Pakalu PapitoX/iDNES.cz, Creative Commons
StoryEditor

Pakalu Papito: Vtipný a zahalený rúškom tajomstva. Pozreli sa na príbeh mému a profilu, ktorý pobláznil celý svet

iDnes.czRadomír Dohnal27.09.2023., 12:00h

Koho by ste zachránili, keby kobra zaútočila súčasne na vašu svokru a manželku? „Kobru,“ odpovedal s rozhodnosťou internetový vtipálek. Do histórie internetu a sociálnych sietí sa zapísal dvojitým menom. Ako Xavier a Pakalu Papito. Kým skutočne bol a je, to dodnes jasné nie je.

Lajkuj Brainee.sk na

Pred pár rokmi padla v debate na sociálnych sieťach otázka, či je nebezpečnejší koronavírus alebo covid-19. Pod odkazom sa skvela odpoveď, že najnebezpečnejšie budú pravdepodobne znalosti anketára. Zanechal ju tam akýsi Xavier.

Podľa fotografie muž indického pôvodu. Tmavé vlasy, husté fúzy, výrazné, civiace oči. Vyzerá trochu smiešne, píše Radomír Dohnal z portálu iDnes.

Ten istý Xavier sa potom objavil pod príspevkom prírodovedeckého kanála. Píšu tam, že jediný (anglicky „single“) mravec sa dokáže dožiť až dvadsaťdeväť rokov. A on sa autorov pýtal, koľkých rokov sa teda dožije mravec, ktorý nie je single, ale ženatý.

image

Zábavné, kruté, neúctivé. Internet zaplavili vtipy o stroskotanej ponorke, predpovedali tragédiu Simpsonovci?

Kondómy vyrábajú ľudia pre ľudí, aby ľudia nevyrábali ďalších ľudí?“ pýtal sa ten istý profil inde. Xavier tiež komentoval anketu „Máte odvahu svojim rodičom priznať, že už máte partnerku či partnera?“ Aj tu pohľad trochu pootočil: „Mám odvahu, ale nemám partnerku!“

Netrvalo dlho, než si smutne povzdychol nad tým, že vychovanosť medzi ľuďmi upadá. „Pustil som v autobuse staršiu ženu sadnúť na svoje miesto a vyrazili ma z práce. O takto zdvorilého vodiča autobusu nie je evidentne záujem,“ povzdychol si.

Inokedy ste Xaviera objavili, ako sa zasnil: „Chcem byť milionár, rovnako ako môj otec.“ A fanúšikovia jeho príspevkov mu hneď píšu, či je jeho otec skutočne milionárom. „Nie, ale chcel ním byť,“ vyjavil. Kto však onen všadeprítomný Xavier bol?

Dômyselné krytie stôp

Muž, mýtus, legenda. Tak by sa tvárila jediná spoľahlivá odpoveď. Ani tak však nie je dokonalá. Nemusí to byť vôbec muž, a vlastne ani jeden jediný autor alebo autorka.

image

Príbeh slávneho memečka: Za všetkým hľadaj mimozemšťanov. Vlasatý ufológ a moderátor baví internet už trinásť rokov

Internetový vtipkár, ktorý skrytý za profilom roky obveseľoval svojim inteligentným humorom svet sociálnych sietí, sa totiž o svoju identitu podeliť so svetom nechcel. Bol to niekto, kto sa stal internetovým mémom a ktorého fotka už sama o sebe vyvoláva očakávania zábavy. A súčasne niekto, kto si pri tom všetkom dokázal uchovať istú úroveň aj vlastné súkromie.

Pretože väčšina pokusov odhaliť jeho identitu skončila blamážou. Podľa jednej z mnohých teórií malo ísť o zamestnancov počítačového oddelenia jednej spoločnosti z Minneapolisu. Pátranie na internete skutočne odhalilo mladíka indického pôvodu, vážiaceho 68 kilogramov a vysokého 173 centimetrov, ktorý už roky nenavštívil svoju domovinu.

Vyzeralo to nádejne, keby výsledky neskalili doplňujúce informácie, že onen muž je hrdým majiteľom laptopu, benzínovej stanice a tiež niekoľkých tiav. Bola to skrátka falošná stopa, ktorú za sebou zanechal Xavier, nech už je ním ktokoľvek. Nebola jediná, nakládoch ich za sebou pekný riadok, čo len zvyšuje zvedavosť a obdiv k jeho sofistikovanej virtuálnej existencii.

Vôbec prvýkrát sa niekto s totožnou profilovou fotkou objavil na Twitteri, terajšej sieti X, v roku 2013. Vtedy si ešte hovoril Pakalu Papito a jeho prvý odkaz virtuálnemu svetu znel: „Ahoj Twitter, som nezadaný!“

Z toho by sa dalo odvodiť, že pravá identita muža bude väziť niekde blízko. Ako sa však ukázalo, do anglického výkladového slovníka vtedy niekto vložil heslo „pakalu papito“. A robiť „pakalu papito“ vraj „znamená naraziť ťavou do mosta a nezaujímať sa o následky tohto činu, okrem pocitu silného uspokojenia z tohto činu.“ Bola to len ďalšia slepá cesta.

