StoryEditor

Štúdia potvrdila niektoré dohady. Očkovanie proti covidu môže vplývať na menštruáciu

som07.01.2022., 11:00h
Podľa novej americkej štúdie ženy očkované proti covidu-19 zaznamenali mierne oneskorenie menštruácie takmer o deň v porovnaní s neočkovanými ženami. Významný vplyv na zmeny má fáza cyklu, v ktorej sa očkuje.
Lajkuj Brainee.sk na

Podľa výskumu uskutočneného na takmer 4000 ženách publikovaného vo vedeckom magazíne Obstetrics & Gynecology však počet dní krvácania nebol ovplyvnený.

Vedúca autorka štúdie Alison Edelmanová z Oregonskej zdravotníckej a vedeckej univerzity pre agentúru AFP uviedla, že vplyv na cyklus je minimálny a očakáva sa, že bude dočasný, čo je podľa nej zistenie, ktoré je „veľmi upokojujúce“ a zároveň potvrdzuje tvrdenie žien, ktoré zažili zmeny.

Štúdia môže podľa nej vyvrátiť dezinformácie, ktoré sa o zmene menštruačného cyklu šíria na sociálnych sieťach.

Každá zmena kratšia ako osem dní je normálna

Mierne predĺženie menštruačného cyklu nie je klinicky významné. Každá zmena kratšia ako osem dní je Medzinárodnou federáciou gynekológie a pôrodníctva klasifikovaná ako normálna. Píše portál Science Alert.

Menštruačný cyklus vo všeobecnosti trvá približne 28 dní, ale presná dĺžka sa u rôznych žien môže líšiť, rovnako tak aj u jednotlivej ženy počas života. Na dĺžku menštruačného cyklu vplýva napríklad aj stres.

Poslúžili im dáta z aplikácie

Vedci analyzovali anonymizované údaje z aplikácie na sledovanie plodnosti u žien vo veku 18 až 45 rokov, ktoré neužívali hormonálnu antikoncepciu.

Asi 2 400 účastníčok bolo zaočkovaných – väčšina bola zaočkovaná vakcínou od spoločnosti Pfizer (55 percent), nasledovala spoločnosť Moderna (35 percent) a Johnson & Johnson (7 percent).

Na porovnanie bolo do štúdie zahrnutých aj asi 1 500 neočkovaných žien. V očkovanej skupine sa údaje zbierali z troch po sebe nasledujúcich cyklov pred očkovaním a z troch ďalších po sebe nasledujúcich cyklov, vrátane cyklov, v ktorých sa očkovanie uskutočnilo.V prípade neočkovaných jedincov sa údaje zbierali počas šiestich po sebe nasledujúcich cyklov.

Odpoveď imunitného systému na vakcínu

V porovnaní očkovanej a neočkovanej skupiny bola u očkovaných v priemere prvá dávka vakcíny spojená s predĺžením dĺžky cyklu o 0,64 dňa a druhá dávka s predĺžením o 0,79 dňa. Za zmenou by mohla byť odpoveď imunitného systému na vakcínu.

„Vieme, že imunitný systém a reprodukčný systém sú vzájomne prepojené,“ ozrejmuje Edelman. Oživený imunitný systém môže mať vplyv na os hypotalamus-hypofýza-vaječníky – to, čo Edelman nazýva „diaľnica toho, ako váš mozog hovorí s vaječníkmi a s vašou maternicou“ alebo jednoducho „telesné hodiny“.

Konkrétne ide o to, že produkcia zápalových proteínov nazývaných cytokíny narúša spôsob, akým táto os reguluje načasovanie menštruačného cyklu. 

Pexels/Sora Shimazaki

Dôležitá je fáza, v ktorej sa očkuje

Zmeny sa zdajú byť najvýraznejšie, keď sa očkovanie uskutoční na začiatku folikulárnej fázy, ktorá začína prvým dňom menštruácie (krvácanie) a končí začiatkom ovulácie.

V skutočnosti podskupina žien, ktoré dostali dve injekcie vakcíny Pfizeru alebo Moderny počas toho istého cyklu, na rozdiel od dvoch rôznych cyklov, zaznamenala priemerné zvýšenie dĺžky cyklu o dva dni – ale účinok sa podľa vedcov opäť javí ako dočasný.

Tím teraz verí, že zhromaždí viac údajov, aby potvrdil dlhodobý návrat na východiskovú úroveň a zároveň chcú rozlíšiť účinky medzi rôznymi značkami vakcín a štúdiu rozšíriť na globálnej úrovni.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:30