Záber z filmu A Idea of YouPrime Video
StoryEditor

Medzigeneračné vzťahy sú na vzostupe. Prečo je to tak a ako sa mladí muži a staršie ženy vyporiadavajú s nesúhlasom okolia?

Miroslav Kamody08.08.2024., 08:00h

Vzťahy s vekovým rozdielom desať a viac rokov? V súčasnej spoločnosti čoraz tolarovanejší a preferovanejší trend.

Lajkuj Brainee.sk na

Hollywoodska posadnutosť vekovou hypogamiou – vzťahmi medzi staršími ženami a mladšími mužmi – nikdy nezostarne. Ako píše portál The Conversation, všetko začalo pred vyše 50 rokmi vo filme The Graduate, v ktorom staršia žena pani Robinsonová zvádza mladého absolventa vysokej školy a aktuálne pokračuje snímkou z dielne Netflixu A Family Affair s Nicole Kidman a Zacom Efronom.

Podobne na tom bude aj pripravovaný film Bridget Jones Mad About the Boy, v ktorom sa 50-ročná Bridget zapletie s 20-ročným mladíkom. Veľkej popularite sa tešia aj memoáre Glynnis MacNicol I‘m Mostly Here to Enjoy Myself, ktoré sa venujú randeniu s mladšími mužmi ako súčasť jej pôžitkárskeho pandemického pobytu v Paríži.

image

Feministka Marika: Už len to, že sa môžu ženy rozhodnúť ostať tradične v domácnosti, je aj vďaka nám

Vzťahy na vzostupe

Ako vysvetľuje docentka Treena Orchard z Western University, nedávny prieskum agentúry Ipsos zistil, že veľa dospelých Američanov má skúsenosti so zoznamovaním s vekovým rozdielom – to znamená, že predtým chodili s niekým s vekovým rozdielom 10 a viac rokov.

Zistilo sa tiež, že mnohí považujú takéto vzťahy za úplne sociálne prijateľné. A napriek tomu, čo spomínané filmy naznačujú, vzťahy s vekovým rozdielom sa vyskytujú nielen medzi ženami z generácie Boomerov alebo Gen X a mladšími mužmi. Vyskytujú sa aj medzi mužmi generácie Z a ženami mileniálkami a sú bežnejšie, ako by si mnohí mysleli.

Vzťahy s vekovým rozdielom postavil do popredia aj film The Idea of ​​You, kde sa mileniálka (Anne Hathaway) dostáva do vzťahu s mladším mužom Gen Z (Nicholas Galitzine). Podzápletka filmu o mladších priemerných dievčatách, ktoré šikanujú Hathawayovej postavu, dramatizuje, aká drsná môže byť spoločnosť pre ženy, ktoré si chcú užiť čokoľvek iné, ako „veku primerané“ možnosti.

image

Láska

Unsplash/Joeyy Lee

Prehodnotenie stereotypov

„Sociálna realita randenia žien milénia a mužov generácie Z znamená, že musíme prehodnotiť stereotypy o MILFkách, dravých pumách alebo toy boys (mladí muži vo vzťahu so silnou staršou ženou). Ako sociálni vedci, ktorí študujú randenie, vzťahy a výber partnera, sme zvedaví na príťažlivosť týchto vzťahov pre ľudí,” hovorí Orchard.

Jej analýza vekovej hypogamie odhaľuje pragmatický základ týchto vzťahov - niekedy záleží na tom, kto je k dispozícii. Mnohí starší muži často uprednostňujú rande s mladšími ženami. „To isté platí pre mnoho starších žien, pričom muži mileniáli a z generácie Z sa ukázali ako príťažlivé možnosti zoznamovania. Mnohí muži z generácie Z môžu mať menej príležitostí randiť so ženami v ich veku alebo uprednostňujú rande so staršími ženami z rôznych dôvodov.”

