Novému trendu prepadli aj influenceriInstagram
StoryEditor

Trend fotiek z deväťdesiatok si obľúbili Slováci aj českí influenceri. Dávaj si pozor, aplikácia môže fotky zneužiť

Antiyoutuber12.10.2023., 13:00h

Sociálne siete zaplavil nový trend, v ktorom si ľudia nechávajú vytvárať svoje podobizne v štýle deväťdesiatych rokov. Mnoho influencerov sa k trendu pridalo a veselo pridávajú vytvorené fotky na sociálne siete. Vytvorenie fotiek ale stojí peniaze a nikto navyše nevie, kde poskytnuté fotky končia. Aj tak si ale aplikáciu EIPIC mnoho ľudí obľúbilo.

Lajkuj Brainee.sk na

Po trende vytvárania fotiek v podobe Barbie sa objavil ďalší trend. Tentokrát nemá nič spoločné so žiadnym filmom, ale jedná sa iba o štýl, v ktorom sú fotky vytvorené. Ide totiž o vytváranie fotiek v štýle deväťdesiatych rokov minulého storočia, ktoré mnoho ľudí označuje za jedno z najpestrejších období, čo sa týka kultúry a lifestylu, píše portál Antiyoutuber.

Existuje aplikácia, ktorá umožňuje vytvoriť fotky, ktoré túto dobu pripomínajú a tá sa stala veľmi populárnou nielen u obyčajných ľudí, ale aj u influencerov. Tí si ale musia za vytvorenie fotiek zaplatiť a nikto presne nevie, kde končia fotky, ktoré ľudia aplikácii poskytnú.

image

Barbie pobláznila TikTok. Influenceri sa natáčajú pri jedení ružových cestovín, môžeš si dať aj Kenove hranolky

Musíš platiť

Trend, ktorý si obľúbilo aj mnoho českých influencerov, je pomerne nový. Umelá inteligencia je v dnešnej dobe natoľko prepracovaná, že si s tvorbou podobného obsahu hravo poradí. Princíp vytvorenia fotky, ktorá má pripomínať deväťdesiate roky, je celkom jednoduchý. Človek si musí stiahnuť aplikáciu EPIC, ktorá je zadarmo. Potom do nej musí nahrať osem až dvanásť fotiek svojej tváre, z ktorých sú následne fotky vytvorené.

Záujemca, ktorý stojí o vytvorenie fotky, ale musí za prácu umelej inteligencie zaplatiť. Aplikácia ponúka, že vytvorí až 60 fotiek do dvadsaťštyri hodín. V takom prípade záujemca zaplatí 3,99 eura. Pokiaľ chce ale niekto mať fotky hotové skôr, musí zaplatiť 5,99 eura a tým pádom sú fotky hotové do dvoch hodín.

Aplikácia taktiež samozrejme ponúka rozdielne šablóny pre mužov a ženy. Aj keď vytvorenie fotiek trvá dlho, výsledok skutočne stojí za to. Nie každý je ale ochotný za fotky zaplatiť peniaze. Influenceri to ale očividne považujú za výhodnú investíciu a vytvorenými fotkami sa chvália na sociálnych sieťach. Ich sledujúci sú z fotiek nadšení a v komentároch pod príspevkami sa dohadujú, ktorá z fotiek je najlepšia.

Neisté zabezpečenie

K trendu sa pripojil aj YouTuber Marek „Dateľ“ Valášek, ktorý je v poslednej dobe veľmi kritizovaný kvôli tomu, že je v insolvencii. Ani tentoraz sa nevyhol posmeškom od ľudí. „Na to ťa tiež pozvala Bára,“ rýplo si do Valáška niekoľko ľudí v komentároch. Tentokrát je ale väčšina komentárov pod Valáškovými fotkami pozitívna a ľudia sa smejú tomu, ako komicky YouTuber​ vyzerá.

Aj keď sa zdá, že po zaplatení poplatku za vytvorené fotky už je všetko bez problému, stále visí otáznik nad tým, kde končia poskytnuté fotky. „Spoločnosť vyžaduje práva na použitie obsahu vrátane práv na ukladanie, kopírovanie, úpravy, prenos, zobrazovanie, zdieľanie a vytváranie odvodených diel. Obsah zahŕňa akékoľvek príspevky alebo súbory vrátane symbolov, písmen, hlasových poznámok, videí, zvukov, fotografií, nákresov alebo odkazov, ktoré nahráte do služby a zdieľate ich so sebou alebo s ostatnými,“ stojí v podmienkach používania aplikácie EPIC.

Kde tvoje fotky skončia? To nikto nevie

Pokiaľ teda ktokoľvek nahrá do aplikácie akékoľvek fotky, aplikácia si ich automaticky uloží a spoločnosť ich môže využiť pre vlastnú potrebu. Väčšina ľudí si ale podmienky na užívanie aplikácie nečíta a nevie preto, že poskytnuté fotky môže spoločnosť, ktorá aplikáciu vyvinula, zneužiť. Jediné, čo spoločnosť chráni, sú osobné údaje používateľov.

Tie vraj poskytne iba štátnym orgánom a to v prípade, že bude mať podozrenie z trestnej činnosti. Aj napriek tomu si ale ľudia z celého sveta nechávajú vytvárať vlastné podobizne, ktoré s nadšením zdieľajú na sociálnych sieťach a najskôr ich pritom vôbec nenapadne, že ich fotky môžu byť zneužité.

Portál Antiyiutuber patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 21:02