Muž kráča okolo olympijských kruhov pred radnicou jeden rok do slávnostného otvorenia olympijských hier 2024 v Paríži.Christophe Ena/Tasr
StoryEditor

Paríž sľubuje najzelenšie olympijské hry všetkých čias. Tisíce divákov sa usadia na recyklované sedadlá

Viera Nemcová21.08.2023., 09:00h

Paríž sľubuje, že usporiada najzelenšie olympijské hry. Propagujú udržateľnosť vo všetkých smeroch a kreatívnym spôsobom zvyšujú povedomie o recyklácii.

Lajkuj Brainee.sk na

Odpočítavanie jedného roka do Hier XXXIII. olympiády už začalo a hostiteľský Paríž sľubuje, že to budú najzelenšie olympijské hry, aké kedy boli. Vo všetkých možných smeroch budúcoročné hry avizujú udržateľnosť a zároveň sa kreatívnym spôsobom usilujú zvyšovať i povedomie o recyklácii. Miesta na sedenie, ktoré budú slúžiť divákom, sú len jedným z mnohých príkladov. Diváci olympijských hier, sledujúci dianie priamo v Paríži, tak budú sedieť na stoličkách vyrobených z recyklovaného plastu zozbieraného z miestnych košov. 

Udržateľnosť je pre olympijské hry najviac

Olympijské hry 2024 privíta metropola Francúzska od 26. júla do 11. augusta 2024 a stane sa iba druhým mestom v histórii, ktoré letnú verziu hier zorganizuje tretíkrát (1900, 1924 a 2024). Iba Londýn mal doposiaľ túto výsadu (1908, 1948 a 2012). V roku 2028 by sa tretím takým mestom malo stať Los Angeles. 

Letné hry v Paríži však sľubujú, že sa nebudú podobať žiadnym iným v histórii! Chcú byť nielen veľkolepé, ale najmä chcú byť udržateľné. Ambície sveta športu sú veľké a s ohľadom pre budúcnosť nás všetkých, prinášajú príležitosť uvedomele premýšľať a s plnou zodpovednosťou čeliť najväčšej výzve ľudstva, ktorou hrozby meniacej sa klímy nepochybne sú.

„Podporujeme úsporu energie, inovácie a kreativitu, aby sme vyvinuli nové spôsoby práce a v organizácii olympijských hier a paralympijských hier priniesli celkom novú éru,“ avizujú environmentálne ambície Hier v Paríži a dodávajú: „Naším cieľom je znížiť emisie vznikajúce v súvislosti s hrami o polovicu a zároveň kompenzovať ešte viac emisií CO2, ako vyrobíme. Keďže hry nám dávajú príležitosť myslieť vo väčšom rozsahu a vidieť ďalej, chceme pomôcť zvýšiť tempo environmentálnej transformácie v športe, regiónoch aj na veľkých podujatiach.“ Podľa plánov, by sa hry mohli stať prvým športovým podujatím, ktoré bude „pozitívne z hľadiska klímy“.

Podľa slov organizátorov, emisie CO2 sa v porovnaní s predchádzajúcimi letnými hrami znížia na polovicu, a to využitím obnoviteľných zdrojov, už existujúcej infraštruktúry, ako aj podporou využívania verejnej dopravy, ale aj environmentálnou kompenzáciou, ktorá zahŕňa financovanie výsadby stromov na pohlcovanie CO2, ako aj projekty na ochranu lesov a oceánov. Dopad na životné prostredie sa už od začiatku rozhodli znížiť aj minimalizáciou počtu nových budov, ktoré z dôvodu konania olympiády postavia. Až 95 % miest, ktoré budú na letné hry v roku 2024 používané, v Paríži už existuje alebo bude dočasne zriadených.

V metropole Francúzska sa uskutoční hlavná časť letných hier. Niektoré športoviská pritom budú rozmiestnené pri ikonických pamiatkach ako napríklad plážový volejbal pod Eiffelovkou, či moderný  päťboj a jazdci na koni vo Versailles. Hry budú hostiť aj ďalšie francúzske mestá, strelci budú súťažiť v Národnom streleckom centre Chateauroux, jachtári v Marseille, futbalisti na viacerých francúzskych štadiónoch, hádzanári aj v Lille. A najvzdialenejšou destináciou majú byť Tahiti, kde sa stretnú surferi.

Povedomie o recyklácii zvyšujú kreatívnym spôsobom

Plastový odpad zozbieraný z miestnych košov sa mení na recyklovaný. Pravdou je, že toto „zelené“ rozhodnutie sa v úvode zrodilo skôr z nutnosti a nie z úplne vedomého rozhodnutia obmedziť počas letných hier plasty. Nedostatok plastových materiálov v krízovej situácii doviedol výrobné spoločnosti k nevyhnutnosti využitia nového zdroja potrebných surovín.

