Ilustračná snímka.Pexels/Humphrey Muleba
StoryEditor

Dávaš pusu svojmu psovi na ňufák? Už to radšej nerob, dôsledky môžu byť katastrofálne

pc23.10.2022., 09:00h

Ak sa rád maznáš so svojím chlpáčom, mal by si popremýšľať o istých zvykoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Neraz sa už potvrdilo, že pes je najlepším priateľom človeka. Keď ťa čaká doma po príchode zo školy alebo z práce, a začne vrtieť chvostom, hneď máš lepší deň. Keď sa s ním rád maznáš, mal by si si dávať pozor na to, aby ťa neolizoval, uvádza portál LadBible

Jednoduché riešenie 

Asistent lekára, ktorý sa preslávil na TikToku pod menom medexplained2you, pravidelne publikuje rôzne tipy, ktoré by ľuďom mohli pomôcť v každodennom živote. Prednedávnom zverejnil video, ktoré obletelo svet. Vysvetľuje v ňom, prečo by si nemal dávať psovi pusu. 

https://www.tiktok.com/@medexplained2you/video/7131371655464635694

Zo psa na človeka sa totiž môžu preniesť rôzne baktérie. „Tie môžu spôsobiť rozšírenú systémovú infekciu, septický šok aj gangrénu v závislosti od toho, ako rýchlo ochorenie postupuje a kedy ho lekár diagnostikuje,“ uviedol TikToker. 

Netreba však vymýšľať žiadne novinky, jednoduchým riešením je skoncovať s týmto zvykom. Slová asistenta lekára do istej miery potvrdzuje aj Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb. Zároveň však poznamenáva, že ide o zriedkavý jav. Mnohí ľudia, ktorí sa maznajú so psom, neochorejú. Výnimkou sú ale tí, ktorí majú oslabenú imunitu. Sú totiž vystavení väčšiemu riziku. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 08:36