Cenovo prijateľný výlet v BratislaveVisit Bratislava, Unsplash/Petar Avramoski, Trnava University
StoryEditor

Výlet v hlavnom meste, ktorý nebude stáť majland? Tieto atrakcie a aktivity môžu Bratislave závidieť aj veľkomestá

Miroslav Kamody27.08.2023., 15:00h

Máme pre teba tipy nielen na atrakcie, ale aj ubytovanie či gastro, ktoré ti z rozpočtu ukrojí omnoho menej, ako si myslíš. A k tomu všetkému ešte aj tipy, ktoré nájdeš len málokde.

Lajkuj Brainee.sk na

Hlavné mesto Slovenska láka nielen domácich, ale aj zahraničných turistov. Mnohí z nás cestujú do rôznych európskych hlavných miest a pritom vôbec nepoznajú to svoje. Bratislava totiž ponúka množstvo skvelých aktivít a atrakcií, ktoré ťa vôbec nebudú stáť veľa. A to ani nehovoríme o tom, že všetko máš doslova na skok.

Pozreli sme sa na zaujímavé miesta, ktoré rozhodne musíš počas svojho najbližšieho výletu do nášho hlavného mesta navštíviť. Niektoré patria k overeným klasikám, o niektorých však možno budeš počuť vôbec po prvýkrát.

image

Ikonické diela, moderné umenie aj dokonalé fotky na sociálne siete. Pozri si náš zoznam galérií, ktoré nájdeš v Bratislave

Outdoorové aktivity

Bratislava patrí k najzelenším hlavným mestám, o čo sa postaral hlavne priamy dotyk s Malými Karpatmi. Nájdeš v nej rôzne záhrady či parky (Medická záhrada, Horský park, Prezidentská záhrada, Železná Studnička či Sad Janka Kráľa, ktorý je najstarším verejným parkom v strednej Európe). Za návštevu stoja aj menej známe záhrady - Prüger-Wallnerova a nedávno po rokoch otvorená Kochova záhrada, ktorú si zamiluješ na prvý pohľad.

image

Sad Janka Kráľa

Archív HN

Posledná spomínaná sa nachádza len pár minút pešo od pamätníka Slavín, z ktorého sa ti naskytnú nádherné výhľady na celé mesto. Počas prechádzky cez mesto môžeš obdivovať komunistickú architektúru (budova Slovenského rozhlasu, zrekonštruovaná Slovenská národná galéria či fontána Družba - najväčšia v celom meste).

Pokiaľ si chceš dopriať pobyt pri vode v našom hlavnom meste, určite nevynechaj jazerá ako Kuchajda, Štrkovec, Zlaté Piesky, Veľký či Malý Draždiak. A v niektorých si dokonca môžeš aj zaplávať!

Za návštevu stojí aj najužší dom v strednej Európe, ktorý nájdeš hneď vedľa Michalskej brány, čaro Palisád, Letná v Novom Meste alebo čitáreň u Červeného raka. Zaujímavý priestor na aktivity aj relax ponúka aj pláž na Tyršáku, ktorá má nielen letnú, ale aj zimnú verziu. Na Bratislavský hrad sa oplatí urobiť si prechádzku niektorou z mnohých úzkych cestičiek, ktoré tu okrem jedinečného zážitku poskytnú aj originálne výhľady na Dóm sv. Martina.

Hľadanie sôch po meste

Netradičné objavovanie hlavného mesta môže mať omnoho podôb. Jednou z nich je napríklad hon na sochy, ktorých je v Bratislave skutočne neúrekom. Nie je to len o Schöne Nácim či Čumilovi. Zoznam najfotografovanejších sôch v meste nájdeš po kliknutí na tento odkaz.

Ak máš chuť na netradičnú históriu, môžeš sa vybrať objavovať bunke na petržalskej strane Dunaja, z ktorých hneď niekoľko bolo perfektne zrekonštruovaných a ponúkajú aj výklad a prehliadku vnútorných priestorov. Odtiaľ to potom nemáš ďaleko na trojmedzie v Rusovciach, kde sa stretávajú hranice Slovenska, Rakúska a Maďarska.

Indoorové aktivity

Pokiaľ v týchto horúcich dňoch budeš mať chuť behať po meste, zadarmo môžeš navštíviť napríklad Kunsthalle (písali sme o nej v našom výbere najlepších bratislavských galérií), areál Novej Cvernovky, kde sa nachádzajú malé ateliéry, Starú tržnicu, ktorá je aktuálne sídlom obrej umeleckej inštalácie Tape či výstavy v Staromestskom centre kultúry a vzdelávania v Pisztoryho paláci.

Palác vynikal vkusom a luxusom. Väčšina pôvodného vybavenia sa zachovala a vidieť ho dodnes - kovaná brána, umelecké zábradlie, balustráda, krištáľové lustre, mozaiková podlaha v schodiskovej hale a bohatá štuková výzdoba či dokonca pozlátené fresky na strope. To všetko kontrastuje s tabuľami zo socialistickej éry, keďže v jeho priestoroch svojho času sídlilo Leninove múzeum.

image

Bratislava je rajom pre vegánov. Toto sú najlepšie vegánske reštaurácie, ktoré si zamiluje aj zarytý mäsožravec

Vynechať by si nemal ani oddychovú letnú zónu s kaviarňou Zelená Biela, ktorá v centre mesta tvorí vítaný kontrast medzi prírodou a mestom. Za spomenutie rozhodne stojí aj bezlístková zóna Slovenskej národnej galérie, o ktorej sme si viac povedali v tomto článku.

