Kniha sa dočkala aj seriálového spracovania z dielne NetflixuNetflix
StoryEditor

Tolerancia na maďarský spôsob. Kníhkupectvo dostalo vyše 30-tisícovú pokutu za to, že v sekcii pre deti bol LGBTI+ román

Miroslav Kamody16.07.2023., 08:00h

Maďarská vláda udelila mastnú pokutu kníhkupectvu za predaj LGBTI+ grafického románu, pretože tým porušil sporný zákon, ktorý zakazuje zobrazovanie homosexuality neplnoletým.

Lajkuj Brainee.sk na

Líra könyv, druhá najväčšia sieť kníhkupectiev v Maďarsku, dostala pokutu 12 miliónov forintov (vyše 32-tisíc eur). Dôvodom je umiestnenie obľúbeného románu pre teenagerov s názvom Heartstopper od britskej autorky Alice Osemanovej do sekcie literatúry pre mládež a za to, že ho nevložila do zapečateného obalu, ako to vyžaduje zákon z roku 2021.

Kritizovaný zákon

Ako informoval portál Metro, rad metropolitnej vlády v Budapešti, ktorý pokutu na ochranu spotrebiteľa udelil, pre štátnu tlačovú agentúru MTI uviedol, že viedol vyšetrovanie predaja titulu v obchode. „Vyšetrovanie zistilo, že predmetné knihy zobrazovali homosexualitu, no napriek tomu boli zaradené do kategórie kníh pre deti a literatúry pre mládež a neboli distribuované v uzavretých obaloch,“ uviedol úrad.

image

Ruská bezpečnostná služba zatkla transrodového muža. Za darovanie peňazí ukrajinskej armáde ho podozrievajú z vlastizrady

Pokuta je založená na maďarskom zákone o ochrane detí z roku 2021, ktorý zakazuje zobrazovanie homosexuálneho obsahu mladistvým v médiách vrátane televízie, filmov, reklám a literatúry. Zákon tiež zakazuje vyučovanie obsahu LGBTI+ na školách a zakazuje verejné vystavovanie produktov, ktoré zobrazujú alebo propagujú rodovú odchýlku od pohlavia pri narodení.

Maďarská vláda trvá na tom, že zákon, ktorý je súčasťou širšieho zákona, ktorý tiež zvyšuje trestné sankcie za pedofíliu a vytvára otvorenú databázu sexuálnych delikventov, je nevyhnutný na ochranu detí. Kritici tamojšej pravicovej vlády to však vnímajú ako pokus o stigmatizáciu lesieb, gejov, bisexuálov a transrodových ľudí.

Len niekoľko hodín pred prideom

V apríli 15 krajín Európskej únie podporilo právne kroky proti zákonu na Európskom súdnom dvore a najvyššia predstaviteľka bloku Ursula von der Leyenová to označila za „hanbu“. Pokuta proti sieti Líra könyv prichádza len dva dni pred pochodom Budapest Pride, každoročným podujatím, ktoré priťahuje tisíce LGBTI+ ľudí a ich priaznivcov v hlavnom meste Maďarska.

Budapeštiansky metropolitný vládny úrad vo vyhlásení uviedol, že nariadil kníhkupectvu, aby zabezpečila zákonnú distribúciu knihy a že „vždy podnikne prísne kroky proti spoločnostiam, ktoré nedodržiavajú zákon“.

Kniha Heartstopper, ktorá bola pôvodne sériou grafických románov a potom bol adaptovaný na populárnu sériu z dielne streamovacej platformy Netflix, sleduje vyvíjajúci sa vzťah medzi dvoma chlapcami, Nickom a Charliem, keď spoločne čelia nástrahám strednej školy, priateľstva a vlastnej identity.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 06:29