Pexels/Donald Tong
StoryEditor

Pre krivú výpoveď kamaráta prežil polovicu života vo väzení. Po 37 rokoch sa dostal na slobodu

ČTK09.01.2022., 08:00h
Muža z amerického mesta Philadelphia prepustili po 37 rokoch z väzenia po tom, čo sudca zneplatnil jeho odsúdenie. Willieho Stokesa odsúdili za vraždu ešte v roku 1984.
Lajkuj Brainee.sk na

Kľúčový svedok v jeho procese bol pritom už niekoľko dní po vynesení verdiktu obvinený z krivej výpovede. Informovala o tom dnes agentúra AP. „Dnešok je ohromný deň. Všetci sme veľmi vďační,” povedal v utorok médiám právnik 61-ročného Stokesa Michael Diamondstein.

„Avšak tiež je to smutný deň, pretože nám pripomína, akého bezprávia, neférovosti a nespravodlivosti sa strážcovia zákona vo Philadelphii tak dlho dopúšťali,” dodal. Kľúčovým momentom prípadu bola výpoveď Franklina Leeho, ktorý sa so Stokesom priatelil.

Za krivú výpoveď sex a drogy

Na predbežnom súdnom pojednávaní uviedol, že sa mu jeho známy priznal, že zabil muža menom Leslie Campbell. Lee počas hlavného pojednávania v lete 1984 túto výpoveď vzal späť, Stokes bol však uznaný vinným a poslaný na doživotie za mreže. Lee svojho kamaráta usvedčil v čase, keď bol sám vo väzbe kvôli nesúvisiacemu zločinu.

Vyšetrovatelia mu údajne za svedectvo proti Stokesovi ponúkli mierny trest a tiež sprostredkovanie drog a sexu, píše AP. Po Stokesovom odsúdení sa Lee priznal ku krivému svedectvu s tým, že si jeho údajné priznanie vymyslel. O tomto vývoji bol ale Stokes informovaný až v roku 2015.

Ďalší prípad v krátkom čase

Úradník, ktorý vypočul argumenty v odvolacom konaní, túto skutočnosť označil za „hrubé porušenie ústavných práv” černocha odsúdeného za vraždu. Sudca pri následnom pojednávaní súhlasil a minulý týždeň odsudzujúci verdikt zrušil. Prokuratúra vo Philadelphii by ešte mohla spustiť nový proces, plány v tejto veci však zatiaľ neoznámila.

Správa o Stokesovom prepustení prišla necelé dva mesiace po tom, čo sa v USA dostal na slobodu iný muž tmavej pleti odsúdený za vraždu za problematických okolností. Kevin Strickland bol vo väzení v štáte Missouri dokonca viac ako 40 rokov. Jediná svedkyňa, ktorá ho v prípade trojnásobnej vraždy označila za spolupáchateľa, sa po rokoch rozhodla svoju výpoveď odvolať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 12:49