KostolUnsplash/Saint John's Seminary
StoryEditor

Slovenský kresťanský web šíri bludy a konšpirácie. Netflix podľa stránky propaguje satanizmus

Lukáš Kovalčík10.01.2022., 16:00h
Stránka dlhodobo šíri dezinformácie o pandémii Covidu-19 či „temných silách" v pozadí svetového diania. Najnovšie sa však obula do streamovacej služby.
Lajkuj Brainee.sk na

Na to, že slovenský internet zaplavujú nebezpečnými hoaxmi a konšpiráciami mnohé dezinformačné stránky, sme si už zvykli. To, že sa k podobným stránkam pridá aj web, ktorý sám seba označuje za kresťanský, je však novinkou.

„Čo sa na nás chystá? – to je otázka, ktorú si dnes kladie čoraz viac ľudí, ktorí začínajú vnímať, že politika sa stala procesom úplne mimo kontroly demokraticky zmýšľajúcich občanov. Je čoraz očividnejšie, že je im bránené v rozhodovaní o ich budúcnosti. Existujú aj iné sily, ktoré postupnými, čoraz rozhodnejšími krokmi realizujú projekt nového spoločenského poriadku,“ píše sa stránkach webu, ktorý spravuje nadácia Slovakia Christiana.

„Temné sily a nový spoločenský poriadok“

Portál sám seba na svojej stránke označuje ako „jediný nezávislý portál na konzervatívnej strane internetu na Slovensku“. Stránka cieli predovšetkým na kresťanských čitateľov, nebráni jej to však v tom, aby si neraz zakonšpirovala „na úrovni" portálov Zem a Vek či InfoVojna.

„Tak ako samotná realita sveta má svoju bezprostredne viditeľnú stránku, za ktorou sa skrýva jej „odvrátená tvár“, tak aj politika má svoj exoterický (mediálny) a ezoterický (zahalený, tajný) rozmer. Ale už tu na Zemi nie je nič také skryté, aby to nebolo aspoň náznakovo vyjavené. Všimnime si jedno takéto „znamenie“,“ píše sa ďalej v článku s názvom Čo sa nás chystá? Ako možno zastaviť „rozbehnutý vlak“. Vzápätí prichádza odpoveď. Za všetkým sú tradične slobodomurári. 

Cieľom súčasných opatrení podľa Christanitas nie je vyhnať zo sveta problém s pandémiou koronavírusu, ale zaviesť novú formu riadenia spoločnosti. Aspoň to ti v článku naznačujú, odvolávajú sa pritom na rozhovor s talianskym filozofom Giulianom Di Bernardom.

Dezinformácie o covide

V inom článku sa autor Branislav Kvasnovský snaží nájsť „najčastejšie dezinformácie uctievačov koronavírusu“. Napríklad spomína, že „počet úmrtí na Covid-19 nepresahuje rámec úmrtí na každoročne sa opakujúcu chrípku“ či spochybňuje fakt, že izolácia spomaľuje prenos koronavírusu.

Covid Omikron Unsplash/CDC

Tŕňom v oku je aj Netflix

Pandémia covidu či slobodomurári, však nie sú jedinými obľúbenými témami na stránke, nedávno sa terčom ich kritiky stal aj streamovací gigant Netflix.

„Internetová vysielacia služba Netflix hrá vedúcu úlohu v propagovaní satanizmu, okultizmu a nahoty do celého sveta,“ píše sa v článku, ktorý na stránke vyšiel začiatkom tohto januára s názvom „Netflix v službách satanizmu“.

„Obsah seriálov nakrútených touto spoločnosťou by bol ešte pred niekoľkými rokmi absolútne nemysliteľný. Niet seriálu, ktorý by nebol doslova prepchatý sexuálnymi scénami. Ale tu to všetko len začína a skĺzava ešte nižšie a nižšie, doslova až do útrob pekla," píše sa na webe.

„Ako prvú možno spomenúť sériu Polnočná omša (Midnight Mass), seriál je o katolíckom kňazovi otcovi Paulovi, ktorý dáva počas sv. prijímania svojim veriacim piť aj krv – nejde pritom o krv Kristovu, ale skutočnú krv z akejsi upírskej bytosti. Z veriacich sa následne stávajú vraždiaci upíri. Ide o diabolské prekrútenie Eucharistie a krvi Kristovej,“ hodnotí Christianitas na svojej stránke.

Umelecké ambície uznávaného hororového tvorcu Mikea Flanagana autora článku zjavne neoslovili. 

​Ďalej si autor berie na paškál aj seriál Sabrinine desivé dobrodružstvá a veľmi úspešný juhokórejský hit Squid Game. V Sabrininých dobrodružstvách mu vadia vyobrazenia čarodejníckych rituálov a okultizmus. No, je to veľmi nečakané, že vo fantasy seriáli o čarodejníkoch, budú vyobrazené čarodejnícke rituály...

Pri kritike seriálu Squid Game, sa už autor naplno púšťa do konšpirácií. „Keď som sa s jedným známym nedávno o tomto počine rozprával, povedal zaujímavú vetu: „Nepochybujem o tom, že také niečo sa deje aj v skutočnosti.“ Ak rátame, že v takej Sabrine môžu byť kúsky pravdy (čarodejnice sú naozaj v skutočnosti ctiteľkami diabla a majú istú obmedzenú moc, ako nám hovoria exorcistii), nemohlo by to isté platiť aj o Squid Game?“, straší autor čitateľov.

Cirkev sa od nich dištancuje

Hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara už dávnejšie zverejnil stanovisko, v ktorom uvádza, že veriacim neodporúča sledovať portál Christianitas, ani ďalšie stránky, ktoré obsahujú dezinformácie. Medzi ďalšími portálmi boli napríklad Gloria.tv, Svetlo sveta (zdieľaný Hlavnými správami), Aliancia za nedeľu, Infovojna, Badatel, Zem a vek a Slobodný vysielač.

Martin Kramara Hovorca KBS TASR/Jakub Kotian

Zdá sa však, že aj napriek tomu konšpirácie už naplno prenikli aj k niektorým veriacim.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 23:30