Prečítaj si rozhovor s Vychodňarom vo švece, ktorý aktuálne žije v Kanade.Instagram/vychodnar_vo_svece/
StoryEditor

Východňar vo švece: Ľudia v Kanade nie sú veľmi pozitívni, liter benzínu stále stojí okolo jedného eura

Michal Čiernik14.01.2023., 16:00h

Kleslo to tu na pár dní pod mínus 30 stupňov Celzia. To som už obliekaním strávil ráno trošku viac času. Riadna zima však má ešte len prísť, hovorí cestovateľ Lukáš Herteľ, ktorý už pol roka žije v Kanade.

Lajkuj Brainee.sk na

Cestovateľa Lukáša Herteľa možno skôr poznáš pod prezývkou Východňar vo švece. Minulý rok sa vrátil po dvojročnom spoznávaní a živote u protinožcov na Slovensko, dlho sa však nezdržal. Od augusta totiž žije a užíva si prírodu v Kanade. V rozhovore zistíš, aká je zima v Edmontone a aký je najväčší rozdiel medzi životom v Austrálii a v Kanade.

Sever Ameriky a Kanada sú zmietané snehovými búrkami. Ako ich prežívaš ty, si v pohode? Ako to momentálne vyzerá v Kanade?

Je pravda, že pred Vianocami tu poklesli teploty na veeeľmi nízke čísla, ale čo sa týka snehu, tak toho zas až tak veľa v tom čase nenapadlo. Edmonton, mesto, v ktorom sa nachádzam, je skôr známe len veľmi občasnými zrážkami (v akejkoľvek forme). No a čo sa týka tých spomínaných mínusových teplôt, kleslo to tu na pár dní pod mínus 30 stupňov Celzia. To som už obliekaním strávil ráno trošku viac času. Nechýbali ani „foot warmers“ v topánkach, čo sú vlastne také jednorazové náplaste, ktoré sa po rozbalení z obalu na vzduchu aktivujú, nalepia na ponožky a vyhrievajú chodidlá v topánkach pár hodín.

Vždy vravím, že človek si zvykne na všetko, keď je pripravený. Mňa tie teploty práveže vždy vylákali von. Chcel som si ich zažiť. Momentálne, po sviatkoch sa počasie a teploty relatívne ustálili a držia sa okolo mínus 12 v noci a mínus 3 až 5 cez deň. Reálne, zbadal som už asi 4-5 ľudí v kraťasoch, či krátkom tričku. Ale vraj sa ešte máme tešiť na riadnu zimu, tak som zvedavý.

Po návrate z Austrálie si doma pobudol len pár mesiacov a hneď si sa vybral do Kanady. Prečo si sa rozhodol práve pre túto krajinu?

Austráliu som už precestoval a spoznal, myslím, že dostatočne. Tak som si povedal, že je čas vyskúšať si niečo nové, na opačnej strane sveta v Edmontone. A zásluhu na tom má aj kamoš, ktorý tu už pred tým pár mesiacov žil, vybavil nám ubytovanie a nalákal ma k ním do práce. Čiže o to ľahší mal byť pre mňa začiatok. Víza som si vybavoval v dobe tesne po najväčších vlnách pandémie v Austrálii a tak to nebolo najjednoduchšie, najlacnejšie a ani najrýchlejšie. Ale tak, chuť bola.

Ani doma si však nezaháľal a tento čas si využil na cestovanie. Ktoré krajiny si navštívil a čo ťa najviac zaujalo?

Prvá cesta doma viedla k susedom do Prahy. Na dobré pivko po takmer troch rokoch v Austrálii, to bolo povinnosťou. Potom som si odskočil do anglického Liverpoolu na futbalový zážitok a reálnou dovolenkou pre mňa bol asi až letný trip na portugalské Azorské ostrovy. Tento európsky Havaj, ako ostrovy mnohí prezývajú, bol pre mňa tým pravým zážitkom.

Prečo si neostal dlhšie na Slovensku? Nerozmýšľal si, že sa niekde usadíš na stálo?

Popravde, už keď som žiadal o kanadské víza v Austrálii, som vedel, že na Slovensku chcem ostať len počas leta 2022. Stretnúť sa s rodinou, kamošmi, trocha precestovať Európu a ešte pred tým, než by som cestovateľsky vychladol, som sa chcel pobrať ďalej. A k druhej časti otázky – niečo na ten spôsob plánujem tohto roku. Aj preto ten skorší príchod domov. Ten posledný začiatok „od nuly“ som už dosť mentálne pocítil. Už nemám 23 a preto som sa rozhodol, že na dlhšiu dobu sa sťahujem na Slovensko, vrátiť sa k práci, ktorú som vykonával pred tým. No a uvidíme, zvyšok je momentálne vo hviezdach.

image

Kamila sprevádza turistov k polárnej žiare. Priemerný Slovák by Fínov s ľahkosťou prepil, hovorí

V Kanade si už pomaly pol roka, zažil si koniec leta ale už aj krutú zimu. Ktoré obdobie si si viac užil a prečo?

