Nominácie na ocenenie Homofób rokaTasr/
StoryEditor

Poznáme nominácie na anti-cenu Homofób roka. Nechýba Matovič, Fico či biskup Haľko

Miroslav Kamody17.05.2022., 17:37h

Pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa proti homofóbii a transfóbii (IDAHOT) vyhlásili mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) a Dúhové Slovensko n.z. už desiaty ročník anti-ceny Homofób roka a zverejnili nominácie.

Lajkuj Brainee.sk na

Pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii a transfóbii (IDAHOT) vyhlasuje Inštitút ľudských  práv (IĽP) už od roku 2012 anketu o anti-cenu Homofób roka. „Výskumy totiž dlhodobo ukazujú, že medializované výroky a informácie hrajú dôležitú úlohu vo vnímaní menšín spoločnosťou. Takto sa tvoria alebo utvrdzujú rôzne škodlivé streotypy, ktoré vedú k diskriminácií a porušovaniu ľudských práv,” píše sa na stránke Ľudské práva.

Víťazmi ankety sa v minulosti stali Štefan Harabin, Marián Kotleba, Anna Záborská a naposledy minister obrany Jaroslav Naď. Cenu si ako prvý a zatiaľ jediný prevzal bývalý predseda NR SR Andrej Danko, ktorý po stretnutí so zástupcami mimovládnych organizácii zmiernil svoje vyjadrenia voči LGBT menšine.

image

Andrej Danko zle porovnal ceny masla v Londýne a na Slovensku. Ľudia ho vysmiali v komentároch

Zámerom súťaže však nie je autorov výrokov len odsudzovať, ale upozorniť celú spoločnosť, že aj slová, ktoré si možno neuvedomujeme, môžu niekoho poškodzovať, o to viac, ak sú ich autormi verejne známe osoby. „Chceme spustiť diskusiu na tieto témy tak, aby sa vytvoril priestor argumentom namiesto nadávok a faktom namiesto predsudkov,” hovoria organizátori.

Medzi nominovanými tento rok nájdeš katolíckej biskupa, známych politikov, športovca a hovorcu Aliancie za rodinu. Hlasovať môžeš na tejto stránke do 4. júla. Na víťaza ankety čaká trofej - štylizovaný piktogram, zdeformovaná tvár, ktorá v sebe ukrýva aj nápis 4 %, teda tradične chápaný podiel neheterosexuálnych osôb v populácii.

1. Jozef Haľko, katolícky biskup zhrozený z televízneho seriálu RTVS„Druhý diel si nepozriem… lebo si myslím, že bozkávanie ľudí rovnakého pohlavia na obrazovku nepatrí.”

image

Mons. prof. ThDr. Jozef Haľko, PhD. - rímskokatolícky pomocný biskup a generálny vikár Bratislavskej arcidiecézy

Peter Mayer

2. Martin Kližan, profesionálny tenista o svojej kolegyni Martine Navrátilovej - „Najznámejšia športová lesbička prehovorila!.”

image

Martin Kližan

TASR/Charles Rex Arbogast

3. Igor Matovič, ex-premiér, minister financií v NR SR - „Pellegriniho kamarát – buzerant posratý – má zlaté tehly…”

image

Igor Matovič

TASR/Martin Baumann

4. Anton Chromík, hovorca Aliancie za rodinu sa počas pandémie stal epidemiológom - „Propaganda spôsobuje epidemický nárast LGBTI správania u mladých.”

image

Na snímke predseda Aliancie za rodinu Anton Chromík

TASR/Pavel Neubauer

5. Róbert Fico, poslanec, predseda strany Smer-Slovenská sociálna demokracia - „Ja si neželám, aby tu chodili ľudia, ktorí budú tvrdiť, že sú ženy a budú mať medzi nohami 20 cm pinďúra.”

image

Robert Fico

TASR/Martin Baumann
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:20