Komunikácia sociálnej siete s médiami je pomerne zvláštna.Unsplash/brainee X Canva/
StoryEditor

Čo sa stane s tvojimi účtami na sociálnych sieťach po smrti? Twitter odpovedal nejasne: emotikonom exkrementu

mor11.05.2023., 14:00h

Twitter oznámil, že zo svojej sociálnej platformy odstráni neaktívne účty, čo pravdepodbne povedie k hromadeniu žiadostí o funkciu spomienky na uloženie účtov a tweetov používateľov, ktorí zomreli.

Lajkuj Brainee.sk na

Po tom, čo Elon Musk oznámil, že neaktívne účty na Twitteri budú zrušené, bola nastolená otázka, ako pripomenúť účet mŕtvej osoby, píše sa na portáli Euro News.

image

TikTok sledoval novinárku prostredníctvom účtu jej mačky. Písala o pochybných praktikách čínskej sociálnej siete

„Mažeme účty, ktoré už niekoľko rokov nevykazujú žiadnu aktivitu, takže pravdepodobne zaznamenáte pokles počtu sledovateľov,“ napísal Elon Musk, vlastník platformy, v pondelok na Twitteri.

Jeho tweet vyvolal vlnu reakcií od ľudí, ktorí nechcú stratiť prístup k tweetom tých používateľov, ktorí zomreli. „Prosím, neodstraňujte účty ľudí, ktorí odišli... je to dôležitá spomienka pre mnohých z nás, ktorí sme stratili blízkych,“ napísal na Twitteri jeden používateľ.

„Niektorí sa môžu vysmievať akejkoľvek narážke ohľadne Twitteru a starovekých knižníc, ale kým vypálenie Alexandrijskej knižnice bolo tragédiou, zvitky a knihy, ktoré boli vyhodené do koša len preto, že si ich nikto nechcel nechať, je o niečo horším. Uložte to všetko!“ povedal vysokoprofilový počítačový programátor John Carmack.

image

Do boja proti dezinformáciám nasadili umelú inteligenciu. Systém vytvorili Slováci

Toto je problém, na ktorý sa Twitter pozrel už v roku 2019 za predchádzajúceho vlastníctva. V tom čase reagovala na spätnú väzbu používateľov o tom, aký dopad by mala čistka na účty zosnulých ľudí.

„Bol to z našej strany neúspech,“ znel tweet Twitteru. Podpora na Twitteri sľúbila, že nevymaže účty, kým nebude zavedené riešenie. Zdá sa, že Musk, nový vlastníksociálneho média, urobil rovnakú chybu, keď na druhý deň vyhlásil, že neaktívne účty budú „archivované“ bez toho, aby vysvetlil, ako to bude fungovať.

Muskove riadenie Twitteru bolo búrlivé, odkedy koncom minulého roka kúpil spoločnosť za 44 miliárd dolárov. Pokúsil sa z obchodu odstúpiť, no vzhľadom na súdne konanie pokračoval v kúpe. V marci prezradil, že teraz oceňuje spoločnosť na 20 miliárd dolárov (18,25 miliardy eur), čo je menej ako polovica toho, za čo ju kúpil.

image

Vždy budú existovať ľudia, ktorí z neznalosti šíria dezinformácie, tvrdia odborníci z Inštitútu inteligentných technológií

Zapamätané, v štýle Facebooku

Otázku, čo robiť s účtami zosnulých používateľov, už riešili sociálne platformy Meta Facebook a Instagram. Na Facebooku môže člen rodiny požiadať o vymazanie účtu svojho zosnulého príbuzného alebo o jeho spomienku v jeho mene. Musia poskytnúť dôkaz o smrti osoby s nekrológom alebo pamätnou kartou a dôkaz o svojom vzťahu s majiteľom účtu.

Facebook hovorí, že pamätné účty sú „miestom, kde sa priatelia a rodina môžu zhromažďovať a zdieľať spomienky po tom, čo niekto zomrel“. V závislosti od nastavení ochrany osobných údajov tieto funkcie zahŕňajú, že priatelia zosnulej osoby budú môcť zdieľať spomienky na svojej časovej osi; fotografie a príspevky zdieľané osobou pred smrťou zostávajú viditeľné; ich účet môže byť odstránený, ak existuje jediný správca a je podaná platná žiadosť.

Podobne aj ďalšia hlavná platforma sociálnych médií Instagram spoločnosti Meta má tiež zásady na odstránenie účtu alebo na jeho pamiatku pri úmrtí milovanej osoby.

image

Prvý robotický právnik čelí žalobe. Nemá dostatočné vzdelanie ani kvalifikáciu

Účty mŕtvych ľudí môžu byť nahlásené na Instagrame, aby boli pripomenuté, a to si vyžaduje dôkaz o smrti, ako je napríklad nekrológ alebo spravodajský článok. Bezprostrední rodinní príslušníci môžu požiadať o odstránenie účtu z Instagramu.

Na LinkedIn si môžete dokonca uctiť pamiatku. Osoba oprávnená konať v mene zomretého musí opäť predložiť dokumentáciu na preukázanie ich prepojenia a na preukázanie úmrtia. Potom môžu požiadať o odstránenie účtu alebo ho nechať naveky ako pamiatku pre svoje kontakty.

Twitter umožňuje ľuďom, ktorí sú oprávnení konať v mene mŕtvej osoby, požiadať o odstránenie svojho účtu. Musí to byť overený rodinný príslušník a poskytnúť informácie, ako je platný preukaz totožnosti a kópiu úmrtného listu. Euronews v tejto veci kontaktovali aj samotnýTwitter, spýtali sa na obavy z ohláseného čistenia neaktívnych účtov. Reakcia Twitteru bola zároveň zaujímavá aj ničnehovoriaca. Odpovedali emotikonom poo, čo je emodži vyškereného exkrementu s očami.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 18:39