Organizátori olympijských hier takto začali spolupracovať s parížskou spoločnosťou Lemon Tri, ktorá sa zaoberá ekologickými riešeniami a s miestnou eko-stavebnou firmou Le Pavé. Obe spoločnosti spolupracovali na myšlienke získať chýbajúce plastové suroviny recykláciou odpadu zozbieraného z rôznych recyklačných nádob po meste. „Výrobcovia plastov by úplne prestali fungovať – nie preto, že by už neboli žiadne objednávky, ale pre nedostatok výrobného materiálu,“ hovorí Marius Hamelot, spoluzakladateľ eko-stavebnej firmy Le Pavé, ktorá stála za iniciatívou. 

Systém recyklovaných sedadiel sa, napriek logistickým výzvam a napätiam v globálnych dodávateľských reťazcoch, stal súčasťou širšieho úsilia o zníženie environmentálnej stopy olympijských hier, ktoré sľubujú, že budú historicky najzelenšie. Prístup zahŕňajúci obehové hospodárstvo, znižovanie spotreby energie a elimináciu produkcie nového odpadu z recyklovaných plastov zabezpečí celkovo 11 000 diváckych sedadiel na dvoch štadiónoch ako je Arena v Porte de la Chapelle v Paríži a olympijské vodné centrum v Saint-Denis.

Ako sa plastový odpad mení na olympijské sedadlá?

Prvým krokom bolo zozbieranie plastového odpadu. Spoločným úsilím parížskej recyklačnej spoločnosti Lemon Tri a ekologickej stavebnej firmy Le Pavé sa zozberané jednorazové fľaše a  ďalšie druhy plastového odpadu postupne menili na drvené plastové úlomky – pelety. 

Aby sa dosiahlo rovnomerné rozloženie farieb, pelety boli v ďalšom kroku zmiešané a zahrievané.  Teplá, tvárna hmota sa potom strojmi mohla stlačiť do plastových fólií a nechať vychladnúť, výsledkom čoho je séria bielych alebo čiernych plastových dosiek posiatych farebnými škvrnami. Tie boli následne vyhladené a vybrúsené, ešte predtým, ako ich v ďalšom kroku recyklácie prevzali ďalšie miestne partnerské spoločnosti, ktoré v závere novo-vznikajúce olympijské sedadlá dokončia. A voila! Z lokálneho projektu vzniká 11 000 olympijských sedadiel. Výroba je v plnom prúde a už v priebehu jesene budú sedadlá inštalované.

Projekt recyklácie plastov je skvelou lokálnou lekciou udržateľnosti

80 % zo 100 ton recyklovaného plastu potrebného na výrobu sedadiel pochádza zo žltých nádob francúzskeho departmentu Seine-Saint-Denis. Projekt sa pre zvýšenie povedomia verejnosti o podpore udržateľnejších postupov javí ako skvelá voľba. „Zbiera sa v Seine-Saint-Denis, nasekaný je v Seine-Saint-Denis, spracovaný je v Seine-Saint-Denis, a to všetko pre bazén, ktorý je v tejto oblasti,“ hovorí Augustin Jaclin, spoluzakladateľ spoločnosti Lemon Tri.

Schémy zberu plastov sa uskutočnili aj v miestnych školách, čo zabezpečilo získanie približne 5 miliónov farebných plastových uzáverov z fliaš. Niet pochýb, že tento projekt je zároveň skvelou lekciou o recyklácii odpadu aj pre malé francúzske deti, ktoré si to budú pamätať ešte roky. „Je to obrovský komunikačný nástroj,“ hovorí Augustin Jaclin.  „Keď deťom povieme, aby prišli a dali fľaše do koša, s tým, že zajtra z toho budú sedadlá olympijského bazéna, zvyšuje to povedomie o dôležitosti recyklácie odpadu,“ hovorí Jaclin. 

Z procesu recyklácie pochádza aj olympijská pochodeň

Pochodeň v tvare strieborného valca, ktorá bude niesť olympijský oheň, je z recyklovateľnej ocele. Návrh pochodne predstavili organizátori v rámci týždňa aktivít, ktorými 26. júla pripomínali rok odpočítavania do budúcoročného otvorenia hier. Autorom návrhu je francúzsky dizajnér Mathieu Lehanneur. Pochodne budú s ohľadom na zníženie uhlíkovej stopy vyrobené v obmedzenom množstve 2000 kusov, čo je päťkrát menšie množstvo ako pri predchádzajúcich OH. Hmotnosť každej je 1,5 kilogramu a vysoká je 70 centimetrov a rovnaký dizajn bude používaný ako pre olympijské, tak aj pre paralympijské hry. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 03:42