Deti si cigarety v Snine kupujú cez oknoFacebook/Dianie v Snine
StoryEditor

VIDEO Dieťa príde k oknu, o chvíľu dostane cigarety. Mesto na východe Slovenska rieši kuriózny problém

Miroslav Kamody30.08.2023., 15:00h

Pred oknom na sídlisku v meste sa striedajú deti, aby si mohli kúpiť „kusovky”. Všetko zachytila kamera.

Lajkuj Brainee.sk na

Aj keď počet fajčiarov na Slovensku klesá, najzásadnejší problém je dosiahnuť to, aby sa k nim nedostávali mladiství, ktorí si následne môžu vypestovať závislosť. Presný opak sa však deje vo východoslovenskom meste Snina.

Ako upozornil facebookový profil Dianie v Snine, na Sídlisku v meste sa rozmohol ilegálny predaj cigariet. Potvrdzovať to má aj pridané video. „Je na ňom zachytená zjavne neplnoletá osoba, ktorá najskôr cez okienko odovzdáva peniaze, a potom z neho dostáva podomácky vyrobenú cigaretu.”

image

Na Slovensku abstinuje až 30 percent ľudí. Pri cigaretách sme na tom čoraz lepšie

Funguje už dlhšie

Miestni obyvatelia údajne upozornili na to, že okienko funguje už dlhší čas. Cigarety si v ňom podľa vyjadrení kupujú predovšetkým deti po ceste do školy a zo školy.

„Ako je, preboha živého, možné, že toto sa v Snine deje za bieleho dňa? Ako je možné, že niekto tu obchádza všetky pravidlá, zarába na malých deťoch, ničí im zdravie a nikomu to nevadí? Kde máme políciu? Kde máme sociálne pracovníčky? Kde máme všetky tie organizácie, ktoré dostávajú státisíce eur, aby tie deti z týchto, s prepáčením, s*ačiek vytiahli?” pýta sa stránka.

image

Fajčenie

Pixabay

Ľudia v komentároch neskrývali svoje rozhorčenie a kritizovali nielen políciu, ale aj rodičov detí, ktorí si cigarety kupovali. Okrem toho sa vyskytli aj rasistické poznámky. Našli sa aj upozornenia, že namiesto vypisovania na sociálne siete by bolo rozumnejšie kontaktovať políciu a video jej odovzdať.

Slováci a cigarety

Cigarety, cigary, fajku alebo elektronickú cigaretu denne fajčí 26,1 percenta Slovákov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre ministerstvo zdravotníctva. 

image

Švédsko sa môže stať prvou nefajčiarskou krajinou na svete. Cigaretám holduje len päť percent populácie

„Najviac ľudí, ktorí fajčia denne, je vo vekovej skupine 45 - 54 rokov (29 percent), medzi mladými do 35 rokov fajčí denne 22,7 percenta,” doplnil rezort. Poukázal na to, že počet fajčiarov na Slovensku klesá. „V roku 2019 to bolo až 32,1 percenta,” dodal.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 23:42