2. deň festivalu PohodaPohoda/martina Mlčúchová/
StoryEditor

Brainee na festivale Pohoda: Skvelé koncerty aj štýlové vítanie slnka. Večer odpálila unikátna dronová šou

Miroslav Kamodypc09.07.2022., 13:37h

Festival Pohoda sa prehupol do svojho ďalšieho dňa. Aj keď sa festival pomaly blíži ku koncu, ľudí dobrá nálada neopúšťa. Redakcia Brainee je celý čas pri tom.

Lajkuj Brainee.sk na

25. ročník festivalu Pohoda má za sebou dva dni plné skvelej hudby, dobrého jedla, plodných diskusií a zaujímavých aktivít. Najväčšími ťahúňmi včerajšieho programu boli The Libertines či Flume, ktorý len pred siedmimi týždňami vydal svoj najnovší album Palaces.

Návštevníkom jubilejného ročníka nepokazilo dobrú náladu a pohodu ani mierne upršané popoludnie či niekoľko zrušených a presunutých koncertov.

image

Brainee na festivale Pohoda: Nick Cave večer odpálil nezabudnuteľný koncert, ľudia míňajú najmä na alkohol

Štýlové vítanie slnka

Ľudí prilákalo aj vystúpenie hudobníčky menom Alyona Alyona. Víťazka Music Moves Europe Talent Awards i ceny verejnosti Public Choice Award uzavrela krátko po jednej program na Orange stagei. Pre tých, ktorým spánok nič nehovorí, mohli o piatej ráno privítať nový deň spolu s Bazzookas. Do ich vítania slnka sa mohol zapojiť každý, kto si priniesol svoj dychový nástroj.

Od dnešného rána prebiehali rôzne kvízy, diskusie, ale napríklad aj divadelné vystúpenia na čele so Štúdiom L+S. Množstvo ľudí zrejme o 14:40 zamieri na očakávanú diskusiu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorá zhodnotí tri roky vo svojom úrade. Pre tých, ktorí si chcú po dvoch dňoch vydýchnuť, je pripravený piknik.

Takto vyzeral druhý deň festivalu Pohoda:

Slnko ľudí nakoplo

„Dnes je oproti predošlému dňu veľmi príjemne. Je teplo, svieti slnko a použili sme aj opaľovací krém, aby nás nespieklo,” hovorí naša redaktorka Dominika Pacigová, ktorá je priamo na Pohode a pripravuje pre teba rôzne reportáže a ankety medzi návštevníkmi.

„Robili sme už rozhovory, pričom niektorí, podobne ako včera, hovoria, že majú opicu a nebudú sa vyjadrovať na kameru. Nálada je tu ale veľmi fajn, myslím, že veľa robí aj slnko,” opisuje atmosféru festivalu Dominika.

image

Najviac míňam na alkohol. Radšej sa nepozerám na svoj bankový účet, hovoria po dni na Pohode návštevníci

Dnes sa napríklad bude konať aj turnaj v stolnom futbale, kde sa okrem hlavných cien bude losovať aj tombola, kde môžeš vyhrať dve permanentky na budúcoročnú Pohodu. „Jedlo je tiež dobré, chvália si ho aj ľudia, s ktorými sme robili anketu. Myslím si, že každý si to tu užíva, pretože si uvedomuje, že čas na tohtoročnej Pohode sa kráti,” dodáva naša redaktorka, ktorá ti už čoskoro prinesie najčerstvejšie videá priamo z trenčianskeho letiska.

Festival a vojna na Ukrajine

Krátko po dvanástej otvorila hlavné pódium Luhanská filharmónia (Academic Symphony Orchestra of the Lugansk Regional Philharmonic), ktorej členovia ušli z Luhanska pred ruskou vojenskou agresiou a momentálne pôsobia v Ľvove. Súčasťou koncertu bude aj kolekcia vizuálnych diel vyše päťdesiatich umelkýň a umelcov, ktorá vznikla ako reakcia na útok ruských vojsk na Ukrajinu a jej obyvateľov.

Nasaj atmosféru druhého dňa Pohody skrz nálož fotografií:

„Každý z autorov komunikuje osobitou poetikou a jazykom. Otvárajú sa rozličné témy, ktoré sú platné nie len v týchto časoch. Odkaz a kontext, v ktorom sa diela ocitajú je jasný: odmietnutie násilia a vyjadrenie solidarity s Ukrajinou a jej obyvateľmi,” píšu organizátori na facebookovom profile.

Alkohol nie, pivo áno

Dominika sa návštevníkov Pohody pýtala, či by si vedeli predstaviť festival bez alkoholu. Aj keď sa niektorí zhodli na tom, že si to vedia predstaviť, no fungovať bez piva by pre nich asi bolo náročné.

„Ak by na festivale nebol vôbec žiadny alkohol, tak ľudia by asi boli viac poskupinkovaní, lebo predsa je to vec, ktorá ľudí nejako spája a v miere sa to k tomu jednoducho hodí,” hovorí Viktória, ktorá tento rok trávi na Pohode.

Čo ľudia hovoria na organizáciu?

Návštevníkov Pohody sme sa pýtali aj na to, ako vnímajú organizáciu samotného festivalu. Drvivá väčšina sa zhodla na tom, že celý staff je na veľmi profesionálnej úrovni. Dobrovoľníci aj SBS služba sú nápomocní a starajú sa o to, aby všetko išlo presne tak, ako bolo naplánované, i keď niekedy sa vie zábava hlavne v neskorých večerných hodinách poriadne zvrtnúť.

A čo ľuďom chýba? „Je tu málo stánkov na kávu, takže dlho čakáme, ale inak v pohode,” hovorí Ján. Festivalu by však určite prospelo viac hygienických pointov, pretože na sprchu sa čaká v naozaj dlhých radoch. Niektorým chýba viac chillout zón či akčnejšie aktivity.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 20:31