Archív Andrea Hrubá
StoryEditor

Snažím sa byť maximálne empatická, v ambulancii som utierala slzičky už aj dospelákom, hovorí zubárka

Eliška Trpíšková15.12.2021., 17:00h
Blog Zápisník zubárky vyvracia mýty a poskytuje dôležité fakty. Pre zubárku Andreu Hrubú je jej práca posolstvom, ktorú treba robiť s láskou.
Lajkuj Brainee.sk na

Blog Zápisník zubárky vyvracia mýty a poskytuje dôležité fakty. Pre zubárku Andreu Hrubú je jej práca posolstvom, ktorú treba robiť s láskou.

Čo vás viedlo k založeniu blogu a instagramového účtu Zápisník zubárky?

Počas prípravy na štátnice na Lekárskej fakulte som si niektoré informácie vyhľadávala online. Natrafila som na množstvo webov, ktoré v článkoch uvádzali nepresné informácie. S pomocou môjho partnera sme preto založili projekt Zápisník zubárky – najprv na sociálnych sieťach Instagram a Facebook, neskôr sme prišli aj s webom.

Ja mám na starosti odborný obsah a môj partner zodpovedá za technickú a marketingovú stránku projektu. Stojí nás to veľa času a úsilia, no chcela som, aby ľudia mali zdarma k dispozícii zaujímavé informácie o zuboch.

Bola práca zubárky vždy vašim snom, za ktorým ste si išli?

Vždy som bola veľmi aktívny človek, ktorý sa okrem iného rád vzdeláva. K práci zubárky som sa dostala náhodou, prijali ma na medicíne na všeobecné aj zubné lekárstvo. Na zubné bolo náročnejšie sa dostať, tak som tomu dala šancu a nakoniec sa mi to tak zapáčilo, že som pri tom ostala. Zubné lekárstvo má svoje čaro, keď ho človek robí s láskou.

Zubárka Andrea Hrubá pózuje na fotke Archív Andrea Hrubá

Navštevujú vás pacienti aj na základe toho, že vás objavia na Instagrame?

Áno, mnoho z nich ma objavilo práve na IG, FB alebo čítali moje blogy. Takmer všetci moji pacienti poznajú môj blog, takže som rada, že niekomu naozaj pomáha. Niekedy prídu pacienti, ktorí sú plní informácií – vtedy ma to motivuje písať ďalšie články.

Príspevky píšete rečou pacientov, vďaka čomu sa dostanú k širšej verejnosti. Dostávate od ľudí spätnú väzbu?

Samozrejme. Vždy ma poteší, ak spomenú nejaký môj článok alebo ak mi povedia, že ho odporučili známym.

A na druhej strane, dostali ste od ľudí niekedy aj negatívny ohlas?

Mojím najväčším kritikom je môj partner. Ten sa vždy ozve, ak je nejaký článok napísaný príliš odborne. Vtedy ho musím prepísať.

Venujete sa prevažne detským pacientom alebo ošetruje aj dospelých?

Väčšinu mojich pacientov tvoria dospeláci, k deťom mám však pozitívny vzťah a ich ošetrenie vediem hravou formou s rozprávkami v pozadí. Ale aj s dospelými často pozeráme filmy, aby sa nenudili.

Ako často by mali ľudia podstúpiť preventívnu prehliadku a dentálnu hygienu?

Preventívna prehliadka by mala byť aspoň raz ročne, ideálne aj so záhryzovými RTG snímkami. Na dentálnu hygienu by mal pacient prísť dvakrát ročne. Deti by mali prísť na preventívnu prehliadku dvakrát ročne.

Myslíte si, že to pacienti zanedbávajú?

Mnoho ľudí si preventívku odkladá na koniec roka a niekedy prídu až s boľavým zubom. Taktiež sa stáva, že pacient v návale povinností a iných starostí zuby zanedbá, no mojou prácou je im pomôcť a nie vyčítať, že neprišli skôr.

Je na Slovensku dostatočný počet zubárov?

