Prvý robotický právnik čelí žalobe.Brainee/canva/
StoryEditor

Prvý robotický právnik čelí žalobe. Nemá dostatočné vzdelanie ani kvalifikáciu

Michal Čiernik08.05.2023., 10:00h

„Robot“, ktorý sa mal zapísať do histórie ako prvý AI právnik bol obvinený z činnosti bez právnického vzdelania. Jeho tvorca sa bráni.

Lajkuj Brainee.sk na

Aplikácia DoNotPay s podporou AI čelí obvineniam, že sa „vydáva za licencovaného odborníka“ v prípade hromadnej žaloby podanej americkou právnickou firmou Edelson. Nástroj v štýle chatbotov je zameraný na sprístupňovanie právnych informácií a na podporu spotrebiteľov bojujúcich proti veľkým korporáciám, uvádza Daily Mail.

Právnici sa búria

Právna kancelária Edelson so sídlom v Chicagu však tvrdí, že táto služba je „nezákonná“ a samotná spoločnosť má  „neštandardné“ právne dokumenty. „DoNotPay v skutočnosti nie je právnik ani právnická firma. DoNotPay nemá právnické vzdelanie, nie je v žiadnej jurisdikcii a nie je pod dohľadom žiadneho právnika,“ uviedol navrhovateľ v spise ktorý zverejnil Najvyšší súd štátu Kalifornia pre okres San Francisco.

image

Umelá inteligencia oživila postavy klasickej videohry GTA: San Andreas. Ich podoba ťa ohromí

Bývalý študent Stanfordskej univerzity, Joshua Browder, založil DoNotPay v roku 2015 a pôvodne mal v úmysle pomáhať s odvolávaniami proti pokutám za parkovanie. Odvtedy spoločnosť expandovala do USA a teraz môže poskytovať poradenstvo v mnohých ďalších témach vrátane oneskorených letov, práv na pracovisku a zavádzajúcich reklamných tvrdení.

Nekvalitné právne služby

Prvý robotický právnik, ako tvrdia na svojej webovej stránke, sa však prvého prípadu nezúčastnil. „Po vyhrážkach od prokurátorov štátnej advokátskej komory sa zdá pravdepodobné, že ma zavrú na šesť mesiacov do väzenia, ak privediem robotického právnika do fyzickej súdnej siene,“ napísal v januári Browder.

Jonathan Faridian, ktorý podal žalobu spoločnosti Edelson proti spoločnosti DoNotPay, dodal, že osobne využil služby spoločnosti DoNotPay na vypracovanie sťažnosti na diskrimináciu, podanie malých nárokov a množstvo ďalších právnych dokumentov. Veril, že dostane právne služby, vhodné na použitie pri súde, no zmýlil sa. „Poskytovanie právnych služieb verejnosti bez toho, aby ste boli advokátom alebo dokonca pod dohľadom právnika, je neuvážené a nebezpečné. A má to reálne dôsledky pre zákazníkov, ktorým to ubližuje,“ uviedol Faridian.

Tvroca AI právnika sa bráni

Žaloba tiež uvádza, že ani zakladateľ DoNotPay nie je právnik, ten sa k tomu vyjadril na Twitteri. „DoNotPay nebude šikanovaný najbohatším americkým právnikom v oblasti hromadných žalôb,“ odvolával sa Browder na Jaya Edelsona, ktorý firmu založil. „Znova a znova jediní ľudia, ktorí vyhrávajú, sú právnici. Tak som s tým chcel niečo urobiť, vybudovať robotického právnika DoNotPay, aby sa spotrebitelia mohli brániť sami,“ napísal Joshua Browder. „Nemáme čo skrývať a budeme sa brániť. V prípade potreby môžeme dokonca použiť nášho robotického právnika,“ dodal zakladateľ DoNotPay.

image

Konečne budeš vedieť, čo tvoj pes vlastne chce. Umelá inteligencia je bližšie k porozumeniu zvieracej reči

Podľa Jaya Edelsona pochopili, že DoNotPay sa po podaní žaloby pokúsi „odvrátiť“ pozornosť od jej nesprávneho konania. „Nakoniec sme presvedčení, že porote aj tak dokážeme, že DoNotPay nefunguje,“ dodal Edelson na záver.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 23:05