StoryEditor

Obťažovaní sú aj muži. Boja sa zosmiešnenia, nie toho, že ich niekto znásilní, hovorí lektorka sebaobrany

Dominika Pacigová12.09.2023., 10:00h

Je rozdiel, keď o catcallingu hovoria ženy a muži. Prvú nepríjemnú skúsenosť majú už 11-ročné dievčatá.

Lajkuj Brainee.sk na

Vlastná skúsenosť so znásilnením ju priviedla k modernej sebaobrane. Čo je catcalling? Sú obťažovaní aj muži? Nevnímajú narážky ako istú formu prejavu sympatií? Kde je hranica medzi flirtom a sexuálnym obťažovaním? Ako reagovať na nevhodné vtipy či poznámky? Aj to sme sa pýtali Jasmíny Houdek, inštruktorky modernej sebaobrany.

Zásadné rozdiely medzi mužmi a ženami

Počet vrstiev oblečenia sa v lete zmenšuje a zízanie či oplzlé poznámky na kúpalisku, pláži alebo na ulici v meste nie sú ničím výnimočným. „To, že na nás niekto pokrikuje, hvízda alebo ukazuje vulgárne gestá neznamená, že by sme to mali nechať tak. Je úplne v poriadku ozvať sa. Ľudia si totiž aj po rokoch dokážu vybaviť nechutnosti, ktoré počuli,“ hovorí vo videorozhovore Jasmína Houdek.

Keď ide žena po ulici a začne na ňu pokrikovať partia mužov, zvyčajne má strach. „Obzeráme sa, aby za nami nešli. Bojíme sa, že prejdú od slov k činom. Napadne nám, čo ak spravia niečo horšie a napríklad nás znásilnia,“ konštatuje.

S obťažovaním sa však stretávajú aj muži. „Buď ich to otravuje, alebo sa cítia nepríjemne, no nikdy tam nie je pocit strachu, že ich môže niekto znásilniť. Muži sa skôr boja zosmiešnenia, zatiaľ čo my, ženy, sa bojíme toho, že nás zabijú. Je rozdiel, keď o catcallingu hovoria ženy a muži,“ dodáva.

Viac sa dozvieš v priloženom videorozhovore.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 13:49