ZáchranáriFacebook/František Majerský #preludi/
StoryEditor

Zadržaný šéf záchranárov: Mnoho ľudí užíva ivermektín, a potom chcú pomoc od lekárov, ktorým neveria

Lukáš Kovalčík15.12.2021., 17:00h
Je mi to ľúto, že ľudia skôr uveria niekomu na internete, koho väčšinou ani nepoznajú, a potom chcú pomoc od lekárov a zdravotníkov, ktorým neveria, hovorí prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský.
Lajkuj Brainee.sk na

Slovenskom včera otriasol prípad dvoch zadržaných záchranárov, ktorí protestovali pred parlamentom za zvýšenie platov zdravotníkov. Jedným z nich bol aj šéf záchranárov František Majerský. O včerajšom incidente, práci prakticky neviditeľných hrdinov–záchranárov a zdravotníckeho personálu, ale aj o tom, ako sa počas pandémie zvýšili výjazdy sanitiek, či ako sa žije z platu záchranára, sa dozvieš v nasledujúcich riadkoch.

V utorok ste spoločne s ďalšími záchranármi vyrazili do ulíc na protest. Čo bolo hlavným dôvodom?

Chcem povedať jednu vec. Bola tam aj komora sestier, bola to spoločná iniciatíva sestier a záchranárov. Mali sme aj podporu komory lekárov, ktorí sa v ten deň, bohužiaľ, nemohli zúčastniť. Viedla nás k tomu jednoduchá vec, naši ľudia v sanitkách a nemocniciach sú na pokraji fyzických a psychických síl.

Situáciu v slovenskom zdravotníctve mnohí označujú za katastrofickú. Ako sú na tom záchranári a v čom možno horšie/lepšie ako zdravotníci v nemocniciach?

Nemyslím, že sú na tom lepšie alebo horšie. Niektorí poskytovatelia robia v nových vozidlách, iní v starších autách s horšou technikou. Finančné ohodnotenie je podobné ako u sestier. Situácia je zlá všade.

Sanitka Sanitka v Poprade TASR/Michal Svítok

Mzda záchranárov by mala porásť o 34 eur v hrubom. Zo strany štátu to za vašu prácu počas pandémie znie ako výsmech. Nepokryje to ani infláciu…

Rok tu počúvame, ako sa nám všetci chcú odvďačiť. Videli sme to. 34 eur v hrubom pre záchranárov, a nakoniec to nebolo ani tých 34 eur.

Trestné stíhanie vášho včerajšieho incidentu pre prečin podnecovania je nezákonné a neopodstatnené, rozhodol v stredu krajský prokurátor v Bratislave.

Ja nechcem žiadne zadosťučinenie ani ospravedlnenie. Na kolegov, policajtov, sa nehnevám. Všetci záchranári, policajti a hasiči sa stretávajú na zásahoch. Na nikoho sa absolútne nehnevám. Zákon má platiť pre všetkých. Videl som, čo sa dialo predtým. Masové protesty, hlava na hlave, ľudia bez rúšok, kde sa niektorí nakazili a zomreli a nebol tam žiadny z organizátorov zadržaný.

Na Slovensku chýbajú tisíce zdravotníckych pracovníkov. Aké je to u vás?

Chýba nám 300 ľudí.

Počas pandémie sa značne zvýšili výjazdy záchranárov. Viete to porovnať s predpandemickým obdobím? Poznáte reálne čísla?

Určite. Pred pandémiou bolo nejakých 6-7 výjazdov za 12 hodinovú službu. Teraz je to 10-11. Čas v sanitke sa predlžuje, pretože pacienti niekedy potrebujú previesť do krajského či iného mesta.

Na Facebooku ste napísali, že vás včera na policajnej stanici navštívil Robert Fico, ktorý Vám ponúkal svoju pomoc, ktorú ste odmietli. Ako to prebiehalo?

Prišli za nami policajti, že došiel pán Fico a chcel by nám pomôcť. Neskôr prišli s tým, že pán Kaliňák nám ponúka právne služby. My sme to všetko odmietli, odmietame akúkoľvek politizáciu tohto stretnutia. My sa vieme zastúpiť sami, máme na to svojich právnych zástupcov. Všetci politici majú rovnakú zodpovednosť na stave nášho zdravotníctva.

Nemocnica Pacient Unsplash/Olga Kononenko

Stretávate sa často s neočkovanými pacientami, ktorí si volajú rýchlu zdravotnú pomoc? Ako na vás a hospitalizáciu reagujú?

Gro výjazdov je k ľuďom, čo majú covid. Stretávam sa s nimi každý deň. Reagujú ofenzívne, keď sa opýtate na anamnézu, sú nahnevaní a agresívni. Je mi to ľúto, lebo my pomáhame všetkým rovnako a je to otázka, ktorú sa musíme pýtať. My neriešime to, prečo sa neočkovali.

Ako hoaxy a konšpirácie v reále ovplyvňujú vašu prácu?

Veľmi. Kvantum ľudí zdieľa hoaxy, kopec ľudí užíva ivermektín, kde sa dá pri vysokých dávkach ľahko predávkovať.

Je mi to ľúto, že ľudia skôr uveria niekomu na internete, koho väčšinou ani nepoznajú a potom chcú pomoc od lekárov a zdravotníkov, ktorým neveria.

Ako sa žije z platu záchranára?

Poviem to otvorene. Z platu záchranára sa nedá vyžiť, väčšina z nás má dve, tri práce, aby sme mohli uživiť svoje rodiny.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 01:07