.Twitter/asif Burhan/
StoryEditor

Hráčku chytil za hlavu a pobozkal. Majstrovstvá sveta vo futbale poznačil škandál, šéf federácie sa správal ako nadržaný pubertiak

Lucie Macháčová21.08.2023., 12:00h

Bozkával futbalistky hlava nehlava. Prezident španielskej futbalovej federácie Luis Rubiales vzbudil svojím správaním pri medailovom ceremoniáli na majstrovstvách sveta žien pohoršenie.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď k nemu prichádzala Jennifer Hermosová, jedna z opôr Španielska, chytil ju za hlavu a pobozkal na ústa. „Neprípustné, neuveriteľné, neslýchané. Nemám slov. Toto si predsa nemôže dovoliť,“ čudoval sa v pozápasovom štúdiu Andries Jonker, tréner holandskej reprezentácie žien.

Slávnostné odovzdávanie medailí býva väčšinou len formálna záležitosť. Gratulácia, podanie rúk, potľapkanie po chrbte. Luis Rubiales, prezident španielskej futbalovej federácie (RFEF), ho však pojal po svojom, píše portál iDnes.cz.

Na pódiu v Sydney vítal hráčky spolu s prezidentom FIFA Giannim Infantinom, španielskou kráľovnou Letiziou a austrálskym ministrom Anthonym Albanesom. A Španielkam, ktoré v nedeľu prvýkrát v histórii ovládli majstrovstvá sveta, gratuloval vskutku veľmi srdečne.

Každú objal a dal jej pusu na tvár. Záložníčku Teresu Duenasovú jemne zdvihol do vzduchu. Potom Jennifer Hermosovú pobozkal na ústa.

Vlna kritiky

Nevšedný moment vzbudil v krajine nových svetových šampiónok kritiku. Ministerka pre rovnosť Irene Monterová na sociálnej sieti X (predtým Twitter) uviedla: „Nepredpokladajme, že dať druhému pusu bez súhlasu je niečo, čo sa stáva. Je to forma sexuálneho násilia, ktorou ženy trpia denne a ktorá je doposiaľ neviditeľná. Iba áno je áno.“

Ku kritike sa pridal aj Alberto Ortega, redaktor denníka El Confidencial. „Nechutné správanie. Dôkaz, že Rubiales chce byť stredobodom pozornosti a hlavným protagonistom za každú cenu.“

Štyridsaťpäťročný Rubiales však myslí, že okolie rieši jeho správanie úplne zbytočne. „Moja pusa Jenni? Idioti sú všade. Keď k sebe ľudia cítia náklonnosť, nemali by sa zaoberať názormi idiotov,“ vyhlásil pre Radio Marca.

Vyjadrenie hráčky

A čo na bozk od šéfa sama futbalistka? „No, veľmi sa mi to nepáčilo,“ priznala v kabíne počas živého vysielania na Instagrame, keď k nej priletel dotaz na nevšedný moment. „Ale čo som mala robiť?“ pokrčila plecami a pokračovala v oslavách.

image

Športovkyne si nasadzujú inteligentné prstene. Nórske futbalistky si pomocou nich sledujú menštruáciu

Neskôr vo vyhlásení pre zväz doplnila: „Bolo to úplne spontánne gesto obrovskej radosti, náklonnosti a vďačnosti. Ja a prezident máme skvelý vzťah, k nám všetkým sa správa výborne.“

Tridsaťtriročná útočníčka s číslom 10 je najlepšou strelkyňou španielskej reprezentácie aj Barcelony, kde pôsobila päť rokov. Až vlani sa vydala na skúsenú do mexického celku Pachuca. Počas majstrovstiev sveta si pripísala jediný gól - v osemfinále proti Švajčiarsku (5:1). Skórovať mohla aj vo finále, lenže penaltu v 70. minúte nepremenila. Španielky aj napriek tomu porazili Anglicko 1:0.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 20:36