Ubytovanie za rozumnú cenu

Keďže ubytovanie väčšinou zhltne najviac z nášho rozpočtu, pozreli sme sa aj na to. Lacné a rozumné ubytovanie na teba čaká napríklad v kapsulovom hosteli CHORS na Obchodnej (od 32 eur), v Hosteli Folks v centre mesta (od 32 eur), v HOTELI GALÉRIA pre sebarozvoj s ubytovaním, ktorý je známy aj ako Motýlí dom nad Hlavnou stanicou (od 39 eur).

Skvelá (a lacná) gastronómia

Ak nerátame ubytovanie, výdavky na stravu predstavujú zvyčajne najväčšiu časť nášho rozpočtu. Pokiaľ však chceš, Bratislava ti ponúka hneď niekoľko možností, aby to tak nebolo. Dopriať si napríklad môžeš piknik či brunch v Sade Janka Kráľa či záhrade Vodárenského múzea, pričom si dopraješ netradičný zážitok priamo v našom hlavnom meste. Na piknik si môžeš čerstvé veci nakúpiť napríklad aj na legendárnom trhovisku Miletičova, Žilinská alebo v Novej tržnici na Trnavskom mýte.

image

Záhrada vodárenského múzea

Visit Bratislava

Aby toho nebolo málo, máme pre teba skvelé tipy na lacnú, no chutnú kávu. Za jedno euro si ju dopraješ napríklad na Laurinskej v KeP‘s caffetteria a vo Vespa v Park Inn na Rybnom námestí. Neobjaveným grálom je v našom hlavnom meste Mestský ovocný sad, ktorý ťa nielen prenesie do lona prírody, ale ešte si v ňom môžeš aj dopriať chutného ovocia, koľko len budeš chcieť.

image

Svetobežník Rado: Cestovať osamote mi nevadí, odporúčam to každému, koho to láka

Okrem toho rozhodne musíš navštíviť Viechu malých vinárov, pretože „kto nebol pod Viechou, nebol v Bratislave”. Nájdeš tu vždy čerstvé, nefľaškované tankové víno od malých vinárov z malokarpatskej oblasti a fľaškové vína rôznych odrôd a ročníkov. A k tomu aj niečo pod zub - bruschetty, paštéty, syry či olivy. 

Pokiaľ máš chuť vybehnúť von na nejaký drik, vynechať by si nemal podnik 10 Prstov Café Bar, ktorý sa nachádza priamo v centre v pasáži na Laurinskej. Ako píšu sami majitelia, koktejly sú za tri eurá, prosecco za 1,80 eura a atmosféra za všetky drobné.

Čo je v Bratislave zadarmo?

Okrem miest a udalostí spomenutých v článku musíme vyzdvihnúť aj to, že napríklad v centre mesta a na hrade Devín máš možnosť pripojiť sa na bezplatnú WiFi. Okrem toho môžeš využiť projekt Rande s mestom, kde ti sprievodca ukáže rôzne zákutia mesta a pokiaľ ti nie je cudzí jazyk, čakajú na teba aj Free Walking Tours.

Opomenúť nemôžeme ani to, že každú prvú stredu v mesiaci máš možnosť využiť zadarmo vstupy do galérií a múzeí. A aby toho nebolo málo, tu nájdeš parkovacie miesta po celom meste, kde zaparkuješ zadarmo!

Pokiaľ chceš ušetriť a dobre sa najesť, za návštevu počas týždňa (pozor, cez víkend je zatvorené) stojí aj UMAMI, kde sa však musíš pripraviť na dlhé rady, Bagetku na Račku, Svet Miriss neďaleko Mladej Gardy či Cyklo kuchyňu, ktorá sa koná každú stredu po 18:00 na Petržalskom nábreží Starom moste.

Skryté klenoty Bratislavy

Pokiaľ máš už centrum prelezené krížom krážom a na Železnej studienke ťa poznajú po mene, stále sa môžeš vydať iným smerom. Nezabudnuteľným zážitkom môže byť bicyklovanie v Rači naprieč Vinicami (tu nájdeš vynikajúce tipy na cyklovýlety) alebo premietanie filmov na streche obchodného centra Central či Prioru.

Návštevu Bratislavy môžeš spojiť aj s niektorým z veľkých podujatí, ako je napríklad Biela noc (najbližšie od 29. septembra do 1. októbra), Kultúrne leto na hradbách, Letné Shakespearovské slávnosti, Cigánsky bašavel či akcii Mladí v Sade.

Bratislava CARD

Ide o oficiálnu destinačnú turistickú kartu, ktorá ti v krátkom čase a za výhodnú cenu umožňuje spoznať a zažiť to najlepšie, čo mesto a celý región ponúkajú. V rámci 1, 2 alebo 3-dňovej karty získaš bezplatný vstup do 23 múzeí a galérií v meste a regióne, neobmedzené cestovanie verejnou dopravou, bezplatnú pešiu prehliadku historického centra mesta s profesionálnym sprievodcom či ďalšie zľavy až do výšky 50 percent.

Komunitu skvelých ľudí dokážu spojiť aj menšie podujatia, ako sú swapy, knižné burzy (každú sobotu v Starej tržnici), ikonický Obchod v múzeu či komunitné stretnutia.

image

Stará tržnica

Visit Bratislava
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 19:11