Len 13-roční školáci pracovali na bitúnku s kyselinami.Youtube/60 Minutes/
StoryEditor

Prípad nelegálnej detskej práce vystrašil verejnosť. Len 13-roční školáci pracovali na bitúnku s kyselinami

Michal Čiernik12.05.2023., 10:00h

Vyše 100 detí pracovalo na bitúnkoch v ôsmich štátoch USA. Zo zverejnených fotografií behá mráz po chrbte.

Lajkuj Brainee.sk na

Po 10-ročných za fritézou v McDonalde sú tu 13-ročné deti s kyselinami na bitúnku. Fotografie ukazujú zamestnancov zahalených v ochranných pomôckach, ktorí používajú chemikálie a dezinfekciu na čistenie zariadení. Na záberoch, ktoré zverejnila televízna spravodajská relácia 60 Minutes, niektorí zamestnanci vyzerajú ako malé deti s ochrannými okuliarmi na tvári a s vedierkami.

Deti mala zamestnávať spoločnosť Packers Sanitation Services Incorporated (PSSI). Ide o jednu z najväčších spoločností zaoberajúcich sa hygienou potravín v USA a je zmluvne viazaná mäsovými závodmi na dezinfekciu zariadení. Spoločnosť tvrdí, že spolupracuje s viac ako 725 partnerskými závodmi.

Pokuta 1,5 milióna dolárov

Za zamestnávanie najmenej 102 detí vo veku 13 až 17 rokov, v 13 závodoch na balenie mäsa, dostala spoločnosť pokutu vo výške 1,5 milióna dolárov. Pokuta predstavuje 15 138 dolárov za každé dieťa, čo je maximálny trest podľa federálneho zákona, uvádza The Guardian.

Oddelenie začalo vyšetrovanie PSSI v auguste 2022 po tom, čo stredná škola v Grand Island v Nebraske oznámila polícii, že 14-ročná študentka prišla do školy s popáleninami rúk a nôh od kyseliny. Dievča povedalo personálu, že pracuje v nočných zmenách v miestnom závode na bitúnky. Učitelia si tiež všimli, že iní študenti zaspávali v triede po tom, čo údajne v noci pracovali v závode.

„Maloletí buď pracujú alebo pracovali cez noc. Povedali nám o deťoch, ktoré zaspávali v triede, že mali popáleniny, chemické popáleniny,“ povedala pre 60 Minutes Shannon Rebolledo, vyšetrovateľka ministerstva práce.

Zväčša išlo imigrantov 

Bývalý manažér PSSI vo februári pre NBC News povedal, že továreň najala mnoho migrujúcich pracovníkov bez dokladov, z ktorých niektorí používali falošné identity, keď sa uchádzali o zamestnanie. „V tomto odvetví máte veľa ľudí, ktorí sú bez dokladov. Veľakrát je to kvôli nízkym nárokom na plat,“ povedal manažér.

image

Učitelia si tiež všimli, že iní študenti zaspávali v triede po tom, čo údajne v noci pracovali v závode.

Youtube/60 Minutes/

Rebolledo pre 60 Minutes povedala, že je presvedčená, že najímanie detí bolo štandardným operačným postupom. „V žiadnom prípade to nebola len administratívna chyba. Toto bol štandardný operačný postup,“ povedala a dodala, že „počet pracujúcich detí je pravdepodobne oveľa vyšší“, ako nakoniec oddelenie zistilo.

Vymenili riaditeľa a darovali 10 miliónov na rozvoj dotknutých komunít 

Vo vyhláseniach PSSI uviedla, že vedúci predstavitelia nevedeli o tom, že sú zamestnávané deti, a „má silný firemný záväzok voči vnútrofiremnej politike týkajúcej sa zákazu zamestnávania osôb mladších ako 18 rokov“, uvádza NBC News.

PSSI vymenovala nového generálneho riaditeľa, ktorý nastúpil koncom apríla. Spoločnosť tiež oznámila, že fond vo výške 10 miliónov dolárov je „venovaný na zlepšenie blaha detí v imigračných komunitách. A na pomoc pri znižovaní narastajúceho problému neoprávnených neplnoletých pracovníkov pri rekordnom počte maloletých bez sprievodu vstupujúcich do Spojených štátov“.

image

McDonald nelegálne zamestnával vyše 300 detí. Z toho dve 10-ročné mali pracovať bez mzdy až do druhej ráno

V marci ministerstvo práce oznámilo dohodu s ministerstvom zdravotníctva a sociálnych služieb, kde budú tieto dve agentúry spolupracovať na identifikácii geografických oblastí a zamestnávateľov, kde sú deti vykorisťované. Ministerstvo práce uvádza 69% nárast nelegálnej detskej práce od roku 2018.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:40