Homofóbny biskup Haľko sa objavil na PohodeFacebook/inštitút ľudských Práv - Human Rights Institute/
StoryEditor

Na Pohodu prišiel aj homofóbny biskup Haľko. Ľudia mu dali hneď najavo, čo si o jeho prítomnosti myslia

Miroslav Kamody10.07.2022., 13:01h

Homofóbny biskup sa objavil na Pohode. Aktivisiti rýchlo zareagovali.

Lajkuj Brainee.sk na

„Druhý diel si nepozriem… lebo si myslím, že bozkávanie ľudí rovnakého pohlavia na obrazovku nepatrí.” To je veta, ktorá homofóbnemu biskupovi Jozefovi Haľkovi vyniesla nomináciu na tohtoročnú anti-cenu Homofób roka. Reagoval ňou na prvú epizódu nového seriálu z dielne RTVS s názvom Priznanie, ktorý je voľným pokračovaním hitu Hniezdo.

Anketu zorganizovali pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv a Dúhové Slovensko. Do hlasovania sa mohol zapojiť ktokoľvek, rovnako ako aj poslať svoju nomináciu. Aj keď cenu nakoniec získal Igor Matovič, výroky ostatných rozhodne nezostanú zabudnuté.

image

Igor Matovič je Homofób roka. Expremiéra potopil výrok, že Pellegrini je po*ratý bu*erant

Haľko na Pohode

O to viac ľudí na 25. ročníku festivalu Pohoda prekvapilo, keď sa na nej Haľko objavil a ponúkal duchovné služby a možnosť spovede. Na to rýchlo zareagovali hneď viaceré organizácie. Na jeho spovednici sa rýchlo objavila dúhová vlajka.

„Aktivisti/ky na Pohoda Festival zavesili dúhovú vlajku na stánok v ktorom mal pôsobiť homofóbny biskup Haľko. Človek ktorý skoro vyhral Homofóba roka dostal priestor na festival Pohoda. Vyzvali sme preto organizátorov, aby to zrušili a aktivistov/ky na mieste, aby sa voči tomu ohradili. Organizátori nereagovali. Aktivisti/ky na mieste autonómne konali,” napísal Inštitút ľudských práv.

image

Príspevok Inštitútu ľudských práv

Facebook/inštitút ľudských Práv/

Homofóbia nie je v pohode

Aktivisti ale zareagovali, že aktivitu nerealizovali na popud inštitútu, ale z vlastného presvedčenia, napísala Michaela Pavelková z kancelárie Verejného ochrancu práv. „Dnes o našej aktivite napísal Inštitút ľudských práv a v texte príspevku zavádzajúco uvádza, že vyzval aktivistov/aktivistky, aby sa ohradili a našu aktivitu zmieňuje ako reakciu na ich výzvu,“ napísala Pavelková.

image

Tohtoročná Pohoda je oficiálne ukončená. Flume mnohých sklamal, ľudia si sťažovali na málo spŕch

„Predvčerom skoro vyhral Homofóba roka a dnes je v pohode na Pohode? Homofóbia ale nie je v pohode. Biskup Haľko je známy šírením nenávisti a homofóbiou. Organizátori ho dokonca propagujú na svojom webe. Začali sme kontaktovať manažérov hlavných hviezd tohtoročného festivalu, nakoľko v minulosti väčšina z nich verejne podporila LGBT ľudí. Uvidíme či budú chcieť byť spájané s niečim takýmto. Jedna z kapiel, ktorú nemôžem menovať, ale môžem povedať, že bola v reklame na festival sa nám už aj ozvala späť a situácia ju zaujíma,“ napísal Inštitút ľudských práv na Facebooku slová ich kolegu Petra Weisenbachera.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:39