Niektoré vekové rozdiely získavajú viac pozornosti ako iné. Vzťahy s vekovým rozdielom upútajú pozornosť ľudí, keď považujú vekový rozdiel medzi partnermi za významný. Naše reakcie súvisia aj s tým, koľko rokov majú dotyční ľudia. Vezmi si 40-ročný vekový rozdiel medzi Cher (77) a jej priateľom Alexandrom Edwardsom (37).

image

Monogamne dokáže žiť len zlomok populácie, hormóny lásky môžu zhoršiť naše správanie, hovorí sexuológ

„Ak ste staršia žena, možno vás priťahujú mladší muži pre ich energiu, inkluzívne názory na sex a pohlavie a nadštandardnú starostlivosť a gramotnosť o emocionálnu pohodu ich partnerky. Ako povedala spisovateľka Melissa Mason: Dokáže zvládnuť moje vzťahové úzkosti. Rozosmeje ma a pri ňom môžem byť sama sebou. Je to jednoduché.”

Čo z toho majú chalani?

26-ročný muž s takmer 30-ročnou partnerkou bol typickým znakom sentimentu mnohých jeho rovesníkov. Dokonca aj jeho rodičia, ktorí sú z generácie, ktorá by mohla považovať malý vekový rozdiel za bezvýznamný, „oceňujú, že je zrelšia ako ľudia v mojom veku“.

Muži z generácie Z v mnohých ohľadoch vidia mileniálky ako príležitosť emocionálne a sociálne „postúpiť na vyššiu úroveň“. Vďaka svojim rozvinutým postojom ku všetkému, od nemonogamie a rodovej plynulosti až po „mäkký život“ bez zhonu, môžu byť muži z Gen Z najpravdepodobnejšou generáciou, ktorá zvráti silne zakorenené stereotypy o sexe a vzťahoch.

image

Láska

Unsplash/Henry Lai

Ženy mileniálky zisťujú to, čo ženy z generácie X už vedia: mladší muži nie sú len dostupnejší – sú aj žiadanejší z mnohých dôvodov. S rôznymi generáciami partnerov, ktorí si užívajú to, čo veková hypogamia ponúka, môže táto stratégia zoznamovania pripraviť cestu k spravodlivejšej a vzájomne uspokojivej budúcnosti pre vzťahy každého druhu.

Problém s akceptáciou

Hoci spoločenská akceptácia vzťahov s vekovým rozdielom rastie, predstavenie mladšieho muža alebo staršej ženy rodine a priateľom môže byť stále nervy drásajúce. „Pokiaľ ide o to, kedy to urobiť, väčšina ľudí zdieľa svoju osobu s ostatnými blízkymi, keď silne cítia svojho partnera a vzťah. To môže znížiť odsudzujúce pohľady alebo komentáre,” vysvetľuje docentka.

Je dôležité, aby partneri diskutovali o emóciách, ktoré môžu vzniknúť počas stretnutia (napríklad strach, odmietnutie, vzrušenie). Premýšľať o tom, ako riešiť zložité situácie v danej chvíli (usmievajte sa, odíďte z miestnosti, vyjadrite svoj názor, držte sa pri zemi) aj neskôr (debriefing, denník).

image

Ako randiť a zviesť Slovenky? Internetová stránka tvrdí, že pozná dokonalý recept na balenie našich žien

Mileniálky, ktoré chodia s mladšími mužmi, môžu čeliť kritike za to, že majú deti alebo ich nemajú. Dalo by sa napríklad predpokladať, že mladí muži nie sú pripravení na otcovstvo alebo že by mohli ženy odhovárať, aby mali deti. „Nech už je váš postoj akýkoľvek, buďte pevní a sebavedomí v tom, čo ste si s partnerom stanovili.”

Ak si muž z generácie Z a chodíš so staršou ženou, možno sa stretneš s myšlienkou, že vzťahy s vekovým rozdielom sú vo svojej podstate vykorisťovateľské. Môžeš sa tiež stretnúť so zastaranými obavami z rodovej roly, či je tvoj partner úspešnejší alebo mocnejší ako ty. Zostaň však verný svojmu presvedčeniu a buďte k sebe počas procesu spoznávania sa jemní.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. september 2024 06:54