Soláriá sú na TikToku populárneCanva/instagram/kim Kardashian/
StoryEditor

Soláriá sú stále populárne, hoci zvyšujú riziko vzniku rakoviny kože. Ich negatívny vplyv bagatelizuje aj Kim Kardashian

Viktória Revajová24.03.2024., 13:00h

Sme jednoducho nepoučiteľní. Aj napriek tomu, že spojitosť medzi vznikom melanómu kože a používaním solárií je už dávno vedecky potvrdená, záujem o ne neklesá.

Lajkuj Brainee.sk na

Niektorí ľudia o rizikách dodnes pochybujú, iní solária navštevujú aj napriek vedomiu, že to nie je bezpečné. Popularitu majú najmä na TikToku

Kim Kardashian sa pred časom zapojila do trendu s názvom „of course“. Určite si ho už zachytil. Pointou je predstaviť seba alebo svoju profesiu a následne opísať všetky znaky, ktoré ťa charakterizujú. Vo videu, ktoré má viac ako 38 miliónov zhliadnutí, hovorí: „Som Kim Kardashian, samozrejme, že mám vo svojej kancelárii solárko.“

TikTokerka Linnea Bendiksen zas zdieľala video, ktoré nahrala v soláriu s popisom: „Ľudia sú divní, platím peniaze za to, aby som ležala v žiarivej trubici, ktorá mi spôsobí rakovinu.“ Toto virálne video získalo viac ako 300-tisíc lajkov.

Pobúrili dermatológa

Certifikovaný dermatológ Muneeb Shah, ktorý robí na sociálnej sieti osvetu pod prezývkou DermDoctor považuje takéto videá za frustrujúce, pretože bagatelizujú vážne riziká solárií, ktoré osobne zažil. 

Sám ako tínedžer často používal soláriá. V tridsiatich rokoch si objavil ružovú hrčku na hrudi a zistil, že má rakovinu kože. „Veľa som sa naučil o tom, čím si pacienti prechádzajú a aké to vlastne je, keď vám odstraňujú tumor, a to je tiež dôvod, prečo sa na sociálnych sieťach veľmi často snažím ľuďom povedať o rizikách opaľovania,“ povedal pre portál Yahoo Life.

image

Máš tetovanie? Z tohto sa ti urobí zle. Vedci sa pozreli na zloženie tetovacích atramentov a zostali poriadne zhrození

Riziká sú jednoznačné

Už v roku 2012 boli zverejnené výsledky štúdie, ktorá odhalila, že soláriá predstavujú omnoho väčšie nebezpečenstvo, ako sa predpokladalo. Pravidelné návštevy v soláriách vo veku do 35 rokov zvyšujú riziko rakovinového ochorenia kože v podobe malígneho melanómu o takmer 200 percent. Už jedna návšteva solária mesačne zvyšuje nebezpečenstvo po dvoch-troch desaťročiach 2,4-násobne.

„Existuje dôvod, prečo Správa potravín a liečiv dôrazne varuje pred ich používaním a vyše 40 štátov má legislatívu proti ich používaniu vo veku do 18 rokov, a to preto, že samotné UV žiarenie je primárnou príčinou rakoviny kože,“ hovorí šéf dermatologického oddelenia Centra pre výskum a liečbu rakoviny v New Yorku doktor Allan Halpem. 

@linneabendikse Risking my life for that temporary tan #tanning #sunbed ♬ original sound - ash

Pre krásu sú ochotní ísť až za hrob

Ak je riziko používania solárií také veľké, prečo ich ľudia stále používajú? „Milujem, ako sa cítim pri opálení, a solárium je jednoduchou možnosťou, ako udržať túto farbu v zime,“ vyjadrila sa už zmienená TikTokerka Linnea Bendiksen. Prvýkrát bola v soláriu, keď mala len 14 rokov. Lenže z prvej návštevy sa razom stal zvyk a posledné roky ich navštevuje pravidelne.

Štúdie zistili, že ľudí motivujú k používaniu solárií najmä estetické dôvody, ako je opálenie. V niektorých prípadoch je však za tým aj liečba kožných ochorení, ako je akné, alebo,ako v prípade Kim Kardashian, psoriáza.

image

Táto európska krajina už čoskoro definitívne zakáže fajčenie. Stopku dostanú bežné cigarety aj vapovanie

Nesprávne vnímanie, že akékoľvek možné výhody používania solárií prevažujú nad rizikami je bežné, najmä na TikToku. Dermatológ Muneeb Shah však tieto tvrdenia vyvracia. „Pomer rizika rakoviny kože pre psoriázu a akné jednoducho nestojí za to,“ hovorí. Kým v minulosti bolo bežnou praxou, že dermatológovia odporúčali návštevy solárií s cieľom zlepšiť stav psoriázy či akné, po novších poznatkoch to už nie je štandardnou praxou. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 14:56