J. K. Rowling odstránili z múzea popkultúry. Projektový manažér múzea Chris Moore, ju prirovnal k dementorovi.Instagram/jkrowling_official, Mopop/
StoryEditor

Autorku Harryho Pottera Rowlingovú odstránili z múzea popkultúry. Vo vyjadrení ju prirovnali k dementorovi

Michal Čiernik07.08.2023., 13:00h

Múzeum popkultúry v Seattli sa rozhodlo odstrániť Rowlingovú zo svojej expozície Harryho Pottera, aby minimalizovalo jej vplyv. Postaral sa o to projektový manažér múzea Chris Moore, ktorý patrí do LGBTI+ komunity.

Lajkuj Brainee.sk na

Rowlingová, ktorá sa preslávila písaním série Harry Potter , prostredníctvom série blogových príspevkov, tweetov a ďalších vecí ukázala, že nemá v pláne prestať šíriť nenávisť voči trans komunite. Múzeum popovej kultúry v Seattli vo Washingtone (tiež známe ako MoPOP) sa teda rozhodlo, že ich výstava Harryho Pottera bude bez autorky tejto legendárnej franšízy.

Projektový manažér Chris Moore, ktorý sa identifikuje ako transrodový, v blogovom príspevku vysvetľuje, prečo odstránili Rowlingovú z Harry Potter výstavy a aj zo Siene slávy sci-fi a fantasy múzea. Spisovateľku do nej uviedli v roku 2018.

 

„Vo svete Harryho Pottera je istá chladná, bezcitná, radosť sajúca entita a nemáme na mysli dementora. Radi by sme súhlasili s teóriou internetu, že tieto knihy boli v skutočnosti napísané bez autora, ale táto určitá osoba je so svojimi super nenávistnými a rozdeľujúcimi názormi príliš hlasná na to, aby bola ignorovaná. Kurátori sa zatiaľ rozhodli z tejto galérie odstrániť akýkoľvek z jej artefaktov, aby znížili jej vplyv. Nie je to dokonalé riešenie, ale je to to, čo sme dokázali urobiť v krátkodobom horizonte pri určovaní dlhodobých postupov.“ Povedal Moore v príspevku.

Múzeum podporuje LGBTI+ komunitu

„MoPOP s hrdosťou podporuje našich zamestnancov a jednoznačne stojí za nebinárnymi a transrodovými komunitami,“ uviedlo múzeum pre The Telegraph  „V čoraz viac rozdelenom svete môže popkultúra spájať, inšpirovať a podnecovať dôležité rozhovory.“

„Vzdelávanie a kreatívne vyjadrenie sú srdcom nášho poslania a v našom záväzku k rozmanitosti, rovnosti, inklúzii a dostupnosti sa snažíme pozdvihnúť tých, ktorí sú vynechaní z mainstreamovej popkultúrnej konverzácie, a to zosilnením hlasov a príbehov, ktoré nie sú vždy vidieť na stenách múzea.“ pokračoval príspevok.

image

Predstaviteľ Voldemorta sa zastal Rowlingovej. Slovné napádanie namierené na ňu je nechutné a otrasné

Rowlingová sa stala virálnou v roku 2020 po tom, čo jej homofóbne tweety rozdelili nielen fanúšikov ale aj samotných protagonistov zo série o mladom čarodejníkovi. Zatiaľ čo Daniel Radcliff, Emma Watson a Rupert Grint, sa snažia dištancovať od autorky za udržiavanie transexkluzívnych radikálnych feministických názorov. Herci akoRalph Fiennes, Miriam Margolyes, Robbie Coltrane a Evanna Lynch stáli na strane spisovateľky.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 18:47