Skromná hviezda sociálnych sietí

Nikto dodnes nevie, kto sa za profilom indického chlapíka Pakalu Papito/Xaviera skrýval. Isté bolo len to, že veľmi skoro tieto entity opanovali virtuálny priestor na Facebooku, Twitteri, Instagrame, Reddite aj 9gag-u. Tu všade prispieval do debát, ktoré ozvláštňoval svojím dokonalým používaním náznakov a zdanlivo nesúvisiacich príspevkov.

Tradičná štruktúra jeho vtipov pritom vychádzala zo zdanlivého nepochopenia kultúrnych rozdielov medzi Indiou a zvyškom sveta, obratných slovných hračiek a hranej neinformovanosti. Počet jeho sledujúcich čoskoro presiahol 780-tisíc, a meme-fikácia jeho citátov nadobúdala priemyselných meradiel. Nech už to bol ktokoľvek, stal sa virálnym.

image

Príbeh slávneho memečka. Jeremy bol vyvrheľ a kriminálnik, jedna policajná fotografia ho však poslala na prehliadkové móla

Od Xaviera si sa mohol dozvedieť, že „zľava 31 percent znie fantasticky, kým vám nedôjde, že vám chýba ešte oných 69 percent“. Prípadne: „Čím dlhšie žijem medzi ľuďmi, tým viac začínam chápať, prečo Noe pustil na svoju archu len zvieratá.“

Nesedí mu tiež demografická matematika a rozporuje tvrdenie, že každý piaty obyvateľ planéty Zem pochádza z Číny. „Doma je nás sedem a ani jeden nie je Číňan!“ Ak sa nejaká slečna chváli tým, že na sebe práve nemá podprsenku ani nohavičky, usadí ju slovami: „Nezaťažuj nás svojimi finančnými problémami.“

Komentuje aj rádoby motivačné citáty. Keď uvidí múdro „Nesmej sa ľuďom, aby si raz neskončil ako oni!“ reaguje na to lapidárne: „Jeff Bezos, ha-ha-ha!“ Vyložene si hovel pod príspevkami, ktoré sa tvárili ako hlbokomyseľné a niesli v sebe nejakú východnú múdrosť. Ktorým on, ako muž z východu, nechcel rozumieť.

Pokiaľ išlo štipľavé strašné poznámky a sarkazmus, bol Xavier/Pakalu Papito šampiónom svetového formátu.

Rýchly štart, záhadný koniec

Nikomu z jeho fanúšikov a zdieľajúcich pritom nebolo jasné, či humorný materiál pod profilmi s rovnakou fotkou na rôznych sociálnych sieťach vytvára jeden a ten istý človek. Ničomu to však nevadilo. Teda takmer. Neraz bol tvorca zábavného obsahu obvinený zo stereotypizácie, sexizmu a rasizmu.

Vysvetľoval to tým, že občas po jeho klávesnici jednoducho prebehne ťava. Ospravedlnenie dopĺňal tým, že je učineným majstrom multitaskingu. Dokáže totiž naštvať niekoľko ľudí súčasne.

Svojimi poznámkami deptal napríklad internetové koučky, ktoré chceli radiť mužom, ako získavať srdce žien. „Keby som bol rybár, nikdy by som sa na to, ako chytiť rybu, nepýtal iných rýb.“ A keď sa rieši, že ženy najčastejšie randia s vtipnými mužmi, dodáva posmutnelo: „Prečo som teda stále nezadaný?“ Ak mu bolo pripomenuté, že už niekoľkokrát hovoril o svojej priateľke, odbil to s tým, že to nie je žiadna priateľka. Len manželka.

Bol však skutočne ženatý? Nie je si sám istý, ale jeho manželka mu to vraj často pripomína. A ako dodáva: „Ľudia mi často hovorili, že už starnem a je čas sa oženiť. A ja stále nechápem, ako mi svadba pomôže nezostarnúť.“

Počas pandémie potom hovoril k svojim sledujúcim: „Ak ste museli kvôli covidu zrušiť svadbu, Boh vám tým dáva druhú šancu.“

image

Príbeh slávneho memečka: Dievča pri horiacom dome je v tom nevinne, fotka jej zarobila poriadnu kopu peňazí

Xavier/Pakalu Papito bol skrátka všade. Minulý čas je najskôr na mieste. Jeho pôvodné profily na Facebooku aj Twitteri boli bez bližšieho vysvetlenia zrušené a zmazané v roku 2018. A aj keď dnes existujú kópie týchto profilov, ku ktorým občas pribudnú aj čerstvé komentáre - napríklad o covid-19 alebo filme Oppenheimer, a stále sa skvie humorom - ich autentickosť a autorstvo sú spochybňované.

Originálny vtipálek tak dnes prežíva na internete vo forme mémov, ktoré sa v debatách na sociálnych sieťach rady pripomínajú. Kým vlastne bol, už asi nie je také dôležité. Platí to, že ľuďom vedel vtipom spríjemniť nejeden deň.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 02:31