Zubárov je dosť, no pravdou je, že sa koncentrujú na väčších a moderne vybavených klinikách v mestách.

Ceny za zákroky sú diametrálne odlišné v rôznych kútoch Slovenska. Na druhej strane – v Bratislave je vyššia konkurencia, viac zubárov. Je podľa vás zlé, ak si zubár za rovnaký zákrok vezme v Humennom 25 eur a v Bratislave 120 eur?

Ceny za zákroky sa určujú na základe minútovej kalkulácie výkonov v ambulancii. Záleží aj na tom, aké technológie a materiály zubár používa. Netreba zabúdať, že zubári platia vysoké splátky za drahé prístroje, sestričku alebo školenia. Toto všetko sa taktiež môže prejaviť na cene ošetrenia.

Ste známa tým, že atmosféru v ambulancii odľahčujete. Aké metódy využívate?

Ku každému pacientovi sa správam tak, ako by som chcela, aby sa správali ku mne. Chodí za mnou mnoho pacientov z rôznej diaľky. Snažím sa byť maximálne empatická, nie raz sa stalo, že som v ambulancii utierala slzičky aj dospelákom. A je to úplne v poriadku! Dobrý lekár musí byť tak trošku aj psychológ. Dôležité je, aby sme si navzájom dôverovali, že ošetrenie zubov zvládneme ľavou zadnou.

Čím sa líši váš prístup k pacientom od ostatných lekárov?

To by vedeli posúdiť skôr moji pacienti. Ja som veselá povaha, takže máme vždy so sestričku super atmosféru. Porovnať s inými lekármi sa sama neviem. Verím tomu, že všetci kolegovia robia maximum pre zdravie, pohodlie a spokojnosť pacienta.

Stalo sa vám niekedy, že k vám dieťa prišlo s plačom a nechcelo vstúpiť do ambulancie? Aké sú vaše „triky“ aby ste ho upokojili a prehovorili na kreslo?

Každé dieťa je individuálne, treba ísť na nich pomaličky a všetko im najprv ukázať. Deti sú neuveriteľne inteligentné stvorenia, niekedy len potrebujú viac času.

Prečo podľa vás vznikol strach ľudí zo zubného ošetrenia? V dnešnej dobe to je predsa už viac menej bezbolestné, najmú s injekciami... Pýtajú si ich pacienti často?

Na vine sú zlé spomienky z minulosti alebo strach z neznámeho. Anestéza a kofferdam sú pri ošetrení samozrejmosťou. Anestézu pacientom podávam vždy, pokiaľ ju vyslovene neodmietajú.

Vo vašich príspevkoch často odvraciate zaužívané mýty. Aký mýtus vás osobne najviac prekvapil?

Mnoho ľudí stále verí, že za zlé zuby môže genetika. Nie je to úplne tak – nededia sa zlé zuby, ale zlé návyky. Na mnohé však vplýva aj bakteriálne osídlenie v ústach.

Ovplyvnila vašu prácu pandémia?

Začala som pracovať počas prvej vlny covidu, takže som ambulanciu mimo pandémie nezažila. Práca zubného lekára je však vždy riziková, preto musí byť všetko čisté a sterilné. Ľudia môžu mať aj horšie ochorenia ako covid a ani o tom nemusia vedieť.

Chceli by ste si niekedy otvoriť svoju vlastnú zubnú ambulanciu?

Aktuálne pracujem na zubnej klinike pod vedením staršieho kolegu a som tu veľmi spokojná, takže niečo také aktuálne neplánujem.

Máte ešte nejaké „zubárske“ nesplnené sny?

Samozrejme, je mnoho vecí, ktoré sú pre mňa výzvou a chcem sa v nich zlepšovať, aby boli pacienti vždy spokojní a moja práca stále moderná a kvalitná.

Čo vám pomáha nemyslieť na prácu, čo je vaša psychohygiena?

Mojou najväčšou psychohygienou sú výlety do prírody, čas strávený s rodinou a môj psík, ktorý je parťák na každej prechádzke.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 16:34