Doleteli sme v druhej polovici augusta a teploty sa tu stále pohybovali nad 30 stupňov. V podstate až do konca septembra tu bolo krásne. Ako som vyššie spomenul, prší tu len veľmi zriedkavo a to sa mi tu najviac páčilo. Ako by to bolo vopred naplánované, s prvým novembrom prišiel aj prvý sneh a ten sa drží doteraz. A asi sa bude až do marca, či apríla. A ak by som to mal porovnať, v oboch sezónach sme si našli niečo pozitívne.

Zo začiatku muselo ísť nejaké veľké cestovanie troška bokom. Hľadala sa práca a zarábali sa prvé peniaze na vybavenie novej domácnosti. Každopádne na nejaké víkendové stanovačky sa príležitosť našla a tak sme vybehli do „neďalekých“ (300 km vzdialených) brutálnych hôr. Austrálske pláže som vymenil za edmontonské brehy rieky North Saskatchewan, kde som sa často šiel prebehnúť. Akonáhle udrela zima, beh som vymenil za posilňovňu a strašne som si začal užívať tie mrazy. A aby som nezabudol dodať, kúpili sme si korčule a hokejky a využívame to množstvo voľných ľadových plôch v našom okolí.

V Austrálii si žil takmer dva roky. Aké si zatiaľ postrehol najväčšie rozdiely v bežnom živote v porovnaní s Kanadou?

Z pohľadu pobytu v Edmontone je mesto samo o sebe podľa mňa troška vzdialené od Kanady, ktorú mi veľa ľudí opisovalo. Kanada je brutálne veľká, a tak sa bežný život v Edmontone môže veľmi líšiť od toho vo Vancouveri alebo v Toronte.

Je to mesto uprostred ničoho, v strede Kanady. Je to náročné miesto na život. Cítim, že väčšina ľudí žije dosť individualisticky a akoby sa snažia dokázať, že sú práve oni tí najlepší. Len aby sa udržali na svojich pracovných pozíciách, či v očiach susedov.

image

Jana žije v najchladnejšom hlavnom meste sveta: Drahá bunda z Nemecka mi nepomohla, v zime tu je aj -45 stupňov

Ďalším rozhodujúcim faktorom tu je určite počasie. S takmer ôsmimi mesiacmi zimy, z ktorých aspoň tri sú s extrémnymi mrazmi sa dá ľahko vycítiť, že obyvateľstvo nebude najpozitívnejšie. Tu asi vidím ten najväčší rozdiel medzi Austráliou a Edmontonom. V skratke, Austrálčania sú viac otvorenejší, kľudnejší, pozitívnejší, šťastnejší, viac extroverti. Ale, na rovinu si povedzme, asi je to tým slnkom a plážovým životom.

V Austrálii si pracoval pre sťahovaciu firmu. Čo robíš momentálne v Kanade?

Aj tu som v auguste začal v sťahovacej firme, avšak pre nedostatok hodín som sa poobzeral po iných pozíciách. A ako som spomínal, bolo to náročnejšie než som si myslel. Aj preto, že som navyše cudzinec. Po pár týždňoch sa mi podarilo ustáliť sa vo firme, ktorá dováža nábytok a spotrebiče zákazníkom. Po slovensky by to bolo asi niečo ako kuriér.

Cestuješ sám alebo si si našiel nejakú partiu?

V podstate sme sem prileteli skoro v ten istý týždeň traja. Ja, môj bratranec a môj bývalý kolega ešte z pobytu v USA – tiež Slovák. Takže zdieľame jeden štvorizbák a taktiež vyrážame na všetky menšie výlety spolu. Plus, ako som spomenul, žije tu už dlhšie ďalší kamarát a tak tu o spoločnosť, či hráčov na hokej nikdy nie je núdza.

Ako dlho plánuješ ostať v Kanade a aké cestovateľské ciele si si stanovil?

Pracovné víza som dostal na jeden rok a tento pobyt v Kanade som preto najprv plánoval potiahnuť do najbližšieho leta, kedy by som sa autom vybral krajinu troška precestovať. Avšak, život mení a rozhodnutia sa tvoria za pochodu podľa pocitov. Aspoň teda u mňa vždy. Momentálne mám teda naplánované ukončiť tento pobyt už počas tejto jari, kedy sa v marci/apríli presuniem na Slovensko. Ale ten plán s autom a precestovaním Kanady budem mať „na papieri“ aj najbližšie roky, čiže nikdy nehovorím nikdy.

