Nový trend sa šíri sociálnymi sieťamiInstagram/babelfish.asia
StoryEditor

VIDEO Mladí ľudia na sociálnych sieťach predstierajú, že sú vtáky. Bizarný trend má smutné vysvetlenie

ČTK12.08.2024., 13:00h

Aby si sa stal vtákom, pretiahni si cez ruky a trup veľké tričko. Schovaj nohy. Nechaj ruky vykukovať pod spodným okrajom trička ako pazúre a prázdne rukávy nech visia ako krídla. Teraz sa rukami chyť nejakého zábradlia. Obstaraj si selfie a nahraj ho na sociálne siete s pekným popiskom, píše The New York Times.

Lajkuj Brainee.sk na

Niektorí mladí ľudia v Číne predstierajú, že sú vtáky, aby sa tak vysporiadali s tlakom, ktorý na nich kladie práca, škola alebo hľadanie práce po konci štúdia, nehovoriac o problémoch v osobnej sfére. A niekedy si jednoducho len chcú oddýchnuť od ľudského života v čase, keď sa ich budúcnosť zdá byť neistá kvôli spomaľujúcemu sa hospodárskemu rastu.

„Vtáky môžu voľne a bezcieľne lietať po oblohe,” povedal 20-ročný Wang Wej-chan, študent odboru financií v Šanghaji, ktorý si vo svojej izbe na internáte tiež zaobstaral vtáčie selfie-video. Podľa neho tento trend na sociálnych sieťach vyjadruje „vrodenú túžbu každého človeka po slobode”.

Nezvládajú tlak okolia

Vtáky nie sú zaťažené pomalou čínskou ekonomikou, vysokými životnými nákladmi a prudko rastúcou mierou nezamestnanosti mladých ľudí. Nemajú potrebu tvrdo študovať ani hľadať po ukončení štúdia prácu v krajine, kde sa počet absolventov - vlani ich bolo takmer 12 miliónov - od roku 2004 štvornásobil.

image

Medzigeneračné vzťahy sú na vzostupe. Prečo je to tak a ako sa mladí muži a staršie ženy vyporiadavajú s nesúhlasom okolia?

Vtáky sa nemusia potýkať s obavami, že roky čínskeho boomu sú už možno preč. Jeden z popiskov vo Wangovom videu znie: „Len žmurkneš a už je tu jedenásty týždeň”. Ide o odkaz na blížiaci sa koniec semestra; chcel podľa svojich slov vyjadriť stres a ľútosť, ktorú pociťujú študenti, ktorí poľavili a teraz sa musia učiť.

„Máte pocit, že sa blíži katastrofa,” povedal. „Nemôžete tomu uniknúť - nie je spôsob, ako sa vyhnúť veciam, ako sú skúšky - a cítite sa trochu previnilo a trápite sa výčitkami. Takže v tej chvíli chcete byť bezstarostný vták,” dodal.

Nejasná budúcnosť

Dvadsaťdvaročný Čao Wej-siang, študent biológie v severočínskej provincii Šan-si, zverejnil digitálne upravený obrázok, na ktorom je zachytený ako vták sediaci na vrchole telefónneho stĺpu. „Už žiadne učenie, už žiadne učenie, buďte vtákom,” stálo v popisku.

V treťom ročníku vysokej školy cítil tlak nastávajúcich skúšok, ktoré mali rozhodnúť o tom, či sa dostane na vytúžený postgraduálny program biológie, čo by znamenalo sľubné vyhliadky presadiť sa v silne konkurenčnom odbore. Jedného dňa sa pozeral z okna učebne a uvidel, ako po oblohe poletujú vtáky. „Závidel som im ich slobodu a rozhodol som sa ich napodobniť,” povedal.

Hoci niektoré príspevky s ľuďmi imitujúcimi vtákmi získali viac ako 100-tisíc lajkov, je tento trend na čínske pomery relatívne malý. Nie každý príspevok sa tiež týka frustrácie z práce alebo štúdia. Jeden z nich zobrazoval vtáčích samcov, ktorí sa hádali o samice. V inom bol v hlavnej úlohe vták, ktorý sa snažil osloviť objekt svojho milostného záujmu. „Hovorila si, že máš rada vtáky, tak som sa premenil na orla,” uviedol vo videu užívateľ sociálnych sietí Liao Kchun-jao.

Obohraná pesnička už neplatí

Mnoho mladých ľudí v Číne cíti rozčarovanie, pretože príbeh, ktorý počúvali od mladosti - že ak budú tvrdo študovať a pracovať, čaká na nich žiarivá budúcnosť - vyzerá so spomaľovaním čínskej ekonomiky čoraz otáznejšie, povedal Siang Piao, riaditeľ nemeckého Inštitútu Maxa Plancka pre sociálnu antropológiu a odborník na čínsku spoločnosť.

image

VIDEO Mladá food influencerka zomrela počas streamovania. Po desiatich hodín jedenia jej vybuchol žalúdok

„Majú veľmi vysoké očakávania od seba, od Číny i od sveta všeobecne. Potom dokončia vysokú školu, stanú sa dospelými - a pomelie ich prepad ekonomiky,” povedal profesor Siang. „Začnú sa pýtať: ‘Prečo som tak tvrdo študoval? Prečo? Veď som obetoval toľko radosti a šťastia, keď som bol mladý!‘”

Aby sa s touto frustráciou vyrovnali, prijali niektorí ľudia prístup, pre ktorý sa v Číne vžil novotvar „tchang-pching” tvorený znakmi „ležať na chrbte” a „rovný”. Znamená v zásade uprednostňovanie pokojného, pohodového života pred neustálym úsilím a zhonom.

Rezignácia

Proti spoločenskému tlaku zameranému na maximálny výkon a čo najlepšie výsledky zástancovia tchang-pching protestujú rôznymi maličkosťami, napríklad nosením neformálneho oblečenia do práce. Hŕstka ľudí odišla z čínskych veľkomiest do mesta Ta-li na juhozápade krajiny, ktoré sa preslávilo ako oáza pre nespokojnú mládež.

image

Aj ty si hneď po prebudení vypiješ šálku kávy? Nič horšie nemôžeš urobiť, toto je ideálny čas na prvú dennú dávku kofeínu

Vtáčí trend je ďalším prejavom tohto rozčarovania a umožňuje mladým ľuďom „zažiť chvíľkovú úľavu”, bez toho, aby sa rozhodli vystúpiť z ostro súťaživého študijného a profesionálneho prostredia, povedal profesor Siang. Skryté posolstvo vtáčieho trendu sa podľa neho dá zhrnúť ako: „Nevidím teraz žiadnu alternatívu, ale napriek tomu si viem predstaviť, aký môže byť slobodný život.”

Dosahujú teda mladí ľudia, ktorí predstierajú, že sú vtáky, pocit slobody a ľahkosti? Áno aj nie. Jedným z problémov je, že v skutočnosti nevedia lietať. Wang svoje vtáčie selfie okomentoval tým, že sa miesto ako voľný vták cíti skôr ako „domáci papagáj, ktorého držia v klietke a väčšinu času trávi na jedinom bidielku, ktoré mu jeho majiteľ dal”.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. september 2024 07:46