Vegetariáni sú náchylnejší na depresiuBrainee X Canva/
StoryEditor

Vegetariáni sú náchylnejší na depresiu. Nie je to však z dôvodu, ktorý ti napadne ako prvý

kam16.10.2022., 14:00h

Môže sa zdať jednoduché pozrieť sa na súvislosť medzi stravou a konkrétnymi zdravotnými problémami a predpokladať, že prvé spôsobujú tie druhé prostredníctvom nejakej formy nutričného deficitu. Nie je to však tak.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa novej štúdie vegetariáni zažívajú približne dvakrát viac depresívnych epizód ako ľudia, ktorí jedia mäso. Štúdia založená na údajoch z prieskumu z Brazílie sa zhoduje s predchádzajúcim výskumom, ktorý zistil vyššiu mieru depresie u tých, ktorí sa zriekajú mäsa. Nová štúdia však naznačuje, že toto prepojenie existuje nezávisle od príjmu výživy.

Ako pripomína portál The Conversation, môže sa zdať jednoduché pozrieť sa na súvislosť medzi stravou a konkrétnymi zdravotnými problémami a predpokladať, že prvé spôsobujú tie druhé prostredníctvom nejakej formy nutričného deficitu.

image

Všetci ju používame, brutálne znečisťuje planétu. Čo okrem kozmetiky najviac škodí Zemi?

Napriek tomu nová analýza, publikovaná v Journal of Affective Disorders, zohľadnila širokú škálu nutričných faktorov vrátane celkového príjmu kalórií, príjmu bielkovín, príjmu mikroživín a úrovne spracovania potravín. „To naznačuje, že vyššia miera depresie medzi vegetariánmi nie je spôsobená nutričným obsahom ich stravy,” hovorí Chris Bryant z University of Bath.

Dva dôvody

„Po prvé, je možné, že depresia spôsobuje, že ľudia sa s väčšou pravdepodobnosťou stanú vegetariánmi ako naopak. Príznaky depresie môžu zahŕňať premýšľanie o negatívnych myšlienkach, ako aj pocity viny,” vysvetľuje.

Za predpokladu, že depresívni a nedepresívni ľudia sa rovnako pravdepodobne stretnú s rozrušujúcou pravdou o bitúnkoch a priemyselnom chove, je možné, že depresívni ľudia s väčšou pravdepodobnosťou premýšľajú nad týmito myšlienkami a s väčšou pravdepodobnosťou sa budú cítiť vinní za svoju úlohu pri vytváraní dopytu.

image

Vegetariánske jedlo

Brainee X Canva/

„Depresívny vegetarián sa v tomto prípade nemusí nutne mýliť, keď uvažuje týmto spôsobom,” hovorí Bryant. Zatiaľ čo depresia je niekedy charakterizovaná ako nereálne negatívne vnímanie, dôkazy naznačujú, že ľudia s miernou až stredne ťažkou depresiou majú realistickejšie úsudky o výsledku neistých udalostí a realistickejšie vnímajú svoju rolu a schopnosti.

„V tomto prípade ide naozaj o kruté zaobchádzanie so zvieratami pri výrobe mäsa. A to je skutočne spôsobené dopytom spotrebiteľov po lacnom mäse,” pokračuje Bryant.

Podpichovanie i vylúčenie

„Po druhé, je možné, že dodržiavanie vegetariánskej stravy spôsobuje depresiu z iných dôvodov, ako je výživa. Aj keď vo vegetariánskej strave nechýba žiadna „šťastná živina“, môže sa stať, že zrieknutie sa mäsa spôsobí depresiu inými spôsobmi.”

image

Matka vyhladovala svoje 18-mesačné dieťa vegánskou stravou na smrť. Súd ju nekompromisne odsúdil na doživotie

Napríklad prijatie vegetariánskej stravy môže ovplyvniť vzťah človeka s ostatnými a zapojenie sa do spoločenských aktivít a niekedy môže byť spojené s podpichovaním alebo inými formami sociálneho vyčlenenia či ignorancie. Nakoniec je možné, že ani vegetariánstvo, ani depresia nespôsobujú to druhé, ale obe sú spojené s nejakým tretím faktorom.

Môže to byť ľubovoľný počet charakteristík alebo skúseností, ktoré sú spojené s vegetariánstvom aj depresiou. Napríklad ženy sú častejšie ako muži vegetariánmi a trpia depresiami. Štúdia však brala do úvahy pohlavie, pričom túto konkrétnu tretiu premennú vylúčila.

Čo nebolo skúmané

„Jednou premennou, ktorá nebola preskúmaná, ale je pravdepodobne spojená s vegetariánstvom aj depresiou, je vystavenie násilným obrazom mäsového priemyslu. Prevencia týrania zvierat je najčastejšie uvádzaný dôvod, prečo sa vegetariáni vyhýbajú mäsu,” vysvetľuje Bryant.

image

Vegetariánske jedlo

Brainee X Canva/

Dokumenty ako Dominion a Earthlings, ktoré zobrazujú krutosť v mäsovom priemysle, nemožno jednoducho označiť za filmy s dobrou náladou. Možno si ľahko predstaviť, že človek, ktorý konzumuje tento druh médií, by sa stal vegetariánom a, najmä keď sa väčšina ľudí rozhodla pozerať iným smerom, depresívnym.

„Existuje niekoľko možných dôvodov pre spojenie medzi vegetariánstvom a depresiou. Táto nová štúdia ale naznačuje, že vegetariánska výživa nie je príčinou depresie,” dodáva na záver Bryant.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 19:29