Na Slovensku sa ľudia trápia so zdražovaním základných potravín či komodít. Vnímajú také niečo aj v Kanade?

Edmonton je mesto oleja a ropy. Nie nadarmo sa ich NHL tím volá Edmonton Oilers. V okolí sa nachádza obrovské množstvo nálezísk ropy. Práve tento ťažobný priemysel, spracovanie ropy a s tým spojená infraštruktúra vytvára obrovské množstvo pracovných pozícii. No a zároveň vplýva aj na cenu pohonných látok v provincii. Liter benzínu sa tu stále pohybuje v prepočte okolo jedného eura. I keď si viem predstaviť, že to tu mohlo byť aj lacnejšie.

Ako sa zväčša stravuješ – varíš si, alebo chodíš aj do reštaurácií? Koľko ťa stojí týždenný nákup potravín?

Nakoľko sme na byte traja, takmer stále sa nájde niekto, kto navarí pre všetkých. Snažíme sa čo najviac stravovať zdravo aspoň doma, nakoľko sme stále obkľúčení množstvom fast foodových reťazcov. Jedným dychom ale dodám, že nie sme bez viny a tie reťazce aj sem tak zaradíme do jedálnička. Týždňový nákup, by sa mohol pohybovať niekde medzi 100-200 dolármi.

Čo sa týka kanadskej kuchyne, tá nie je nejak špeciálna. Okrem jedla „Poutine“ - hranoliek posypaných syrom a poliatych zahustenou šťavou z mäsového vývaru (gravy), Kanada ponúka jedine jedlá z iných končín sveta. Najčastejšie si vonku asi pochutnáme na Vietnamskej kuchyni.

Ako reagujú miestni keď zistia, že pochádzaš len pár kilometrov od krajiny kde zúri vojna? Ako v Kanade vnímajú tento konflikt?

Na moje prekvapenie, v Edmontone sídli veľmi veľká komunita ľudí z Ukrajiny. A tak tomu bolo už pred začiatkom vojny. Majú tu aj svoje centrá, či kostoly. Na každom rohu teda vidíte v súčasnosti ukrajinské vlajky a podporujúce bilboardy. Preto aj keď poviem, že doma žijem asi 70 kilometrov od hraníc s Ukrajinou, nie sú z toho nejak výnimočne unesení.

image

Martin Navrátil z Travelistanu to dokázal. Po dvoch mesiacoch a 1100 kilometroch dosiahol ako druhý Slovák Južný pól

Ako ste už mohli vycítiť z opisu lokálneho obyvateľstva, viacero ľudí je tu skôr zo skupiny „blue collar“ – modré goliere, čo zahŕňa najmä manuálne pracujúcich robotníkov. V porovnaní s mestami ako Toronto, či Vancouver, kde je prevaha kancelárskych pracovníkov – „white collars“, Tým pádom sa brutálne líšia aj isté pohľady na svet.

Je skutočne Kanada taká prívetivá k cudzincom ako sa hovorí? Nestretol si sa s nejakými predsudkami?

Zaklopem na čelo, zatiaľ som sa stretol len s prívetivým prístupom k svojej osobe. V každej oblasti. Veď nie nadarmo sa vraví, že Kanada vznikla najmä na imigrantskom základe. Pri akejkoľvek konverzácii o pôvode takmer všetci priznajú, že sú buď o jednu alebo dve generácie potomkovia niekoho z inej časti sveta. Krajina je postavená na rovnosti akéhokoľvek druhu, a takéto hodnoty sa snaží presadzovať v každej oblasti.

Ktoré destinácie by si odporučil v Kanade našim čitateľom, ktoré by mali určite navštíviť?

Veľmi záleží, koľko má človek času a dovolenky. Skúsim popísať, čo by som si ja chcel pozrieť, kebyže sem prídem cestovať v budúcnosti. Začal by som asi najväčším kanadským pohorím Canadian Rockies, ktoré je asi hodinku od Calgary. V ňom takmer každý národný park stojí za pár dní pobytu. Najmä parky Jasper a Banff. No a potom by som venoval takmer všetok svoj čas spoznávaniu provincie Britská Kolumbia. Celé by som to zakončil pár dňovým pobytom v meste Vancouver.

Ak by ste mali ešte nejaké doláre a čas navyše, určite by som zašiel aj na sever do provincie Yukon. Toto všetko ale radím absolvovať v lete, prípadne na jeseň a hlavne autom. Kanadské parky sú plné kempovacích miest, prispôsobených tomuto štýlu cestovania.

Keď porovnáš život v Kanade, v Austrálii a na Slovensku, je v niečom podľa teba Slovensko lepšie?

Jedlo, pivo a dievčatá.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:10