Jeremy MeeksProfimedia/
StoryEditor

Príbeh slávneho memečka. Jeremy bol vyvrheľ a kriminálnik, jedna policajná fotografia ho však poslala na prehliadkové móla

iDnes.czRadomír Dohnal02.06.2023., 11:00h

Je to príbeh veľkého zvratu. Zmeny jedného života k lepšiemu, ktorá začala v policajnej cele. Jeremymu Meeksovi prekopala osud jeho policajná fotka za zadržanie, ktorá sa stala mémom a otvorila mu dvere do sveta modelingu, filmu a šoubiznisu.

Lajkuj Brainee.sk na

Príbeh údajne toho najviac sexy kriminálnika prerozprávali médiá už mnohokrát. Často však bez detailov, ktoré ho vykresľujú v menej lichotivom svetle. Faktom je, že dnes tridsaťdeväťročný Meeks predtým skutočne nebol žiadny dobrák. Prvýkrát sa do kalifornského kriminálu pozrel krátko po svojich osemnástinách. Na dvadsaťštyri mesiacov, píše Radomír Dohnal z iDnes.

Za to, že zmrzačil o dva roky mladšieho chlapca. Dokázali mu aj podiel na lúpeži. S jeho okamžitou nápravou to nebolo veľmi divoké. Stal sa totiž členom gangu Crips, respektíve ich pobočky North Side Gangsters. Pobyt vo väzení sa mu stal vstupenkou do sveta zločinu.

image

Preslávilo ju legendárne meme. 76-ročná herečka teraz otvorene priznala, že je bisexuálka

Ku kšeftom s drogami, k vydieraniu, vyberaniu výpalného, neutíchajúcemu pouličnému násiliu. Nedá sa ani povedať, že by to v jeho rodine bolo niečo až také mimoriadne. Jeho otec si v tom čase odpykával trest 33 rokov za brutálnu vraždu a znásilnenie.

Matka bola závislá na heroíne a do väzenia sa tiež viackrát pozrela. Jeho sestra mala v trestnom registri delikty spojené s držaním drog a Emery, Jeremyho mladší brat, si už odpykal svoj prvý trest za ozbrojenú lúpež.

Výjazd za zbraňou

Rytmus Meeksovho života nezmenilo ani to, keď sa v 24 rokoch stal otcom. V noci 18. júna 2014 sa vydal na nočnú prechádzku, podľa vyšetrovateľov si zajazdil ku kumpánom pre zbraň, cestou späť ho aj s nebezpečným nákladom zadržali.

image

Jeremy Meeks

Profimedia/

Nepomohlo mu, že sa k poloautomatickej pištoli kalibru.45 v kufri ním riadeného auta nepriznal. Bola to zbraň s predlhou históriou, prepašovaná do Kalifornie za účelom spáchania lúpeže. Onen cezhraničný kontext potom vystaval základ pre federálny prípad.

Na súde, kam sa dostavil ako už raz trestaný za nelegálne držanie zbrane, prípravu lúpeže, vzpieranie sa zatknutia, pouličný terorizmus alebo ohrozovanie verejnej bezpečnosti a ďalšie obvinenia, sa stretol s ďalšími tromi zločinnými spoločníkmi. Dôkazný materiál dodali prehliadky na jedenástich adresách, pri ktorých boli zadržané ďalšie zbrane.

Brokovnica, lovecká puška s ďalekohľadom, automatická puška. Vyzeralo to s ním bledo, pretože bol označený za mozog pripravovanej akcie. A len s najväčším nasadením právnikov sa z toho pre neho podarilo vytĺcť len 27 mesiacov za mrežami vo federálnom nápravnom zariadení v Mendote, rozšírených o päťsto hodín dobrovoľnej protidrogovej terapie.

image

Príbeh slávneho memečka: Dievča pri horiacom dome je v tom nevinne, fotka jej zarobila poriadnu kopu peňazí

Štátny zástupca, žiadajúci oveľa prísnejší trest, vtedy argumentoval tým, že recidíva je pri Meeksovi veľmi pravdepodobným scenárom. Oveľa neskôr, keď už bol na slobode, aj sám Meeks pripúšťal, že by to tak zrejme dopadlo. Lenže aj v živote kriminálnika môže dôjsť k zásadnému obratu.

Jedna jediná fotka

Tentokrát tým bola snímka, ktorú v rámci štandardného procesu vytvoril do kartotéky fotograf z policajnej stanice v Stocktone, hneď po Meeksovom zadržaní. Druhý deň sa totiž fotkou policajného oddelenia – v snahe ukázať verejnosti, ako efektívne bojuje proti pouličnému násiliu – pochválilo sa na svojom facebookovom profile.

Snímky zbraní ani ostatných kriminálnikov užívateľov sociálnej siete tak nezaujali. Ale ostro rezaná tvár modrookého drsniaka s plnými perami vyvolala rozruch. Rozruch vlastne nie je presné slovo, pretože tisíc lajkov a 16 400 komentárov v priebehu štyridsaťosem hodín je pozornosť, ktorú si doteraz na profile polície zo Stocktonu nevydobyl žiadny príspevok.

image

Jeremy Meeks

Getty Images/

Fotku potom zverejnilo internetové spravodajstvo Fox40 News, kde fotka nazbierala 301-tisíc lajkov za dvadsaťštyri hodín, a čoskoro sa Meeks ako nebývalo pohľadný zloduch stal hviezdou spravodajských relácií.

