Sociálne siete Archív
StoryEditor

Nenávisť a negativita na sociálnych sieťach jasne vedú. Môže za to algoritmus a nič sa na tom nezmení, tvrdí odborník

Antiyoutuber16.10.2023., 13:00h

Negativita a nenávisť zo sociálnych sietí zrejme nikdy nezmiznú. Samotné platformy bizarný a nevšedný obsah potrebujú na to, aby mohli fungovať. V dnešnej dobe tak existuje veľký počet ľudí, čo si to uvedomuje a na nenávisti si stavia vlastnú identitu na sociálnych sieťach.

Lajkuj Brainee.sk na

Sociálne siete ako prostriedok na šírenie negativity a nenávisti? Negatívnych komentárov ako zo strany influencerov, tak aj užívateľov ich na takmer všetkých platformách neúrekom. Niektorí si dokonca celú svoju kariéru zakladajú na šírení svojich bizarných a pomerne pochybných názorov, píše portál Antiyoutuber.

Nie je to však tak, že by takých vecí na sieťach bolo viac, než niečoho pozitívneho, tvrdí odborník. Na vine sú nielen samotní užívatelia, ale aj platformy, na ktorých pôsobia. Veľkú úlohu v tom totiž zohráva algoritmus. Negativita, zášť a nenávisť zo sietí nikdy nezmiznú. Bude jej skôr pribúdať?

image

Romana Tabák sa fanúšikov pýtala, či by ju chceli ako tajomníčku na novom ministerstve. Väčšina jej odpovedala, že nie

Dobro nie je pre algoritmus zaujímavé

Že by sociálne siete ovládal väčší počet negatívneho obsahu sa povedať nedá, je však viac vidieť. Tie dobré veci často nie sú pre algoritmus sietí natoľko zaujímavé, že im nedajú dostatočný priestor na zviditeľnenie. Čo však užívateľov a siete veľmi zaujíma, je niečo zlé, bizarné, zlé, či nevšedné. „Algoritmus miluje, keď sú to zlé veci. Tam je logické, že samozrejme tie zlé veci sú viac vidieť,“ hovorí pre redakciu Antiyoutuber špecialista na sociálne siete Daniel Dočekal.

Aj kvôli tomu je najskôr faktom, že negatívny obsah zo sietí nikdy nezmizne. Trenduje, ľudia ho komentujú a dlhé hodiny sledujú, čo platformy láka. „Keď im zakážete vyzdvihovať to, čo vyvoláva vlny, tak stratí schopnosť existovať, pretože tí ľudia to prestanú používať,“ vysvetľuje Dočekal.

image

Sociálne siete

Archív

„Keď dáte na sociálnu sieť niečo úplne normálne, čo o niečom informuje a je to užitočné, proti niečomu, čo je prepálené, čo má fantastický titulok, čo je bulvár, tak vždy vyhrá tá druhá časť,“ dopĺňa. Negatívne správanie často vyvolá negatívnu reakciu. Niektorí influenceri si to zrejme uvedomujú a idú po ceste nenávisti.

Bizár ako kariéra

Každý má nejaké svoje chúťky, nápady, myšlienky a názory. Sociálne siete dávajú priestor komukoľvek pokojne aj anonymne ich šíriť do sveta. „Tá spoločnosť je určitým spôsobom chorá. To sa prejavuje samozrejme najviac na sociálnych sieťach,“ hovorí Dočekal. Keby podľa neho nemali zaručenú viditeľnosť cez platformy, tak by ich šírenie nejakej ich nenávistnej myšlienky čoskoro prestalo baviť.

image

Trend fotiek z deväťdesiatok si obľúbili Slováci aj českí influenceri. Dávaj si pozor, aplikácia môže fotky zneužiť

Niektorí si na bizári a nenávisti doslova zakladajú svoju internetovú kariéru. Niektorí tak podľa neho šírenie nenávistných myšlienok a negativity berú čisto ako biznis. Zjednodušene sa dá povedať, že nenávisť a negativita živia napríklad reakčné kanály. Tie totiž iba výnimočne reagujú na pozitívne veci.

Portál Antiyoutuber patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 03:38