Predseda SmeruTASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Fico s Kaliňákom vyrazili do boja o voľby. Chceli pomôcť zadržaným zdravotníkom, tí ich odmietli

Lukáš Kovalčík15.12.2021., 10:00h
Na policajnej stanici včera zadržaných záchranárov navštívil Robert Fico.
Lajkuj Brainee.sk na

V utorok Slovensko pobúrilo zadržanie dvoch záchranárov, ktorí protestovali pred parlamentom za zvýšenie platov zdravotníkov. Skokové zvyšovanie platov zdravotníkov pritom v minulosti avizoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO), no k ničomu takému nedošlo.

Podľa súčasného poslaneckého návrhu, by sa zdravotníkom za ich prácu mala zvýšiť mzda o 34 eur v hrubom, čo záchranári považujú za výsmech. Nie sú spokojní ani s neriešením svojho postavenia zo strany vlády i poslancov Národnej rady SR.

Protest záchranárov bol pokojný. Nedošlo ani k slovnému či fyzickému násiliu, no momentálne je kvôli protipandemickým pravidlám na Slovensku zakázané sa zhromažďovať. Preto došlo k zásahu polície, a potom, ako záchranári opakovane odmietli zaplatiť blokovú pokutu, dvaja z nich skončili ako zadržané osoby. Bol medzi nimi aj František Majerský, ktorý je prezidentom komory zdravotníckych záchranárov.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka momentálne uložil krajskému prokurátorovi v Bratislave bezodkladne preskúmať zákonnosť, odôvodnenosť a primeranosť úkonov a rozhodnutí v trestnom konaní v súvislosti so zadržanými zdravotníckymi záchranármi. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

Lavína znechutenia

Incident vyvolal na sociálnych sieťach vlnu znechutenia, ku ktorej sa pripojili viacerí politici. Jedným z nich bol aj Robert Fico. Predseda Smeru SD dokonca osobne prišiel na policajnú stanicu v Bratislave a zdravotníkom ponúkol, že ich spolu s Robertom Kaliňákom môžu zastupovať. Zdravotníci to však odmietli s tým, že za súčasný stav zdravotníctva môžu práve predchádzajúce vlády.

„Keď sme boli v CPZ, prišiel pán Fico na policajnú stanicu a pán Kaliňák nás chcel zastupovať. Sme to odmietli...Prečo? Lebo za stav nášho zdravotníctva nemôže táto vláda, ona prišla rovno do pandémie, ale všetky predchádzajúce vlády. Takže páni politici prestaňte riešiť svoje egá a percentá, ale začnite riešiť krajinu, “ napísal šéf záchranárov Majerský na svojom facebookovom profile. Post sa internetom začal šíriť rýchlosťou blesku, Majerský ho neskôr zmazal, avšak prezdieľali ho viaceré stránky.

Populizmus

To, že zadržaných záchranárov navštívil práve Robert Fico pôsobí v kontexte jeho nedávnych činov priam tragikomicky. Predseda Smeru je známym antivaxerom, ktorý na protivládne protesty zvoláva tisícky nespokojných ľudí a sám tým prispieva k zhoršovaniu pandemickej situácie.

Tá následne dáva najviac zabrať práve zdravotníkom, pretože štatistiky hovoria jasnou rečou. Na umelej pľúcnej ventilácii a s ťažkým priebehom covidu končia v drvivej väčšine prípadov najmä nezaočkovaní.

Predchádzajúce vlády Smeru sa zdravotníctvom príliš nezaoberali a postupne ho dostali do katastrofálnej situácie, ktorú dnes, počas pandémie, môžeme vidieť v plnej nahote. Robert Fico, ktorý sa momentálne prezentuje ako líder opozície sa však v týchto záležitostiach chová akoby trpel amnéziou, a bohužiaľ množstvo voličov mu na to skočilo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 20:45