V cele sa od spoluväzňa dozvedel, že sa jeho fotka stala virálnou. „Vôbec som netušil, čo to virálne znamená, skoro to skončilo bitkou,“ pripustil Meeks. Keď potom predstúpil pred sudcu, netušil, že jeho väzenské foto je už známe na troch kontinentoch a jeho fanynky sa dajú počítať na tisíce.

Pozor na mydlo v sprche

Virtuálny záujem sa neobmedzil na zdieľanie jeho fotky a komentáre pod nimi. Internet zaplavili textové popisky priložené k fotografii. Niektoré pozitívne, napríklad: „Zatknutý preto, že je neprimerane sexi“, iné ironické: „Nájde si cestu do tvojho srdca – väzenskou kudlou vyrobenou z nabrúsenej zubnej kefky“.

image

GALÉRIA Znamenia zverokruhu pravdivo a vtipne. Tieto memečka ťa zaručene rozosmejú

Z Jeremyho Meeksa sa v priebehu niekoľkých dní, ktoré strávil za mrežami, stal mém. O svoju slávu sa nijako nezasadil, popularita na internete rozhodne nebola jeho cieľom. Napriek tomu si ju pre seba ulúpil.

Mémy hlásili, že si tento krásavec nemôže vo väzení dopriať sprchu bez pošmyknutia, pretože ostatným vedľa neho neustále padá mydlo. Prípadne že okradne aj mužov o ich heterosexualitu. Alebo že sa ženy chcú zastaviť v jeho cele pre jeho „smrtiacu“ injekciu.

Iní vtipálci tvrdili, že sa pokojne môže zastaviť ich okradnúť aj niekoľkokrát denne – a vinný má byť len tým, že im scudzil ich srdce. Na Twitteri sa medzitým objavilo niekoľko jednoduchých fotomontáží, ktoré jeho portrét priradili k reklamám známych módnych značiek. Ony obrázky, na ktorých sa Meeks stal tvárou značiek ako Dolce&Gabana, Calvin Klein alebo Hugo Boss, možno dnes vnímať ako veštecké.

Prvý kontrakt a úspech

Prvú predbežnú ponuku, od kalifornskej modelingovej agentúry Blaze Models, dostal Meeks už po piatich dňoch v cele. „Vôbec som netušil, čo je to kontrakt. Bola to vlastne prvá pracovná zmluva, ktorú som v živote držal v ruke, a nechápal som, čo to je,“ rozpráva Meeks.

Prišlo mu ako vtip, že by mu niekto ponúkol tridsaťtisíc dolárov za to, že sa nechá párkrát odfotiť. Policajné orgány štátu Kalifornia tento nebývalý záujem o väzňov niesli dosť neľúbo. Upozorňovali na to, že prepustiť trestancov len na základe jeho fyzickej atraktivity rozhodne nie je ukážkou spravodlivosti.

Ale čo, Meeks sa páčil a vo väzení ho častejšie navštevovali reportéri ako jeho rodina. Za mrežami nestrádal. Listy, ktoré mu chodili do väzenia, mu väzenská služba nosila po vreciach. A bolo to často divoké a intímne čítanie. Nechýbala v nich vyznanie, žiadosti na sobáš a množstvo odvážnych fotiek.

image

Nicholsonová založila stranu, internet vybuchol. Pozri si výber tých najšťavnatejších mémov

„Ďakujem všetkým, ktorých mi ich posielali, rozhodne mi vo väzení skrátili čas,“ komentoval neskôr. Prepustený z väzenia nakoniec bol po trinástich mesiacoch, po odpykaní polovičnej dĺžky trestu.

V predčasnom prepustení hralo úlohu aj to, že mu na slobode garantovali zamestnanie a nový smer života. Prvý modelingový kontrakt podpísal v zastúpení agentúry White Cross Management a vzápätí sa stal hlavnou hviezdou New York Fashion Weeku, kde predstavil kolekciu odevov značky Phillipp Plein.

Stal sa celebritou, vyhľadávaným modelom. Zahral si už v jedenástich filmoch a seriáloch, vrátane kriminálok, o zmluvy nemá núdzu ani dnes. Pripúšťa, že nadobudnutá sláva za neho nevyriešila všetky jeho životné problémy.

image

Jeremy Meeks

Profimedia/

„Stále som mal otca vo väzení, ktorý si odpykával doživotie. Stále som mal matku závislú na heroíne a ja a môj brat a sestry sme sa stretávali so životnými útrapami,“ popisuje. „Ale zrazu tu boli nové vyhliadky.“ Jeho snímka zo zadržania, ktorá sa stala mémom, mu dokonale prevrátila život.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/memecka, menuAlias = memecka, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:44