MetaReuters/Dado Ruvic
StoryEditor

Budeme za Facebook a Instagram platiť? Meta chystá odplatu nariadeniam Európskej únie

Miroslav Kamody04.09.2023., 15:30h

Platiť za sociálne siete? Meta zvažuje krok, ktorý môže zásadne ovplyvniť používanie Facebooku a Instagramu v celej Európe.

Lajkuj Brainee.sk na

Spoločnosť Meta, ktorá stojí za sociálnymi sieťami Facebook a Instagram, môže pridať možnosť plateného predplatného pre tieto platformy v Európe. Ako informuje portál New York Times, toto predplatné bez reklám má riešiť nariadenia Európskej únie, ktoré obmedzili niektoré z najlukratívnejších metód zberu údajov.

image

Hoaxer Daniel Bombic je na čiernej listine Facebooku. Ide zrejme o prvého žijúceho Slováka na tomto zozname

Spoločnosť v apríli uviedla, že reklama v Európskej únii tvorí 10 percent celkových príjmov spoločnosti. Práve pre zber údajov je Meta na starom kontinente dlhodobo kritizovaná. Napríklad v máji EÚ udelila firme pokutu 1,2 miliardy eur za presun údajov európskych občanov do Spojených štátov.

Netradičný krok

Tento krok by bol prvým prípadom, kedy sa Meta odklonila od svojho štandardného modelu jedinej bezplatnej platformy podporovanej reklamou (a súvisiacim zberom údajov). New York Times tvrdí, že spoločnosť ale bude naďalej ponúkať aj bezplatné verzie Facebooku a Instagramu podporované reklamami.

image

Logo spoločnosti Meta a sociálnej siete Facebook

Reuters/Dado Ruvic

Nie je presne známe, kedy spoločnosť spustí úrovne bez reklám alebo koľko by takéto predplatné stálo. „Zasvätení spoločnosti“, ktorých cituje portál, veria, že ponuka plateného variantu bez reklám by mohla pomôcť „zmierniť obavy niektorých európskych regulačných orgánov“, aj keď ju využíva len málo ľudí. Voliteľná úroveň „by mohla slúžiť záujmom Meta v regióne,“ dodali.

Rozdiel medzi EÚ a USA

Možnosť bez reklám pre európskych používateľov by znamenala jeden z najvýznamnejších rozdielov medzi spotrebiteľskými technológiami v EÚ a USA. Meta a ďalšie sociálne platformy boli nútené prispôsobiť sa GDPR a ďalším nariadeniam. 

image

Tolerancia na maďarský spôsob. Kníhkupectvo dostalo vyše 30-tisícovú pokutu za to, že v sekcii pre deti bol LGBTI+ román

„Ukazuje to, že technologické spoločnosti dodržiavajú digitálne predpisy EÚ, čo naznačuje, že zostávajú viazané vládami a nie naopak,“ povedal pre The New York Times profesor práva na Kolumbijskej univerzite Anu Bradford.

ANKETA
Bol by si ochotný platiť za sociálne siete?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 21:49