Archív/Eva Kaletová
StoryEditor

Eva žijúca vo Švédsku: Spoločnosť tu neakceptuje ľudí, ktorí šíria nezmyselné informácie bez overených faktov

som07.12.2021., 16:00h
Švédsko svojim prístup ku koronavírusu vzbudzovalo pozornosť už od začiatku. Momentálne je v tejto severskej krajine v dobe minimálnych opatrení stále priaznivá situácia, čo opäť vyvoláva otázky. Brainee sa rozprávalo so Slovenkou žijúcou v tejto severskej krajine o tom, ako tam momentálne vyzerá život.
Lajkuj Brainee.sk na

Švédsko narozdiel od iných európskych krajín nemá v súčasnosti skoro žiadne ochranné opatrenia proti šíreniu koronavírusu, napriek tomu je tam počet nakazených a hospitalizovaných s chorobou covid-19 nízky.

Aktuálne je podľa Slovenky žijúcej vo Švédsku Evy Kaletovej, ktorá študuje pôrodníctvo na Karolínskom inštitúte v Štokholme, situácia pokojná.

Pre ilustráciu - 10 miliónové Švédsko za pondelok (6.12) hlásilo 2438 nových prípadov. Rovnako veľké Česko 15 541 či Belgicko 41 439 a niečo o menšie Maďarsko 22 690. Švédsko má aj nízku úmrtnosť. Za posledných 7 dní v tejto severskej krajine covidu podľahli štyria ľudia. Najviac úmrtí z vyššie spomenutých krajín za týždeň zaznamenalo Maďarsko, a to184.

Švédi napriek pomerne priaznivej situácii nespia na vavrínoch. Rokuje sa o nových opatreniach. Šéfka rezortu zdravotníctva Lena Hallengrenová viacmennej vyzvala Švédov ešte pred tým, než krajina zaznamenala nový variant omicron, aby byli obozretní a zodpovední, pretože epidémia nekončí.

Aké momentálne panujú vo Švédsku protipandemické opatrenia? Aká je situácia?

Aktuálne je situácia vo Švédsku pomerne pokojná. Prvého októbra sa zrušili všetky protipandemické opatrenia a všetko sa vrátilo do normálu. Množstvo nakazených však začalo mierne narastať, a tak sa rokuje o nových opatreniach.

Od novembra je odporúčanie testovať sa pri akomkoľvek podozrení na ochorenie a ostať v karanténe, kým test nebude negatívny. Karanténa pri pozitívnom teste je aktuálne sedem dní. Od 1. decembra platia opatrenia pre všetky spoločenské udalosti v interiéri nad 100 ľudí, kde majú majitelia podnikov možnosť vyžadovať od každého návštevníka negatívny test alebo Covidpass.

Sleduješ situáciu na Slovensku a porovnávaš ju so Švédskom? V čom je možno ich prístup iný?

Situáciu na Slovensku rozhodne sledujem. Podľa môjho názoru sa opatrenia na Slovensku menili príliš často, a to sa dosť odrazilo na psychike ľudí a ekonomike. Vo Švédsku vyhlásili nejaké opatrenia, ktoré boli pre spoločnosť zvládnuteľné a čakalo sa, ako sa situácia vyvinie. Pamätám si, keď som minulý rok v decembri prišla na Slovensko, kde bol lockdown. Krízový štáb menil opatrenia príliš často a človek nevedel, čo platí a čo nie.

Archív/Eva Kaletová

Čím si vo Švédsku vysvetľujú, že majú momentálne oproti ostatným krajinám Európy pomerne pokojnú situáciu? Hovorí sa o premorenosti?

Vo Švédsku sa momentálne snažia zaočkovať čo najviac ľudí, čo sa im pomerne darí, o premorenosti sa nehovorí.

K dnešnému dňu je zaočkovanosť nad 80% občanov. Švédska stratégia bola vybudovať kolektívnu imunitu a formou odporúčaní spomaliť vírus. Tento prístup kritizovalo veľa štátov. Spočiatku som bola trochu prekvapená, že si Švédsko razí vlastnú cestu, ale nakoniec počet nakazených začal klesať. Musím však podotknúť, že ľudia sa tu správajú zodpovedne a snažia sa ochrániť spoločnosť. Hlavný švédsky epidemiológ Anders Tegnell pred dvoma týždňami na otázku novinára, prečo je na tom Švédsko o toľko lepšie ako iné štáty a má najmenej pacientov hospitalizovaných s covidom-19 v EÚ odvetil, že na to vlastne odpovedať nevie. Že to skrátka zatiaľ nie je jasné.

Ako si vnímala, keď minulý rok na jar Švédsko neprijalo tak prísne opatrenia, ako zvyšok Európy?

Ak mám povedať pravdu, mala som trochu zmiešané pocity. Niekedy som nechápala, prečo sa ešte nesprísnili opatrenia, ale snažila som sa počúvať diskusie a názory epidemiológov a veriť im. V takejto situácii neostáva človeku nič iné, len veriť odborníkom.

Je v médiách a na sociálnych sieťach počuť antivaxerov?

Určite áno, ale nie v takom množstve ako na Slovensku. Švédi sú celkovo iná kultúra. Švéd sa snaží mať adekvátne informácie pred tým, než niečo povie. Spoločnosť neakceptuje ľudí, ktorí šíria nezmyselné informácie bez overených faktov.

Neviem, čím to je, že sa na Slovensku tak rýchlo šíria hoaxy a dezinformácie. V čom ale vnímam rozdiel je, že tu im prevažne veria menej vzdelaní ľudia, ale na Slovensku je aj veľa vzdelaných ľudí, ktorí sú antivaxérmi. Aj medzi mojimi priateľmi na Slovensku je veľa ľudí, ktorých by som nenazvala, že sú antivaxérmi, ale sú toho názoru, že očkovanie nie je dobré, lebo z neho ochorejú. Mám aj kamarátku, ktorá má veľa pridružených chorôb, nechcela sa očkovať. Po tom, čo bola tri týždne veľmi chorá na covid, sa dala nakoniec zaočkovať. Moja celá rodina na Slovensku mala minulý týždeň covid, všetci sú očkovaní a všetci mali ľahký priebeh. Mama bola akurát viac prechladnutá, ako ostatní.

Chystáš sa na Vianoce domov? Nemáš obavy, keď vidíš, čo sa tu deje?

Na Slovensko sa tento rok nechystám. Ak by mi to časovo vyšlo, určite by som prišla, ak by to opatrenia dovolili. Som plne vakcinovaná, a ak by som dodržiavala opatrenia, tak prečo nie. Mám veľké obavy. Hlavne o ľudí, ktorí nedostanú pomoc, kvôli vyčerpanému zdravotníctvu, keďže sa momentálne riešia hlavne covid prípady.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 03:40