PoslanecTASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Mazurek sa musí ospravedlniť a platiť pokutu. Lekárovi Sabakovi uhradí desaťtisíce eur

TASRLukáš Kovalčík29.12.2021., 12:40h
Exkotlebovec tentokrát tvrdo narazil.
Lajkuj Brainee.sk na

Antivaxer, hviezda konšpiračnej časti internetu a člen hnutia Republika Milan Mazurek musí lekárovi Petrovi Sabakovi podľa rozhodnutia súdu zaplatiť pokutu 20-tisíc eur.

Zneužívanie tragédie

Sabaka Mazureka zažaloval v októbri tohto roku, za to, že ho nepriamo spájal so smrťou chlapca v rómskej osade Jarovnica. Tamojšia detská lekárka ho odmietla vyšetriť, pretože jeho matka nebola zaočkovaná ani testovaná.

Mazurek zneužil tragédiu, aby v tom čase burcoval ľudí proti lekárom, ktorí podporujú očkovanie. Sabaka s prípadom samozrejme nemal nič spoločné. Ohováranie Sabakovi mohlo spôsobiť poškodenie lekárskej povesti, nehovoriac o vlne nenávisti, ktorá sa na neho spustila po Mazurekových obvineniach.

Súd v Kežmarku však Sabakovi dal za pravdu a nedávno Mazurekovi nariadil zaplatiť astronomickú pokutu a verejne sa lekárovi ospravedlniť.

Člen hnutia Republika to potvrdil na svojej facebookovej stránke. „Sudca Juraj Šteffel zo súdu v Kežmarku sa rozhodol ničiť mi život len preto, že môže. Ja to však takto nenechám a na tohto bezcharakterného človeka podám trestné oznámenie za ohýbanie práva,“ napísal rozhorčený Mazurek.

​Poslanec NRSR v tom vidí cielený útok. „Cieľ je jasný... Pripraviť ma o príjem a zničiť mi život, cez ohýbanie právnych noriem a zneužívanie právomocí. Chcú ma donútiť, aby som politický zápas vzdal. Zastrašiť ma, zlomiť ma," vyjadril sa na sociálnej sieti Mazurek.

Mazurekov stranícky kolega Milan Uhrík môže dopadnúť podobne, pretože Sabaka žaluje aj jeho, rovnako za osočovanie. Okrem peňažného trestu má poslanec vymazať video a na sociálnej sieti zverejniť ospravedlnenie. Poslanec podľa rozhodnutia súdu obsahom videa neoprávnene zasiahol do práv žalobcu. Súd žalovanému uložil povinnosť uvedený zverejnený príspevok spolu s videom a rovnako uvedený zdieľaný príspevok s videom a všetky textové komentáre k príspevkom natrvalo vymazať zo svojho profilu, a to do troch dní od vykonateľnosti rozhodnutia," uviedla pre TASR hovorkyňa Krajského súdu v Prešove a okresných súdov v jeho pôsobnosti Ivana Petrufová.

Ako vyplýva zo stanoviska súdu, Mazurek môže teraz podať proti Sabakovi žalobu o určenie, že zverejnením videa nedošlo k neoprávnenému zásahu do jeho práva na ochranu osobnosti. Pokiaľ by jej súd vyhovel, uznesenie o neodkladnom opatrení, podľa ktorého má lekárovi zaplatiť 20-tisíc eur, by súd zrušil.

Mazurek označil rozhodnutie za bezprecedentné. Avizoval, že na sudcu podá trestné oznámenie za ohýbanie práva. Tvrdí, že zneužil predbežné neodkladné opatrenie, aby v expresnom čase mohol vydať šialený rozsudok bez súdu a bez možnosti sa efektívne brániť. Tvrdí, že cieľom je, aby odišiel z politiky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 11:18