Covid oddelenieTASR/AP/Zoltan Balogh
StoryEditor

Neuveriteľné príbehy slovenských zdravotníkov: Antivaxerka chcela z tela vysať vakcínu zemiakom

Lukáš Kovalčík21.12.2021., 14:30h
Slovenskí lekári sa vo svojej praxi stretávajú s kadečím.
Lajkuj Brainee.sk na

Vo svojej práci sa dennodenne stretávajú s ťažkými prípadmi, hoaxmi a smrťou, no zároveň aj s uzdraveniami, vďačnosťou či humornými chvíľami. Počas takmer dvoch rokov pandémie si toho slovenskí lekári a zdravotníci zažili naozaj dosť. O svoje skutočné príbehy sa s nami podelili dve mladé lekárky z Bratislavy. Pôsobia na covidových oddeleniach či pri očkovaní, kde im rukami prešli tisícky ľudí.

„Mali sme jednu pacientku. Bola u nás na covidovom oddelení niekoľko mesiacov. Týždne bola na umelej pľúcnej ventilácii a bola veľmi zoslabnutá, báli sme sa, že umrie, “ hovorí lekárka Petra.

„Po čase sa jej polepšilo, stále sa však zadýchavala a musela chodiť s chodítkom. Neskôr sa tieto problémy začali zlepšovať a mohli sme ju prepustiť,“ popisuje lekárka ten šťastnejší prípad.

Skutočné príbehy lekárov Pacientka Unsplash/Olga Kononenko

​Petra okrem covidového oddelenia chodí aj na očkovanie. „V očkovacom centre som raz v dave uvidela známu tvár, ktorú som si nevedela zaradiť. Bola to tá pani pacientka, na očkovanie prišla po vlastných, oporou jej bol manžel a z problémov po covide ostalo „len“ vypadávanie vlasov. Tisli sa mi vtedy slzy do očí,“ dodáva.

Hoaxy o zemiakoch

Inú skúsenosť má Klára, tridsiatnička z Bratislavy. „Na oddelenie nám raz prišla matka antivaxerka s maloletým dieťaťom. Zaujímala sa o očkovanie detí, premýšľala nad tým kvôli tomu, že ak by dieťa dala zaočkovať, nemuselo by sa v škole pravidelne testovať. S kamennou tvárou sa ma opýtala, či ak dieťaťu po očkovaní priloží na ranu surový zemiak, či mu zemiak vytiahne z tela vakcínu,“ hovorí lekárka. 

Skutočné príbehy lekárov Zemiak Unsplash/Peter Schad

​Lekári na očkovaní sa často stretávajú aj s ťažkými rozhodnutiami, ktoré ovplyvňuje chaotická situácia v zdravotníctve.

„Vždy sme ako lekári na očkovaní zostali v nemom úžase, keď za nami prišiel niekto so štósom správ o svojich diagnózach od iných lekárov, ku ktorým chodieva roky a poznajú jeho/jej zdravotný stav. Keď sme sa opýtali, či dotyčnému/dotyčnej odporúčajú očkovanie, odpoveďou nám často bolo, že to máme posúdiť my," hovorí Petra.

„Videli sme tých ľudí prvýkrát v živote, na pár minút. Ani pri najlepšej vôli nie je v možnostiach lekára v očkovacom centre toto posúdiť," vysvetľuje lekárka.

​Niekedy sa však stretáva aj s humornými situáciami. „A čím to vlastne očkujete? Pýtajú sa nás mnohí ľudia, po tom, čo odchádzajú už pichnutí a berú si od nás papiere s potvrdením," dodáva mladá lekárka.

Čelia nepravdám

„Stretla som sa s jedným pánom, ktorý u nás ležal a vykričal mi, že je vlastne dobré, že je pandémia, pretože aspoň máme v nemocniciach, čo robiť a nie popíjať kávičku. Na nočnom stolíku mal položený časopis Zem a Vek,“ hovorí Klára. To, že sa slovenskí lekári, zdravotníci a vedci pravidelne stretávajú s konšpiráciami o pandémii, je známe a písali sme o tom napríklad v tomto článku.

Dezinformačný magazín pritom konšpirácie, hoaxy a nepravdy šíri do slovenského éteru už roky. Jeho šéfredaktora Tibora Eliota Rostasa napríklad súd v októbri tohto roku odsúdil na peňažný trest, za článok Klin židov medzi Slovanmi z roku 2017, v ktorom hanobil rasu a národ.

Silné príbehy

Niektorí pacienti však počas svojho pobytu na oddelení zmenia názor. „Mali sme pacientku s onkologickou diagnózou, bola neočkovaná, lebo sa bála. V nemocnici skončila pre zhoršenie stavu pri covidovom zápale pľúc a potrebovala terapiu kyslíkom. Keď odchádzala z domu do nemocnice, myslela si, že sa domov už nevráti a rodinu viac neuvidí," vysvetľuje Petra.

„Mala však to šťastie, že z nemocnice nakoniec odchádzala po vlastných, rozhodnutá zaočkovať sa, lebo niečo podobné viac nechce zažiť," opisuje jej liečbu lekárka. 

Skutočné príbehy lekárov Nemocnica TASR/AP/Zoltan Balogh

​V nemocniciach je momentálne 2967 pacientov s ochorením covid-19. Na JIS a OAIM je 512 ľudí, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 258 osôb. Viac ako 83 percent z pacientov nie je zaočkovaných, alebo má len jednu dávku očkovacej látky. 

Petra bude slúžiť aj na Vianoce. Bude to jej prvý štedrý deň, ktorý nestrávi doma s rodinou, ale v nemocnici. Napriek všetkým negatívnym skúsenostiam sa na neho teší, pretože vie, že jej pacienti ju potrebujú. Klára si naopak počas Vianoc užije zaslúžené voľno, a bude oddychovať, aby nazbierala sily do nového roka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 06:14