Meta dostala od Európskej únie rekordnú pokutuReuters/Dado Ruvic
StoryEditor

Do USA zrejme odosielali aj tvoje dáta. Meta dostala od Európskej únie rekordnú pokutu 1,2 miliardy eur

Spoločnosť Meta dostala v Európskej únii pokutu vo výške 1,2 miliardy eur. Facebook mal poskytovať osobné údaje používateľov z Európskej únie do USA v rozpore s GDPR. Spoločnosť Meta sa chce usilovať o pozastavenie pokuty súdnou cestou. Vraj je zbytočná a neoprávnená.

Lajkuj Brainee.sk na

V poslednej dobe sú sociálne siete tŕňom v oku mnohých úradov. Kvôli možnému zdieľaniu osobných údajov zakázal americký štát Montana v celej krajine sťahovanie aplikácie TikTok.

Teraz je zdieľanie osobných údajov opäť problém, tentoraz pre spoločnosť Meta, ktorá vlastní okrem iného Facebook a Instagram. Dostala totiž pokutu v rekordnej výške, píše Barbora Bahníková z portálu Antiyoutuber.

image

Čo sa stane s tvojimi účtami na sociálnych sieťach po smrti? Twitter odpovedal nejasne: emotikonom exkrementu

Porušili všetky bezpečnostné pravidlá

Írska Komisia pre ochranu údajov, ktorá dohliada na dodržiavanie nariadenia o ochrane osobných údajov a koná v mene Európskej únie, udelila v pondelok spoločnosti Meta pokutu vo výške 1,2 miliardy eur.

Facebook mal totiž porušiť pravidlá, ktoré vyžadujú, aby platformy zabezpečili bezpečný prenos dát užívateľov medzi Európskou úniou a USA. Komisia zistila, že namiesto dodržiavania pravidiel Európskej únie Meta spoliehala na určité zmluvné podmienky, ktoré údajne „neriešili základné ľudské práva a slobody“ užívateľov.

image

Meta dostala od Európskej únie rekordnú pokutu

Reuters/Dado Ruvic

Podľa Komisie má tiež Facebook päť mesiacov na to pozastaviť akékoľvek budúce toky osobných údajov z Európskej únie do USA. Zároveň má šesť mesiacov na to, aby prestal spracovávať a zároveň uchovávať všetky údaje, ktoré boli poskytnuté v rozpore s GDPR.

Meta sa chce brániť

Podľa Mety je pokuta zbytočná a neoprávnená. Údajne sa bude usilovať o jej pozastavenie súdnou cestou. „Sme sklamaní, že sme boli pokutovaní za použitia rovnakého právneho mechanizmu, ktorý používajú tisíce ďalších spoločností,“ uviedol Nick Clegg, prezident spoločnosti Meta pre globálne záležitosti.

image

Manipulácia ľudí či popieranie klimatickej zmeny. Uniknuté dokumenty ukazujú, že Facebook zlyháva úplne vo všetkom

Pokuta je zatiaľ najvyššia, ktorá bola za podobné prehrešky v Európskej únii udelená. Dodnes bola rekordná pokuta za porušovanie ochrany osobných údajov udelená spoločnosti Amazon vo výške 746 miliónov eur v roku 2021 v Luxembursku.

Portál Antiyoutuber patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 00:40