20-ročný trest. Vinní sú z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Výška trestu sa menila

NS SR na utorkovom verejnom zasadnutí zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu v časti výroku o treste, ktorý pôvodne uložil Dorčíkovi 24-ročný a Jesenskému 20-ročný trest.

​Na dvojicu podal obžalobu špeciálny prokurátor Daniel Lipšic na začiatku júla 2021. Prvé hlavné pojednávanie sa začalo 9. septembra. Na ňom sa dvojica mladíkov k činu priznala a chcela uzavrieť dohodu o vine a treste. To však špeciálny prokurátor odmietol. Pre hlavného aktéra Dorčíka, v minulosti viackrát trestaného, požadoval doživotný trest odňatia slobody.

Rudolf Dorčík Vrah TASR/Martin Baumann

Brutálna vražda

Prípad brutálnej vraždy Jozefa z Dubového, ktorá sa stala vlani vo februári v blízkosti čerpacej stanice v Martine, začala riešiť okamžite Národná kriminálna agentúra (NAKA). Jeden z obvinených chcel podľa polície zistiť, „aké je to zabiť človeka".

Muži mali nadviazať náhodný kontakt s Jozefom, ktorého pod zámienkou popíjania alkoholu vylákali do priestorov opusteného krytu civilnej ochrany. Po krátkom rozhovore sa mali presunúť do vedľajšej miestnosti, kde mal poškodenému jeden z obvinených povedať, že je to jeho posledný deň a že zomrie.

Poškodený utrpel mnohopočetné rany na tvári a časti hlavy a rôzne poranenia s krvnými podliatinami a odreninami po celom tele. Skončil s roztriešteným tvárovým skeletom.

Veľké množstvo zranení rôzneho charakteru viedlo k jeho smrti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:55